fredag 27 januari 2012

Löfvén är ingen frälsare, men en samlande kraft för ett tydligt ledarskap!

Det här blir bra, tom riktigt bra! Stefan är vald som vår nye partiledare och med sig har han en brokig bakgrund från sin barndom, sin uppväxt och sina uppdrag i vuxen ålder.
I bagaget finns kunskap om ur det är att växa upp i norra delen av vårt land, hur det är att bygga upp socialdemokratiska föreningar, hur livet kan te sig på verkstadsgolvet, hur fackligt och politiskt arbetet kan skapa bättre förutsättningar för de anställda, hur det är att flytta till Stockholm, hur det är att leda en stor organisation och hur det är att förhandla och samarbeta med näringslivet.
Förutom allt detta verkar Stefan i sitt bagage ha med sig vardagliga upplevelser i det egna livet som tycks ha skapat en trygg, tydlig och resonabel person djupt rotad i de Socialdemokratiska idéerna, men med öppenhet för moderna inputs...
Tillsammans med vår utmärkta partisekreterare bildar de ett par som kan leda partiets arbete framåt, med stor öppenhet och tydlighet.
Nu är det viktigt att vi sluter upp, stöttar och bedriver en tydlig politik. Vår ordförande behöver nu, med erfarenhet från tiden med Juholt ett bra team i form av stödfunktioner i partiets kansli för att som Ingvar Carlsson sade tidigare idag - kunna ta sig an de tunga och svåra frågorna, men låta medarbetarna arbeta med det övriga. Det kräver att Vu och partistyrelse finns nära, men det kräver också att Stefan Löfvén väljer ut politiska talespersoner inom viktiga områden med omsorg.
Där brådskar det inte, eftersom vi inte bör röra om alltför mycket i inledningsskedet, utan tänka efter om redan tillsatta personer i flera fall är kapabla att fortsätta sitt arbete kring ordföranden. Det finns däremot några personer som inte visat framfötterna och som borde få tydligare ersättare.
De viktigaste områdena för oss just nu måste vara arbete, ekonomi, utbildning och miljö.
Nu handlar det också om att leden sluts kring en uppställning för politik istället för ledarskap.
Landet runt väntar människor på att få tydliga budskap om Socialdemokraternas politik, så att man åter kan ansluta sig till dessa och också våga lägga sin röst där man känner sig höra hemma.

Löfvén är ingen frälsare, men en samlande kraft för ett tydligare ledarskap i vårt parti.

Stefan Löfvén är förmodligen den person som kan få ihop alla dessa krav och nu återstår för oss andra att lägga oss i framkant kring de viktigaste frågorna för att återigen få föra det politiska samtalet med människor som så gärna vill göra det igen.

måndag 23 januari 2012

Ingen bred majoritet för Regionbildning

Med anledning av att dels Moderaterna i Västernorrland under måndagen meddelat att man hoppar av regionbildningsarbetet och Centerpartiet i Jämtlands län senare under kvällen beslutat göra det samma, har vi beslutat att inte gå vidare i nuläget med Regionbildningsarbetet.
Centerpartiet i länet har dessutom uttalat i en snabb vändning att man nu är beredd att arbeta för Jämtlands län som egen region.

För oss Socialdemokrater är det viktigt att det finns en bred och förankrad majoritet i de båda landstingen, men också att den moderatledda regeringen blir tydlig i Regionbildningsfrågan.

Vi har under den senaste tiden insett att regeringen är kluven i frågan och vi har trots otaliga påstötningar inte funnit något stöd i hur regionbildningsfrågan skall hanteras från regeringshåll.

För oss har det i grunden hela tiden handlat om oron för länets utveckling och risken för att vi återigen skall hamna på efterkälken när det gäller infrastruktur och vägsatsningar, stödet till näringslivet och utbildning samt finansieringen av välfärdsfrågor så som sjukvården, skolan och omsorgen. Det har varit drivkraften i regionarbetet som vi nu anser måste avslutas.

Vi lägger nu istället krut på att vidareutveckla Regionförbundet för att göra satsningar på just näringslivets behov i länet, på livslångt lärande, infrastruktur och kultur.

Även om ett regionförbund inte är ett ultimat instrument, får det nu bli den organisation genom vilken vi Socialdemokrater tillsammans med andra utvecklar länet.

Under dagens Regionstyrelsesammanträde fastställdes förbundets budget och Verksamhetsplan, där just dessa nämnda områden lyfts fram extra.

Jämtlands län behöver nu en fast politik för utveckling!

Regiontanken avblåst - Moderaterna tar inte ansvar för regional utveckling...

– Idag finns ingen majoritet för en ny ansökan i vår landstingsgrupp, säger Per Wahlberg - moderat ordförande i landstinget och stänger därmed dörren för den här gången i Regionfrågan!
Det som också påverkat Moderaterna i Västernorrland är den splittring som finns bland kommunerna, där Örnsköldsvik och Sollefteå aviserat att de vill söka sig norrut.
– Den splittrade bild som länets kommuner visar upp har starkt bidragit till vårt beslut, bekräftar Per Wahlberg (m).
Regionfrågan är och har varit en mycket tuff process, där besluten tagit tid. Vi har nu kommit mycket långt fram till en ansökan och därför känns det förvånande att Moderaterna och Per Wahlberg helt plötsligt backar. Förmodligen handlar det om att man fått ovanifråndirektiv att stoppa upp denna process som för Moderaterna i Regeringen gått alldeles för bra. 
Moderaterna tycker inte om att människor ute i regionerna skall ha inflytande över regionala utvecklingsfrågor - det skall regeringen själva sköta!
Nu lämnas Sverige som ett lapptäcke, där några få mycket starka regioner kan fortsätta sina framgångar - andra lämnas som landsting eller möjligen regionförbund. Skillnaderna mellan landets olika delar kommer att växa när det gäller infrastruktursatsningar, tillväxt, regionala utvecklingsmedel och attraktionskraft.
Vi har i många stycken fått utstå en hel del kritik kring regionbildningen, men övertygade om länets behov har vi fortsatt våra partiers vilja till regionbildning.
Länet är i stort behov av av inflyttning, företagsutveckling, styrka i infrastrukturfrågor, ökad attraktionskraft - vi behöver kort sagt bli fler som med ökad tyngd kan påverka!
Nu är den här vägen stängd en tid och vi får se om vårt hus med fortsatt kraft och vilja i att utveckla länet, men med andra verktyg!
Ett sådant är det befintliga Regionförbundet som i dag i styrelsen antagit en Verksamhetsplan och budget som visar vägen kring detta. Jag är övertygad om att det kan vara ett bra - inte lika starkt - verktyg för en tid framöver. Där beskriver vi områden så som turism, näringslivsutveckling, folkhälsa, jämlikhet, kultur, utbildning och kommunikationer/infrastruktur.
Nu lägger vi krutet där en tid och kör hårt för länets utveckling! 
Hur Regionfrågan utvecklas är mycket beroende av Moderaterna, där deras vilja att låta människor ute i landet vara med och ta ansvar avgör... Finns den ???

En lösning utan Moderater i det moderatledda landstinget Västernorrland skulle kunna vara en lösning, men hur trovärdig och stark är en sådan regionansökan...

söndag 22 januari 2012

Förtroendet var markerat, men ordföranden fick gå...

Jag skrev i fredags, som så många andra att partiet nu markerat förtroendet fr vår ordförande och att det därigenom var dags att gå vidare med politiken.

Dagen efter segade sig timmarna fram till 15.00, då Håkan Juholt meddelade sin omedelbara avgång.

Var det rätt eller inte. Kanske var vi framme vid den punkt där han inte hade något val och avgången var ett faktum.

Nu kan vi inte annat än genomföra det vi tror på och med en samlad inställning arbeta fram en ny ordförande med all den erfarenhet vi fått från illa behandling av de två senaste. Ingen idé att säga - vad var det jag sade, ingen idé att luta sig tillbaka och påstå att det aldrig borde skett.

Nu handlar det om den avgörande framtiden och om att välja en ordförande om tryggt kan leda oss in i den politik som så många i Sverige behöver.

Jag väljer att citera mig själv från fredagens Blogginlägg:

"Juholts klantigheter skall kritiseras - inte försvaras, men någonstans skall nu strecket dras och vi skall leverera lösningar på det som krävs - välfärdens finansiering, ökade klyftor i samhället, bortslösade komvuxplatser, utförsäljningar av gemensamma statliga bolag, försämrade villkor för sjuka och arbetslösa, en skolpolitik som segregerar, lärare som får allt sämre villkor, ökad arbetslöshet bland unga, ökade skillnader mellan landets olika delar, en sjukvård i behov av resurser...


Det är ett förtroende som kräver leverans av den politik som människor i vårt land förväntar sig av socialdemokraterna. Landet är fyllt av väljare som bara väntar på att vi återigen skall bli det parti som man räknar med och som man vill lägga sin röst på!

Ett parti som levererar rättvis fördelning i en modern tappning som syftar och blickar framåt!

Den leveransen skall vi nu stå för på alla nivåer - i kommunerna, i landstingen och regionerna och på nationell nivå."

fredag 20 januari 2012

Nu är förtroendet markerat!

Nu lägger vi av, nu koncentrerar vi oss och nu levererar vi! Socialdemokraternas Verkställande utskott har markerat sitt förtroende för vår partiledare, Håkan Juholt - vilket för oss all måste innebära en avstamp för att leverera politik istället för ledarskapsdebatter...

Jag är väl medveten om avgångskraven från några partidistrikt, men också om viljan att leverera politik till alla de som behöver det.

Som en partikamrat uttrycker det - utanför Sveavägen 68 står journalisterna och fryser samtidigt som Sverige säljs ut...

Juholts klantigheter skall kritiseras - inte försvaras, men någonstans skall nu strecket dras och vi skall leverera lösningar på det som krävs - välfärdens finansiering, ökade klyftor i samhället, bortslösade komvuxplatser, utförsäljningar av gemensamma statliga bolag, försämrade villkor för sjuka och arbetslösa, en skolpolitik som segregerar, lärare som får allt sämre villkor, ökad arbetslöshet bland unga, ökade skillnader mellan landets olika delar, en sjukvård i behov av resurser...

- Utmaningarna finns och kräver politisk koncentration - inte fortsatt debatt om partiledarskapet.

Nu har vi bestämt oss - Juholt är vår partiledare fortsättningsvis, men det är inget villkorslöst förtroende.
Det är ett förtroende som kräver leverans av den politik som människor i vårt land förväntar sig av socialdemokraterna. Landet är fyllt av väljare som bara väntar på att vi återigen skall bli det parti som man räknar med och som man vill lägga sin röst på!

Ett parti som levererar rättvis fördelning i en modern tappning som syftar och blickar framåt!

Den leveransen skall vi nu stå för på alla nivåer - i kommunerna, i landstingen och regionerna och på nationell nivå.

onsdag 18 januari 2012

Skolan misshandlas av den borgerliga regeringen och Jan Björklund (fp)

Att regeringen för en politik som ökar klyftorna i landet, minskar människors möjligheter till en andra chans och fördärvar många människors liv är ingen nyhet. Ungdomsarbetslösheten ökar, barnfattigdomen ökar och regeringens utbildningsansvarige , Jan Björklund går i spetsen för att minska chanserna till omskolning, fortbildning eller stöd till de som misslyckats i grund- eller gymnasieskolan.
15 000 komvuxplatser är bortraderade och skolsystemet segregerat och uppdelat, så att den som inte har tillräckligt stark studievana inte heller skall få samma chans till högre studier som andra.
Björklunds senaste insats för att ge våra lärare legitimation är på väg att krascha redan innan det genomförts. Hela reformen är i grunden en fortsättning på uppdelningen av akademiker och arbetare, när de praktiska utbildningarnas lärare inte kommer att omfattas av legitimation!
Att finansieringen av det hela sedan är helt otillräcklig gör inte saken bättre, även om Skolverkets Generaldirektör gör vad hon kan för att rädda regeringen och försöker dölja sin oförmåga att leda legitimationsarbetet beroende på en allt för snäv budget.
När sedan ett stort antal lärare runt om i landet behöver kompetenslyft för att få ut sin legitimation blir det till en ekonomisk fråga, där kommunerna i princip inte fått något ekonomiskt stöd av regeringen för att kunna erbjuda sin personal rimliga ekonomiska förutsättningar när de måste studera in ett antal universitetspoäng för att platsa till legitimationen. 
Det kan komma att handla om miljontals kronor för en enskild kommun, eller anser Jan Björklund att de enskilda lärarna skall vara lediga från sitt arbete under ett antal terminer utan lön och dessutom försätta sig i nya lånesituationer.
  • Så hög lön ger vi inte till våra lärare ute i kommunerna, trots att regeringen uttalar hur viktig denna yrkeskår är. 
Skolverkets plan att hinna med legitimationen kommer att spricka rejält, kommunernas möjlighet att stötta lärarna i deras behov av kompetenslyft är i princip obefintlig, lärarnas lönelyft till en rimlig nivå verkar inte komma och kommer inte att stöttas ekonomiskt av regeringen, lärarna kan inte avkrävas att själva behöva betala vidare studier, inte alla lärare är lika viktiga i legitimationskravet och allt fler elever kommer aldrig att få en andra chans för studier.
  • Det är den verklighet som vi just nu ser inom den svenska skolpolitiken. Vi Socialdemokrater måste göra skillnad och visa på att det aldrig är för sent. Vi måste bygga upp förutsättningar för det livslånga lärandet som ger alla en andra, en tredje och en fjärde chans och samtidigt ge våra företag och vår offentliga verksamhet chansen att finna rätt kompetens vid behov av rekrytering.
I vårt län, Jämtlands län tar vi initiativet till utarbetandet av ett program kring Livslångt lärande och hoppas på engagemang från alla.
Regeringens skolpolitik och stöd till läraryrket är på väg att kraschlanda och de största förlorarna blir i slutänden enskilda elever.

lördag 14 januari 2012

Per Åsling, Centerpartiet pratar strunt i Regionfrågan !

Återigen försöker Per Åsling ta åt sig äran av något som han överhuvud taget inte lagt två fingrar i kors för - Regionfrågan!
Han försöker med dimridåer dölja sitt egna partis oförmåga att övertyga regeringen om att det verkligen skall bli en ny regionindelning i landet och samtidigt skugga över partiets agerande i länet som innebär att regionfrågan inte kunde avgöras på tänkt sätt före årsskiftet.
Mycket tydligt uttalar sig regeringens utredare i frågan, Mats Sjöstrand att de krav som Centerpartiet tvingade fram på senaste fullmäktigemötet innebar att den påtänkta vägen via ett delbetänkande eller en rapport från honom fullständigt stängts. De krävs en ren ansökan, utan alla dessa tillägg från Centern som i grunden visar på en total splittring i deras parti!
Det är inte bara dåligt av Per Åsling, utan också pinsamt att han återigen i slutskedet av Regionarbetet öppnar munnen och försöker framstå om den som gjort stora insatser i frågan, när han som vanligt inte gjort ett smack!
Just nu avgörs frågan om Regionbildning av två saker som skall klaras ut på det slutgiltiga mötet den 26 februari:
  • Om Centerpartiet kan återta alla sina tillägg i beslutet som enligt Mats Sjöstrand hindrar en ansökan - dvs klarar Centerpartiet att enas i frågan och avge ett rent och tydliga ja i frågan om vi skall bilda region med Västernorrlands landsting eller ej...
  • Klarar Moderaterna i Västernorrland av det samma....
Dessa två uppgifter är det avgörande just nu och jag vill tro att Per Åslings partikamrater som arbetat seriöst med frågan vill detta. Jag vill tro att hans partikamrater Marianne Larm Svensson och Maria Söderberg som seriöst under längre tid lagt kunskap och vilja till arbetet skal klara det, men att Per Åsling på något sätt skall ta åt sig äran av det hela blir pinsamt.
Lika pinsamt som att han försöker skylla missar i det tuffa arbetet på Socialdemokraterna istället.
Om han bär på goda idéer i Regionfrågan, skulle han tidigare tagit ansvar för detta och deltagit i samarbetet istället för att som vanligt i slutstriden visa upp sig i media för att ta poäng av sådant han aldrig gjort....

fredag 13 januari 2012

Marginaliserade Centerpartiet utan idéer i sjukvårdspolitiken.

I media i Jämtlands län kritiserar Centerpartiets gruppledare i Landstinget oss i majoriteten för att vara tafatta, idélösa och regeringströtta.
Hennes argumentation blir osammanhängande och mer ett försök till att försöka flytta fokus från en regering som sänker skatterna för 100-tals miljarder för de som redan är välmående till att påstå att vi mer skyller ifrån oss när vi konstaterar att välfärden behöver mer insatser i form av bättre ekonomi.
Det blir mest en pinsam historia som Marianne Larm-Svensson (c) försöker måla upp, när hon är väl medveten om att den senaste mångmiljardsänkningen av restaurangmomsen redan är en flopp och blev till en satsning på krögarnas vinster istället för något annat.
Att vi konstaterar att dessa nära 5 miljarderna kunnat användas i skolan, omsorgen eller i vården är ju bara en beskrivning av verkligheten som centerpartiet istället skulle kunna hålla med om och motverka.
Det är självklart så att vi måste fundera över ständiga effektiviseringar, vilket vi ju också gör - men det handlar också om att vi måste inse att skattesänkningar för långt över 100 miljarder rimmar illa med ökade behov i vården. - Inte minst när dessa skattesänkningar gör redan välbeställda ännu rikare!
Marianne gör det oerhört enkelt för sig, när hon radar upp ett antal kända problem och frågeställningar kring vården - utan att med ett enda ord presentera egna idéer på lösningar. Möjligen handlar det om att hon i tankarna bär de moderatledda idéerna kring privatiseringens mantra, som hon tycks tro ska lösa allt. Även om det gång på gång presenteras forskning kring hur det snarare dränerar statskassan och inte ger större effektivitet.
Marianne talar som en hel Moderat om medborgarnas förväntningar och efterfrågan, istället för att tala om behov och fördelning - det är en enorm skillnad!
Välfärdens framtida finansiering är inte en framtidsfråga, utan ett problem som måste lösas nu - då inte med sänkta skatter!
När Centerpartiet representerar en regering där utslagningen ökar, barnfattigdomen tilltar, utanförskapet blir större och samhället faller isär - blir det svårt att ta henne på allvar.
När hon via sin regering minskar på möjligheten till omskolning, studier i vuxen ålder och en sämre ekonomi för de som redan har det tufft inser hon inte att de demografiska problemen med allt färre som kommer i arbete inom vården öka med hennes politik.
Att styra sjukvården kräver mod, vilja och en känsla av rättvisa. Det krävs lösningar och förslag, men att de skall koma från ett parti som marginaliserats i förtroende från sina väljare gör hennes påhopp förvånande.
Välfärden kräver en stabil ekonomi, en politik som vågar inse att det är dyrare att driva välfärd i glesbygd, en politik som vågar satsa på att även vuxna kan omskola sig och ett förtroende för att personalens idéer många gånger kan ge effektiva resultat!

onsdag 11 januari 2012

Livslångt lärande ger alla en ny chans...

Här om dagen publicerade media i Jämtlands län en artikel skriven av mig kring utbildning och nedmonteringen av människors möjligheter till fortbildning eller omskolning, om regeringen successivt genomför.
VI kan konstatera att möjligheterna för unga, men också äldre att omskola sig, vidareutbilda sig eller fortbilda sig blir allt färre. Nedmonteringen av KomVux är bara ett exempel på hur regeringen inte är intresserad av att skapa förutsättningar för livslångt lärande - en studiemiljö där det aldrig skall vara för sent.
Istället handlar det om att redan i tidigt skede skapa studiemiljöer som delar in unga i ”arbetare” och ”akademiker” på ett sätt som stadfäster barns sociala förutsättningar och minskar chansen för unga att förbättra sina förutsättningar till ett drägligt liv.
Nu har Moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund försökt sig på att lägga dimridåer över dessa fakta, genom att skylla på tidigare regeringar samtidigt som hon vill påskina att nedmonteringen av 15 000 KomVuxplatser, försämringarna i gymnasieutbildningarnas ekonomi och halvhjärtade satsningar på grundskola och lärare är en enorm reform av den moderatledda regeringen...
Hon beskriver ytterligare uppdelning mellan fattig och rik i utbildningssystemet som ett historiskt år, 2011 för den svenska skolan!
När utbildningsplatser försvinner och de ekonomiska förutsättningarna för enskilda individer försämrats för studier, handlar det inte om något annat än rena rama högerpolitiken som tydligt vill dela upp landet i ett A och ett B-lag vad gäller studier. Då blir det till en självklarhet att vi med egna krafter måste försöka skapa ett län som kan stå för det Livslånga lärandet som inte lämnar någon utanför och som också tar fasta på vad näringslivet har för behov.
Quicklunds dimrådåer döljer också det faktumet att man talar med kluven tunga kring lärarnas status och behov av bättre löner - den satsningen kommer att utebli, så länge som kommuner, framför allt i glesbygd tampas med usel ekonomi och regeringen väljer skattesänkningar för de välbeställda för mångmiljardbelopp före satsningar på just utbildning och lärare.
Blad rökridåer döljer hon också att det sk Lärarlyftet knappt innehåller några pengar vare sig för kommunerna eller direkt till lärare som behöver fort- eller vidareutbildning - här skall endera lärarna själva stå för tappad lön under fortbildning eller så skall enbart rika kommuner genomföra kompetenslyftet...
Hon kan snacka hur mycket hon vill om skärpta kunskapskrav i skolan, så länge som vi vet att barns sociala bakgrund är avgörande för hur det skall gå i studierna. Med minskade chanser till bra stöd, med borttagandet av KomVuxplatser och möjligheten till en ny chans för den som misslyckats i grundskolan eller gymnasiet, är det en utbildningspolitik för de redan starka som hon medverkar till!
Ställt emot att barnfattigdomen ökar, hemlösa barn blir fler och antalet hemlösa över lag blir fler som ett tecken på ökade klyftor blir det en pinsam politik för ett land som istället borde satsa mer på att hålla samman.
Det går inte att satsa på välfärden, när 100-tals miljarder av våra gemensamma skattemedel slösas bort i skattesänkningar på de av oss som redan har det bra eller på momssänkningar för ytterligare miljarder på rsturangmomsen... 
- Pengar som kunnat användas till förbättringar i utbildningssystemet istället...

måndag 9 januari 2012

Är vi ett steg närmare Regionbildning nu...

I rapporten Sammanläggningar av landsting i Norrland och Svealand som idag lämnas till regeringen konstaterar utredare Mats Sjöstrand att en sammanläggning av Jämtland och Västernorrland innebär bestående fördelar.

Till exempel nämner utredaren Mats Sjöstrand bättre förutsättningar för regionalt utvecklingsarbete, bättre skalfördelar för sjukvården och effektivare kollektivtrafik.Detta samtidigt som medborgarnas närhet och tillgång till service inte bedöms påverkas negativt. Denna bedömning bygger på att samtliga kommuner i de två länen ingår i sammanläggningen.

Det återstår en hel del frågor som skall redas ut, men framför allt handlar det om att vi just nu måste avvakta Moderaterna i Västernorrland och deras ställningstagande.

Vi har nu jobbat med vår regionfråga under längre tid och lyckades inte riktigt ända fram för att få Mats Sjöstrand att föreslå vårt alternativ i sin delrapport.

Därför siktar vi nu på en ansökan, men Moderaterna i Västernorrland började plötsligt tveka och vi har därför satt upp datumet den 26/1 som slutgiltigt datum då de skall lämna slutgiltigt besked.

Ytterst handlar det om att vi vill stärka våra förutsättningar för att utveckla vår del av landet. Bland annat stärka våra krafter kring infrastruktur, regional utveckling och attraktionskraft.

Frågan är visserligen om regeringen kommer sams i frågan och över huvud taget beviljar regionansökningar. 

Om inte, lämnar regeringen Sverige styckat i olika nivåer och med helt olika styrka att utvecklas. Kanske går osämjan före viljan att ge hela landet samma chanser....

Om det sker eller om Västernorrlands Moderater skulle tveka, måste vi hitta andra lösningar för att stärka våra förutsättningar.

Det kan vara att arbeta ännu tuffare med vårt regionförbund och sikta på regionbildning längre fram.

Just nu siktar vi dock på en gemensam regionansökan för att utveckla vår del av landet.
 


måndag 2 januari 2012

Nu gör vi som kungen - vänder blad!

Att vända blad betyder ju att gå vidare, men till skillnad från kungen gör vi det inte för att slippa tala om problem, utan för att ta ansvar för en rättvisare politik i vårt land.

Det gynnar ingen att fortsätta diskutera om kritik mot partiledare eller mot partiets politik  är rätt eller fel. Varje gång som någon öppet kritiserar, ansluter sig ett antal likatänkande till uttalandet - samtidigt som andra går till hårt angrepp mot den som kritiserar. - Inte sällan är det dessutom så att den eller de som går till angrepp mot kritikern själva legat bakom andra partimedlemmars avgång eller utsatthet. Inte minst ser vi partikamrater i media ta avstånd till kritik mot vår nuvarande partiordförande, samtidigt om vi vet att de tillhört styrkan bakom de som "avsatte" vår förra...

Ingen av oss kan vara nöjda med nuvarande läge för Socialdemokratin, men självrannsakan är nyttigare än anklagelse av andra.

Visualisering av samhälleliga problem med medföljande lösningar är också nyttigare än navelskådning. Beskrivning av visioner och drömmar betyder mer än snacket om vem som orsakat mest skada. De visionerna och de drömmarna växer bäst i ett parti som vi alla kan vara stolta över att vara medlemmar i. Det är vi när partiet självklart tillåter kritik av den egna politiken, men också av dess ledare. Stoltas blir vi dock helt och fullt när våra engagerade medlemmar talar politik, talar förändring och skissar på framtidens samhälle och politik.
Vi har länge talat om att berätta berättelse, beskriva händelser och förklara visioner. Då måste det ske på ett sätt som är igenkännande och som visar att vi finns i samma samhälle som våra presumtiva väljare - ung som gammal. Eller som den gamla damen sade när några ungdomar bad henne att berätta om hur det var på hennes tid: - Min tid är här och nu!

Så måste också vi tala och berätta om att vi vill ha en rättvis skola för ALLA barn, att vi vill skapa förutsättningar för ALLA att studera vidare och få ett bra arbete. Vi måste beskriva vad en sjukvård för alla verkligen handlar om eller hur vi ser på vinstuttaget ur privat äldreomsorg.

Kanske är det mindre viktigt att beskriva vem som skall utföra tjänsterna, än att berätta om hur vi vill se till att alla har tillgång till dem - oavsett bakgrund, ekonomi eller status i samhället.

Samtidigt måste vi presentera våra idéer och inte vara rädda för att gå ut med tydliga krav.

Den Socialdemokratiska politiken skall vara självklar, lätt att ta till sig och uppfattas som framåtsyftande, rättvis och trygg!

Trots stora utmaningar i ekonomi, arbetslöshet och neddragningar bygger vår politik på framtidstro och nya möjligheter. Allt hopp, alla visioner och all den förmåga som finns hos oss som bor i Sverige måste släppas lös. Om vi lever i otrygghet blir det aldrig verklighet.

Vi ska finnas med på alla de arenor – internationellt, nationellt, regionalt och lokalt, som kan påverka vår framtid. Många måste bidra i det arbetet och alla goda krafter som vill utveckla partiet behövs. I samarbete med invånare, föreningar, intresseorganisationer och andra demokratiska krafter måste det tydligt framgå att Socialdemokraterna kan göra skillnad.

Hela Sverige ska leva är en vision som socialdemokraterna arbetar efter och som den nuvarande borgerliga regeringen har devalverat. Klyftorna ökar mellan människor i vårt land med den högerpolitik som nu bedrivs. Klyftorna ökar också mellan olika delar av vårt land. För att Sverige ska utvecklas och klara framtida utmaningar måste alla människors förmåga tas tillvara och alla delar av landet måste bidra till tillväxten.

När jag ser ut över Östersund från mitt vardagsrumsfönster på Frösön skymtar jag inte stan för den tjocka dimma som är så vanlig så här års innan isen lagt sig på Storsjön. Då inser jag att det är så det är - för mycket dimma, smog och rök som skymmer de tydliga visionerna. 
Röken kommer från ett ibland otydligt ledarskap på alla nivåer, från medlemmar som inte känner igen sig, från frågande väljare, och från ett ständigt käbbel om rätt eller fel kritik vänd mot rätt eller fel person...

Lite mer "Dagmar", som skingrar dimman i partiet skulle vara välbehövligt just nu.