torsdag 30 augusti 2012

Regeringens tåg- och infrastruktursatsning når inte norr om Stockholm...


I grunden är det både trevligt och nyttigt att Regeringen äntligen lyssnat på de mångåriga Socialdemokratiska kraven om att satsa på infrastrukturutbyggnad och tåginvesteringar. I sämre tider är det ett smart sätt att både utveckla och satsa på jobb - dock är detta en satsning som på intet sätt kan lyfta regeringen.

Det handlar nämligen om investeringar långt bortom denna mandatperiod och långt fram i tiden.

För regeringen är det en ekonomiskt billig flirt med väljarna, när det i närtid på inget sätt kommer att belasta finansminister Borgs budget.

Än värre är det att satsningen vare sig gynnar hela landet eller alla de viktigare näringarna i vårt land.

I en diskussion om infrastruktur borde hela landet inkluderas och de stora näringarna som skogen och besöksnäringen vara självklara.

När besöksnäringen växer så det knakar och utvecklas långt bortom både gruvnäringar och biltillverkning i vårt land reagerar regeringen knappt.

Att de norrländska och därmed Jämtländska vägarna och tågen inte klarar besöksnäringens behov blir det uppenbara problem för vårt län och vår basnäring - turismen.

Självklart är det ett tydligt misslyckande inte minst för Centerpartiet och ytterligare ett steg bort från ett regionalt ansvar och en rättvis fördelning som tidigare åtminstone kunde anas i Centerpartistisk politik.

När Östersunds-Postens ledarskribent, Per Hansson slår sig för bröstet och talar om att det är bättre med någon tågsatsning än ingen alls, blir det snarare ett sätt att skymma misslyckandena och Centerpartiets numer landsbygdsfientliga politik.

Hela landet skall leva och möjligheten till person- och godstransporter på väg och järnväg är många gånger avgörande.

Jämtlands län är den del av landet, som levererar stora intäkter till statskassan genom tillverkande industri, skogsnäring och besöksnäring - frågan är när regeringen och Centerpartiet skall visa detta i sina publikfriande satsningar!

fredag 24 augusti 2012

Forserum måste erkänna rasism!


När ett antal somaliska invånare i Forserum trakasseras genom misshandel, skällsord och uttalanden som - ”jävla neger” duger det inte att säga att det nödvändigtvis inte är rasism.

När rutor krossas och barn som flytt undan nöd och krig blir utsatta för detta i ett av världens rikaste och mest välbärgade länder, blir det en skam när kommunalråd och kommunledning förnekar rasism!

Omgivningen, kommunen och invånarna måste reagera - för något har gått snett i småländska Forserum.

När det gått så långt att flera av de somaliska invånarna tvingats lämna orten för alla hot är läget allvarligt och tanken nära kring vilken grupp människor som skall utsättas nästa gång - en ny flyktinggrupp, homosexuella, arbetslösa eller sjukskrivna ?

Förklaringar om att de flesta som trakasserat har en trasslig bakgrund  det är ytterligare ett bevis för en misslyckad politik i den lilla kommunen.

Alla barn och unga behöver stöd, men ingen skall oavsett bakgrund behöva motta rasistiska utspel och hot.

Heder till de som trots allt vågat erkänna, med förhoppningar om att allt fler skall våga ställa sig upp och säga ifrån - kanske rent av våga starta en manifestation som gör att övriga Sverige får tron på det lilla småländska samhället tillbaka...

tisdag 21 augusti 2012

Jamtli stoppar Lars Vilks


Det har gett rubriker runt om i landet, när Museichefen Henrik Zipsane på Jamtli i Östersund i samråd med delar av sin styrelse stoppar den omstridde konstnären Lars Vilks att deltaga med verk på museet. 
Någon röst kallar det för begränsning av yttrandefriheten och att ledningen för museet inte vågar vara kontroversiella.

Påståendena är fullständigt felaktiga och tagna ur luften, eftersom Jamtli gått i spetsen för många kontroversiella satsningar och initiativ med konsten och utställningar som verktyg.

Lars Vilks har under åren gjort sig känd för många kontroversiella uttalanden och skapelser, vilket i sig varit lovande. Dock är det så att gränsen nu kan anses nådd, när han deltager på den antimuslimska konferensen i New York den 11:e september.
En konferens som arrangeras av den antimuslimska extremhögern i USA genom föreningen SION.

Jamtli har ett politiskt uppdrag att verka för öppenhet, mångkultur och mångfald. 

Greppet kring liknande frågor har Jamtli hanterat lysande genom exempelvis utställningar så som Urjämten som en gång för alla utmanade spirande resonemang om den specielle Jämten med bättre egenskaper än andra ariska släkten. En utställning som vållade debatt, men som resulterade i att ljusskygga resonemang kom till ytan och avslöjades. Tuffa frågor som legat som arv från historiens tidigare museechefer och inställningar till utställningar som skulle beskriva den typiske urjämten.

Jamtli vågar och ett led i detta är att våga ta ställning till högerextrema rasistiska tendenser genom att just våga sätta gränser.

Personligen tycker jag att vi skall vara stolta över en museiledning som vågar stå för den öppenhet som vi politiskt anser skall råda i hela vårt län.

Jämtlands län skall vara välkomnande och ett län som står för solidaritet, mångfald och öppenhet - inte ett län som släpper in rasistiska tendenser i vardagen.

I mångfalden finns en kraft som vi behöver och är beroende av oavsett om det handlar om kön, etnicitet, sexualitet, funktionshinder eller andra positiva olikheter. Avvikelser mot ”normen” kan ge drivkraft och spänning. Vi accepterar inte diskriminering på grund av något som gör oss människor unika - varken i arbetslivet eller i samhällslivet i övrigt. Jämlikhet är inte frihetens motsats, det är dess förutsättning.

Att våga säga nej är ibland ett utmärkt sätt att våga skapa debatt.

Tack Jamtli för detta!

lördag 4 augusti 2012

Socialstyrelsens regler liknar ibland rena dumheterna ...


När tjänstemän och byråkrater i Socialstyrelsen drar sina befogenheter till sin spets blir det både dumt, världsfrånvänt och kontraproduktivt. 
Senaste utfallet handlar om att sk legitimerad personal, däribland sjuksköterskor inte längre får arbeta ideellt inom sin kompetens.
All de ideellt arbetande personal som ställer upp för Röda korset, för idrottsrörelser, för konserter, folkfester och mängder av arrangemang måste nu tacka nej till detta.
Adjöss med frivilliginsatser i barnens fotbollscup, hos de lokala arrangörernas musikfest, större idrottsfester och annat.
Juristerna skärper tonen och säger att alla legitimerade måste ha en ansvarig vårdgivare, det måste föras journal och det måste finnas en patientförsäkring i sådana sammanhang.

Rent praktiskt blir det omöjligt och rent ekonomiskt kan det bli stora bakslag för den ideella sektorn.
En fundering blir - vad händer med den läkare eller den sjuksköterska som på sin semester hamnar i en bilolycka eller en annan svår olyckssituation... Blir han eller hon av med sin legitimation om denne hjälper till och räddar liv, eller kommer sjuksköterskan som tar med en sjukvårdsväska till dotterns fotbollsmatch prickad om hon plåstrar om ett annat barn än sitt egna...
Socialstyrelsen måste se till nytta och verkan i första hand, istället för att läsa paragraferna som stelbenta byråkrater.
Det har hänt förr och händer nu igen - Socialstyrelsen lägger sig i saker som de inte riktigt borde tafsa på.
Ideella organisationer behöver frivilliginsatser och det måste vara en extra kvalité om sjukvårdaren eller första hjälpen ibland ges av legitimerad personal...
Otaliga är de exempel där dessa insatser ger nytta, inte minst i vårt län Jämtland - Storsjöyran, Storsjöcupen, nattvandringar mm.
Socialstyrelsen kan väl inte ha för avsikt att försvåra dessa insatser, eller...