måndag 18 mars 2013

Det kom ett brev...


Slopa politiken, lägg ned landstinget, varför ska politiker styra...

Det finns ögonbliick, då många tycks ta demokratin och insyn för given - tillfällen där ett antal människor argumenterar för att kommuners verksamhet, landstingens ansvar och statens verksamheter inte längre borde styras av politiker. Det är tillfällen som i samma stund innebär ett avståndstagande till demokratins grundvalar, där vi i vårt land ännu inte uppfunnit något bättre än att valbara medborgare får förtroendet att förvalta de gemensamma skattemedel vi har på bästa sätt för en välfärd som skall nå alla.

Hela vår demokrati, som så många medmänniskor i världen inte är i närheten av bygger ju just på att det vi har gemensamt också skall förvaltas och utvecklas av oss gemensamt genom valbara människor - inte genom anställda byråkrater som ingen kan flytta eller komma åt. Hela vårt demokratiska system bygger just på valbarhet och inflytande - inte på slutenhet och opåverkbarhet.

Det är så lätt att angripa ett system som i grunden bär ett samhälle, när man inte själv finns i ett utsatt läge där rätten att välja eller välja bort i samhällssystemet saknas eller där ett krav på detta i bästa fall skulle kunna leda till fängelse - i sämsta fall till tortyr och död...

Makten skall granskas, men också vara nåbar för alla. Det är både en medborgerlig rättighet, men kanske också en skyldighet att vara med och ta ansvar - inte bara sitta vid sidan av de som valt ett engagemang i ett politiskt uppdrag.

Någon måste ta besluten och någon måste prioritera, inte minst i tider av tuff ekonomi - denna någon är med fördel folkvald i en demokrati värd namnet.

Men en dag kom ett brev - ett brev till en av alla dessa som valt att ställa upp som förtroendevald. Som valt att försöka påverka och ta ansvar. Det kom ett brev, handskrivet med spretig text och utan avsändare. Ett brev som förändrade, skadade och oroade...

”Du är en fullkomlig idiot. Sådana som du borde bort. Jag vill inte se ditt ansikte - ditt tryne...”

Makten skall granskas, makten skall kritiseras - men människan bakom måste stöttas i sitt uppdrag.

Så kom ett sms, ett meddelande anonymt som hotfullt konstaterade:

- "att den förtroendevaldes barn borde bli sjuka långt bort i glesbygden utan tillgång till ambulans..."

På ett landstingshus någonstans i Sverige öppnar landstingspolitikens sekreterare ett kuvert, ett kuvert innehållande en konstruerad dödsruna över landstingspolitikern... Med dödsdatum och allt...

På hallgolvet hos skolpolitikern låg ett tidningsurklipp på politikern och dennes barn - övermålat med blodröd färg och en text:

- ”Vi vet bra ni bor...”

Det dök upp en kommentar på en av alla hatsidornas kommentarfält:

”Människor ska av princip inte kunna köpa resurser i den offentliga vården, säger landstingsrådet.
Snälla, kan vi inte döda alla socialdemokrater??? :( Vill ju så gärna gasa ihjäl dem... Sverige skulle ju bli ett så mycket bättre land utan socialdemokrater. Kan vi inte bilda ett medborgargarde som går gatorna fram och slår ihjäl alla socialdemokrater vi ser, och spränger bomber på 1:a maj? Snälla? :confused:”

Det kom ett brev från en anonym, som på ett slag förändrade allt, gav demokratins villkor helt andra spelregler och gallrade bort ett antal presumtiva förtroendevalda som aldrig kunde tänka sig att betala priset...

I en annan del av Europa....???

måndag 4 mars 2013

Sportlov och alla barn reser till Åre...




Snön faller ned i mängder och den hårda vinden har börjat mojna. Det är nu Norrlands tur att ha sportlov och kanske en något lugnare inställning till fjällresa eller inte, med familjen - än när barnen i södra Sverige skall ha sina lovveckor. Mest i den bemärkelsen att det inte är lika utstuderat nödvändigt med veckor i fjällen, eftersom vi har en helt annan möjlighet och närhet till skidåkning under hela säsongen.

Däremot blir sportlovet liksom sommarlovet ofta en kamp för de föräldrar som inte riktigt har råd med tusentals kronor i stughyra och inköp av slalomutrustning - på samma sätt som det blir en kamp för de barn som måste hitta bra förklaringar på varför de inte varit i fjällen och åka slalom som flera av sina kamrater...

I ett land där klyftorna ökar mellan de välbeställda och de som har en tuff ekonomisk vardag, blir också sport- och sommarlovet en utmaning för de barn som tillhör en familj som får lov att stanna hemma. Kanske blir man rent av kvar på skolans fritids hela veckan, istället för att få vara ledig med sina familjer. 

  • Tack gode Gud för att vi ändock har dessa fantastiska verksamheter på våra fritids för alla barn!

Vi kan konstatera att det är sportlov, men alla barn åker INTE till Åre...

Sport- och sommarlovet är viktiga, men de blir också avslöjande avstämningar för att vårt samhälle allt mer delas upp i vi och dom - ett samhälle där vissa barn befinner sig i en vardag som andra kan välja bort. Ett samhälle där vissa tom kan köpa sig till en bättre vardag via avdrag för läxhjälp, skatteavdrag för barnkalas och en fritid med utlandsresor och sportlovssemestrar.

Inga barn mår bra av detta - alla barn mår bra av att befinna sig i ett blandat samhälle, där vi lär oss av varandra och varandras olika situationer och förutsättningar.

När vissa mer ”välsituerade” barn lyfts bort från skolor, som av deras föräldrar uppfattas som sämre, läggs grunden för ett illa uppdelat samhälle.

När grunden för vår skola lades, togs också ett stort steg i byggandet av ett samhälle där alla barn oavsett bakgrund skulle mötas under lika förutsättningar . 
Idag har det fria skolvalet, möjligheterna till skatteavdrag för privat läxhjälp och de växande friskolesystemet splittrat detta och lämnat en del barn i rejält sämre förutsättningar.

Det handlar inte enbart om en meningsfull fritid på loven, utan en rättvis grundtrygghet för alla barn - där även de välbeställda barnen skall finnas med i hela samhället, inte i en isolerad och priviligerad del av samhället.

Det är dags för en rättvis fördelningspolitik som ger välfärd till alla. En rättvis sådan ger inte lika till alla, utan ibland mer till de som behöver det. Så skapas ett tryggt samhälle för alla barn - även för de som redan lever i en trygg tillvaro.