onsdag 22 maj 2013

Kan Reinfeldts politik för ökade klyftor ge sådana våldsamma reaktioner...?


Det är Husbyborna, som måste ta tag i problemen - säger Statsministern undvikande...

Ingen kan försvara metoderna eller det som unga människor har gjort i ”Husbykravallerna” eller i andra förorter till Stockholm de senaste dagarna, men det finns betydligt djupare förklaringar till händelserna än Reinfeldts försök att lägga allt ansvar på de som bor i förorterna.

Att inkomstskillnaderna ökar rekordsnabbt i vårt land - tom snabbast i hela Europa är ju ingen slump, utan ett resultat av en medveten borgerlig politik.

Att utanförskapet och det demokratiska gapet blir allt större är också ett tydligt resultat av regeringens politiska vilja.

Om inte utanförskap, arbetslöshet, låg utbildning, litet inflytande och avsaknad av sammanhang och mening inte skulle betyda något som orsak till det som just nu händer - då skulle det bara vara slumpen som gör att Djursholm, Bromma, Lidingö och Östermalm klarar sig utan upplopp, bränder och tuffa demonstrationer - knappast !!! 

...där sover man gott om natten...

Självklart är det inte försvarbara handlingar på något vis i ett demokratiskt samhälle, där vi kräver och ska kräva respekt av varandra inför ett städat samhälle med gott bemötande. Det är inte OK att några hänvisar till frustration och förstör tryggheten för resten av invånarna i ett samhälle - men, det kan vara tecken på att vi inte lever i en fullständig demokrati när dessa några inte ser sammanhanget och inte ser sitt ansvar att värna tryggheten för alla.

Just detta problem, just denna inställning från några få måste bekämpas tydligt av oss alla genom att vi öppet tar ställning mot bilbränder, upplopp och otrygghet!

...men, då måste vi också styra om samhället och snabbt laga de sprickor i välfärden som regeringen skapat genom farliga försämringar i arbetslöshetsersättningar, sjukskrivningssystemet, utbildningssystemet och i kampen mot arbetslösheten.

Tron på framtiden i hela landet måste förbättras och de av oss som inte känner oss sedda eller hörda måste stärkas i sin självkänsla och i sin tro på möjligheten att själv påverka sin och andras framtid.

Där kommer Reinfeldt inte undan med att lägga ansvaret på förorterna själva, när hans nationella politik bara fortsätter att öka klyftorna i landet.

Det behövs en ny politik för hela landet och inte enbart för de som sover tryggt om nätterna...

tisdag 7 maj 2013

Regeringens sammanhållningspolitik riskerar att bli en stöld från Regionerna!



Det är med stark oro vi ute i landet ser på hur regeringen inbördes tycks slåss om vilken politik som skall råda - en politik för koncentration av resurser till landets befolkningsstarka områden och centrala nivån, eller den betydligt mer pragmatiska inställningen som tycks finnas inom Näringsdepartementet där politiken vill lägga makten och pengarna för utveckling av landets alla delar på den regionala och lokala nivån. Menar det C-styrda departementet allvar med sitt prat om att de ser hela landet måste de någon gång också stå upp för detta mot sina allianskamrater.

Tvisten mellan departementen riskerar annars att sluta som vanligt med att det moderatstyrda Finansdepartementet drar det längsta strået och därmed begränsar budget och inflytande kring regional utveckling till mycket små medel ute i landet.

På något sätt känns politiken igen på denna nivå i likhet med hur fördelningen av resurser mellan människor också tycks vrida mot - mer till de som redan har...

Just nu arbetar regeringen med den sk Partnerskapsöverenskommelsen som skall styra de stora frågorna kring den kommande programperioden inom EU. En process som först pågick i det dolda till dess att den regionala nivåns politiker skarpt sade ifrån och krävde inflytande i arbetet för att överenskommelsen skall bli så bra utformad som möjligt för att ge tillväxt ute i hela landet.

Som två av ledamöterna i den sk ”8-personersgrupp” som tillsats med regionala politiker för att följa och påverka arbetet känner vi nu stor oro för den förda politiken och det som den kan resultera i.

När Finansdepartementet börjar kräva att stora delar av Strukturfondernas medel skall tas från den regionala nivån för att bilda ett Nationellt program som regeringen styr över är det detsamma som att omyndigförklara den lokala och regionala politiska nivån. Vi är dock inte förvånade då vi anar att regeringen vill komma åt dessa EU-medel för att kunna leka ”Jultomte” och satsa pengar på väljarstarka regioner.
Vi ser det som ren och skär stöld ur de medel EU avsatt för att utveckla Sveriges regioner och vi kan därför bli tvingade att koppla in EU-Parlamentet eller kommissionen gentemot den Svenska Regeringen.
Ett Parlament som tydligt och klart påtalar vikten av den Regionala nivån i Strukturfondsarbetet och det är då inte otroligt att Parlamentet eller kommissionen kan komma att ge den Svenska Regeringen bakläxa i programarbetet. I det läget kan hela jobbet behöva göras om!

Parallellt med detta arbetet går nu också regeringen ut och meddelar att de Regionala utvecklingsmedlen (de sk 1:1-medlen) och deras utformning skall ses över.

Det kommer säkert i samband med minskade regionala pengar i Strukturfonderna medföra en minskning av de totala 1:1-medlen ut i landet. På så sätt blir det dubbel skada för regionernas möjlighet att stötta en bra regional utveckling och viktiga projekt för våra läns framtid. Dessa sk 1:1-medel är ju i grunden avsedda att kunna användas som medfinansiering till Strukturfondernas EU-medel - inte minst i regioner med små kommuner och företag med små budgetar är detta viktigt för att klara utvecklingsinsatser.

I ett slag riskerar nu den svenska regeringen missa hela poängen med EU:s sammanhållningspolitik och samtidigt avlöva regionerna pengar och möjligheter till att utvecklas.