söndag 7 juli 2013

Storsjöcupen - en regional utvecklare !




Det slår mig, när jag befinner mig i Regionförbundets monter på Storsjöcupen i Östersund hur otroligt kraftfullt det blir när ett gäng entusiaster samlas för att förverkliga en dröm för sig själv och andra. Storsjöcupens alla medarbetare är en grupp sådana som är värda all heder för de insatser de gör för idrotten, ungdomarna och vår region.

I vår monter kring arbetet för Mobilisering mot droger återfanns barn och unga från många olika länder, som kommit just till Östersund för att deltaga på fotbollsfesten. För att träffas, umgås, semestra, kämpa och få ett minne för livet. Många återkommer år efter år till en av Sveriges största fotbollscuper - en cup med otroligt bra renommé och med kamratskap i första rummet.

För Jämtlands län har sådana arrangemang stor betydelse - det ger intresse för länet, det visar upp vad vi kan åstadkomma och det skapar nyfikenhet för besöksmål långt utanför Östersund.
Det är inte ovanligt att hela familjer kommer flera dagar innan cupen eller stannar kvar flera dagar efter för att se och uppleva turistlänet, Jämtland!

Myllret, trängseln, skratten och kommersen är i grunden en sann utvecklare för länet och en viktig inkomstkälla för flera av våra näringar.

Att besöksnäringen i grunden år efter år utvecklas mot en av Sveriges största näringar ger oss också anledningar till att försöka påverka dess förutsättningar på bästa sätt. På många sätt är våra förutsättningar eftersatta i form av dåliga vägar och en i många fall undermålig infrastruktur.

Tack vare satsningar och engagemang som Storsjöcupen kan vi visa på hur viktig denna typ av näring är, inte bara för idrotten, utan också för ett helt läns utveckling.

Cupen är en succé och i grunden beror det på allt det frivilliga engagemang som finns från föreningarnas medlemmar, från de som står i skolkök och serverar mat, från de som är värdar under matcherna, de som sliter med hamburgergrillning och fikaförsäljning. Ingen nämnd eller ingen glömd - men visst blir man glad av sådana som Sven-Bertil Bengtsson och Benny Brovinger som år efter år tillsammans med alla andra ansvariga utvecklar cupen och gör Jämtlands län allt mer känt!

Jämtlands län vill och kan!