fredag 30 maj 2014

Ett lite mörkare Europa...




Vad är det som händer runt om i Europa och hur kort är det historiska minnet, när et gäller Europas mörka historia under 30- och 40-talet?

För några dagar sedan mördade judiska invånare utanför Judiska Museet i Bryssel dagarna innan EU:s befolkning gick till valurnorna och röstade fram främlingsfientliga partier eller rent av nazistiska sådana till EU-parlamentet.

Hög arbetslöshet, låg utbildning och en tillvara i samhället som är långt under den ”normala sociala nivån” är givetvis en starkt bidragande orsak till den känsla av utanförskap och otillräcklighet som manar fram röster till sådana partier i demokratiska stater.

Men kanske är också vi övriga för osäkra, för rädda eller för oengagerade i att tala om historien, om det som är orsaken till att vi  den 27:e juni hade den Internationella dagen till minne av förintelsens offer.

På något sätt har vi hållit stora delar av dessa främlingsfientliga partier borta från norra delarna av vårt land, men nu breder de ut sig även hos oss och de får allt fler procent av väljarkårens stöd även hos oss.

Det är en paradox att vi är så rädda för nya invånare som anländer till oss, samtidigt som vi lider av att vi generellt blir allt färre i vårt län som dessutom kan betala skatt för att vår välfärd skall fungera även framåt.

Vi behöver var enda människa som kommer till oss för att klara av att bemanna vår sjukvård, vår äldreomsorg och också många av de privata näringarna framöver.

Ändå går många av oss på de klyschor som dessa partier sprider om flyktingar och invandrare. Som om vi inte riktigt tror på att alla är lika mycket värda eller att vår län avfolkas och måste vara välkomnande för alla.

Vi måste våga säga ifrån, våga ta ställning för allas lika värde, våga vara välkomnande, våga tala med våra nya vänner och framför allt berätta för våra barn om varför vi vill att många kommer hit. Vi måste också våga berätta om hur fel Sverigedemokrater och andra främlingsfientliga partier när de ser flyktingar som ett hot, istället för en möjlighet.

Vi måste våga stå för mångfalden och säga ifrån när invandrare eller människor från andra delar av världen utsätts för smädelser på jobbet, i skolan, på fotbollsplanen...

Vår region har tagit på sig att vara välkomnande och öppet. Nu måste vi mobilisera alla goda krafter för att göra vår region känd för just detta och därmed ett län där mångalden blir ett säkert instrument för framgång!

Jämtland Härjedalen vill och kan!

måndag 26 maj 2014

Moderaterna försöker förminska sin brakförlust...




Hela Sverige har i EU-valet markerat sitt avståndstagande till Regeringens osolidariska politik och mest av allt har Moderaterna lidit av förlusten med över 5 %-enheter i minskat väljarstöd.

Socialdemokraterna har hållit ställningarna och flera vänsterinriktade partier har stärkt sitt förtroende, samtidigt som främlingsfientliga och rasistiska partier i Sverige och i Europa har ökat oroväckande.

Att svenskarna tagit ställning för ett mer solidariskt Europa. är självklart en avspegling på det man ser som oroande med ökande klyftor även i vårt land med den svenska regeringens politik. 

Moderaterna slickar såren och vill inte erkänna sin förlust, utan tar istället till andra metoder där man vill ondgöra sig över att Socialdemokraterna enbart behåller sitt förtroende - inte ökar. Man försöker också vrida debatten till att EU-valet enbart handlar om att de främlingsfientliga krafterna skall bekämpas. 

  • Ett sätt att sudda ut och dölja att svenskarna också tagit ställning mot den Moderata politiken.

Visst - det är vårt gemensamma ansvar att fortsätta kampen mot nazismens och främlingsfientlighetens återtåg i Europa. Den kampen får aldrig ges upp!

Däremot går det inte att påstå att kampen om fler röster till Socialdemokratiska partier både i EU och i vårt land är ointressant i detta läge.
Kampen mot en osolidarisk politik är lika viktig i EU-valet som i det kommande Riksdagsvalet och Regionvalet. 

När man försöker vinkla EU-valet mot att enbart vara en kamp mot mörka partiers framväxt gör man det för att förminska sin förlust och också minska debatten om hur viktig skillnaden är mellan regeringspolitiken och vårt alternativ.

Vi kämpar mot högerpolitik fortsatt lika starkt, eftersom vi vet att även den politiken ökar klyftorna i landet och i Europa.

Förhoppningsvis är valresultatet i EU-valet i Sverige en signal om att många är med i den kampen!

Ett Socialdemokratiskt Sverige, en socialdemokratisk politik i Europa är en förutsättning för att minska klyftorna både i Sverige och utanför våra gränser - så minskar vi också främlingsfientligheten genom trygga medborgare!



fredag 23 maj 2014

Jag kryssar Jens Nilsson (S), för Öppenhet, Solidaritet och Trygghet i Europa !



EU-valen  är igång i flera av EU:s medlemsländer och för vår del närmar sig valdagen den 25:e maj med stormsteg.

EU-valet är i många delar ett val som upplevs som svårt, främmande och långt bort för många röstberättigade. Samtidigt har många redan förtidsröstat i vårt land, vilket bådar gott för valdeltagande.

Aldrig har anledningen till att rösta varit större än i detta val, med mörka krafter och ”bruna” partier som vill ta makten i Europa. Ungern, Bulgarien, Grekland - men också vårt land visar upp sådana partier, som får mig att må illa över hur fort historien kring nazismen tycks vara glömd och ljuden av stöveltramp tystnad så att unga människor i utanförskap idag inte har denna mörka bakgrund med sig i valet.

Rasistiska partier som Sverigedemokraterna i Sverige eller de rent nynazistiska krafterna i vårt land eller andra delar av Europa blir kanaler för människor som känner sin tillvaro hotad med arbetslöshet, dålig ekonomi och svårigheter att påverka den egna framtiden.

Aldrig har anledningen därför återigen varit större att tala för, visa på och rösta på öppna, demokratiska partier i söndagens EU-val.

  • Hur många rasister vill vi ha på styrande poster inom EU, hur många nazister vill vi ha i ledande ställning i EU-parlamentet och hur länge vill vi se Europa falla isär i en rik och fattig del med ökande spänningar och mörka krafter som gör oss alla osäkra.

Europa skall vara en öppen del av världen, Europa skall stå för mångfald och solidaritet. EU:s ambitioner är i grunden rättvisa, hållbar tillväxt för alla och kan därför inte tillåtas styras av krafter som vill det motsatta.

EU:s öppenhet måste ständigt vara ett ämne för bevakning och EU:s ambitioner att jämna ut skillnaderna mellan länder och mellan Regioner är enormt viktigt.

Därför är det också avgörande vilka partigrupperingar som blir störst i Parlamentet för att en sådan solidarisk tanke skall genomsyra människors rätt till utbildning och arbete i Europa. Arbetsrätten är en viktig del av arbetet, där många krafter inom framför allt de högerinriktade partierna kämpar mot den rätten. De Socialistiska partierna med flera Socialdemokratiska partier är en garant för dessa frågor, där Socialdemokraterna i Sverige gått i spetsen för arbetsrättsliga frågor, rätten till utbildning och en rättvis fördelning av detta och ekonomi i hela Europa. 

Kunskapen om hur olika förutsättningarna kan vara även inom ett rikt land som Sverige behövs för att glesbygdens förutsättningar skall stärkas med de EU-medel som står till hands - det är ingen självklarhet, men även där krävs att din röst läggs på en kandidat som kämpar för just glesbygdens utveckling.

Jens Nilsson - EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och nu också kandidat till den nya perioden är ett tydligt sådant namn. Jens Nilsson är dessutom den ende kandidat som placerats på en plats som gör att han med ditt kryss kan fortsätta att vara en röst för Norrland och en tydlig röst för öppenhet, solidaritet och rätten till trygga jobb och bra utbildningar för alla!

Jag sätter mitt kryss på Jens Nilsson på den Socialdemokratiska valsedeln i valet till EU-parlamentet på söndag.
Det blir en röst mot främlingsfientlighet, mot nazismen - för öppenhet, solidaritet, trygga jobb och en utvecklad glesbygd.