onsdag 11 juni 2014

Kultur som politik väcker känslor...


Det är rent av fantastiskt vilka känslor mitt senaste utspel i media kring kultur som utvecklingskraft upprör. Centerpartister och Moderater är de som i första hand reagerat, ömsom nedlåtande, ömsom med avundsjuka reaktioner eller förminskande.
Moderaten Joel Nordkvist (M) försöker förminska min uppfattning om att kulturen är viktig för attraktionskraft och utveckling genom att snabbt kasta in påståendet om att jag inte med ett enda ord nämner företagen. Med detta vill han försöka påvisa att jag inte tror på näringslivet och företagarnas insatser för att vår region skall gå framåt - ett märkligt agerande...

Jag nämner inte heller universitetet, sjukhuset, besöksnäringen osv - utan låter helt enkelt kulturen vara i centrum för en gångs skull och då vänds detta till något negativt.

Under mina snart tre år som Regionråd och ordförande i Regionförbundet har jag besökt enormt många företagare och lärt mig om deras villkor och behov. Förmodligen har jag besökt fler företag än både Joel Nordkvist (M) och Jonas Rask Samuelsson (C) som också reagerat. Besök som lärt mig vikten av goda förutsättningar för företagande och etableringar. Vårt län är fullkomligt beroende av att näringslivet visar intresse på att nystarta, stanna kvar och utvecklas - välfärden har allt att vinna på detta.

Jonas Rask Samuelsson spinner vidare på detta, förmodligen i syfte att minimera min uppfattning om kulturfrågornas vikt.

Näringslivet kräver kompetens, personal och rekryteringsbas. Intresset för länet behöver därför ständigt uppdateras och kulturen är där en enorm kraft och faktor.

Jag citerar mig själv:

Kulturen kan ses ur olika perspektiv, där kraften som regional utvecklare bara är den ena viktiga sidan och kulturens egna kraft är en annan viktig del.
Den senare delen kan betyda att kulturen också kan göra oss till bättre människor, få oss att förstå sammanhang och stämningslägen. Därmed kan kulturen också driva ett samhälles utveckling framåt.

Kulturen kan också väcka, reta, uppmärksamma, fokusera och skapa nödvändiga debatter i vårt samhälle.
Egentligen blir kulturen då en viktig del i hela demokratins utveckling - något av en del i infrastruktur för demokratin.
När näringsidkare och utövare inom kultur och hantverk dessutom deltager som synliga utövare inom området i vår region, bidrager de också till att visa vägen för de barn och unga som aktivt vill deltaga i det kulturella utövandet.

Vår region skall bli känt som den del av landet där unga vågar och kan satsa på en framtid inom just kultur, hantverk och mathantverk. Allt för ofta är det utbildningsval inom dessa områden som får föräldrar och skola att tveka inför risken av arbetslöshet.

Med hjälp av egna kulturmentorer skulle unga människor som finns i studier på kulturens område kunna stärkas i sitt framtida yrkesval genom stöd, idéer och samtal med redan kunniga kulturarbetare.

Kulturens och hantverkets krafter är betydande för vår region och därför är det ett viktigt ansvar för de offentliga krafterna att skapa goda förutsättningar för dess växande!
Men, konst och kultur har som syfte att utmana våra mentala bilder, att vända upp och ner på invanda begrepp och föreställningar, att få oss att tänka tvärtom.
Politikens uppgift måste därför vara att säkerställa vissa grundläggande byggstenar i ett samhälle för att bibehålla och utveckla kulturens egenvärde. Det är först då som den kan användas i övrig politik och bli till nytta för något mer än egenvärdet.

I ljuset av allt det som i debatten och politiken oftast innefattas i regional utveckling kan kulturen vara en verklig drivkraft, men först efter att detta utrymmet för dess egenvärde säkrats.

Kultur och kreativa näringar är krafter för såväl individens som samhällets utveckling och är dessutom en viktig del i besöksnäringens tillväxt.
Ett rikt och varierat kultur-och fritidsutbud ökar kommunernas förmåga att dra till sig människor och därmed företag från omvärlden.”

Den kultursatsning som vi just nu genomför för att skapa möten mellan nyanlända till vårt län och sedan länge boende här genom kultur för integration, är ännu ett gott exempel på vad det kan betyda...

Att försöka förringa mitt intresse för näringslivets betydelse är närmast pinsamt, i synnerhet som jag slagits för den överföring av hela Regionala Utvecklingsansvaret till den kommande regionen - där Företagsstöd är en viktig del. Beslutet kring den överföringen togs för övrigt under gårdagen av Regeringen, vilket ger oss nya starka krafter för att utveckla vår Region. 

Med hjälp av bla kulturen, kan vi öka attraktionen för vår region. Tillsammans med många goda utvecklingskrafter, där näringen är en betydande kraft kan en sådan vändning ge allt mer i skatteintäkter i ett län som har stora behov inom välfärdens områden. Det handlar om sjukvården, skolan och omsorgen som behöver finansieras av fler - inte färre invånare hos oss!