tisdag 19 augusti 2014

Länet behöver bättre infrastruktur på alla nivåer...


Jag blir ofta själv förvånad över Allianspolitikernas utspel i länet kring infrastrukturen och behoven i vår Region. 

Som Socialdemokrat och ordförande i Regionförbundet har jag de senaste åren haft förmånen att besöka otaliga företagare i hela länet och fått lära kring deras behov. Tyngden har ofta legat kring infrastruktur med vägar, järnvägar och bredbandsfrågan som det viktigaste.

När då Åsling (C) eller Quicklund (M) gör utspel om att man lovar extra satsningar eller kritiserar kvalitén på vägarna kommer just dessa frågor - sitter inte de i majoritet i Riksdagen och är det inte deras Regering som tar besluten som blir så dåliga för vårt län...?

Nu behövs en ny regering som hörsammar att bärighetsmedlen, som finns för att förstärka våra vägar inte kan få fortsätta att minska så drastiskt. - Hela 110 miljoner i minskning på bara 6 år !!!

Med ett län och en Region fylld av initiativrika människor måste vi nu göra allt för att företagen, jobben och utbildningarna skall ges de förutsättningar som man behöver.

Bärighetsmedlen behöver öka, så att de tunga transporterna från tex skogsnäringen och vindkraften kan genomföras.

Beräkningarna av väganslagen måste få rimliga proportioner, så att våra långa vägsträckor också får medel utifrån längd. I jämförelse med tex får Blekinge lika mycket pengar som vi, trots att de bara har en femtedel av vägsträckorna.

Beräkningarna av väganslagen måste också ta hänsyn till antalet resenärer och inte antalet boende. Annars riskerar turismen att få resa på fortsatt undermåliga vägar i ett stort turistlän.

Satsningarna på järnvägarna måste öka och Inlandsbanans bärighet behöver mer pengar för att kunna utvecklas.

Mobiltelefoni som fungerar och en bredbandsutbyggnad som ger näringslivet bättre möjligheter är avgörande.

Ja - jag skulle kunna fundera vidare över vilka satsningar som vi i politiken måste kämpa för, men vid frukostbordet över kaffekoppen är detta det som först dyker upp..

Region Jämtland Härjedalen vill och kan!

Socialdemokraterna vill ge förutsättningarna, inte bara i storstäderna!


måndag 11 augusti 2014

Jämtland Härjedalen vill och kan!


Att inte tro på en framtid för Region Jämtland Härjedalen vore galet. Inte minst med tanke på alla fantastiska innovatörer, företagare, arrangörer och kulturpersonligheter som ibland tom går över gränsen till vad man trodde skulle vara möjligt.

Politikens insatser kring utvecklingen är ju att möjliggöra, öppna upp och ge stöd. Under sommaren har vi sannerligen fått se prov på hur mässor, konserter och andra arrangemang lockar och attraherar till vår del av landet.

Kopplingen mellan alla dessa aktörer och framtiden för välfärdsfrågorna i regionen är uppenbar. 
Ökad inflyttning, fler företag, fler jobb ger också de extra skatteintäkter som vår sjukvård, våra skolor och vår omsorg så väl behöver.

Som extra lök på laxen har vi de nya invånarna som flyttar till oss från när och fjärran. Människor med olika bakgrund och olika kunskaper som är beredda att bidraga med sina kunskaper i vårt näringsliv eller i våra offentliga verksamheter. 

Personligen tror jag att vi här har oerhört mycket att vinna genom att snabba på möjligheterna till eventuella studier eller kunskapskompletteringar som gör att våra nya invånare snabbt kan komma i jobb och kanske tom fylla de luckor som vissa företag har när det gäller bemanning.

Att kombinera möjligheten till bättre utbildningar som snabbt täcker behoven, fler platser på universitetet, studielån för körkort, innovationsprocesser värt namnet och en lyhördhet för idéer inom miljö, turism och idrott föra vår region framåt ytterligare.

Med några konkreta utvecklingsinsatser har Jämtlands län alla möjligheter att bli landets mest attraktiva plats för talanger i en miljö baserad på närhet och snabbhet till gagn för processer som går från idé till första försäljningstillfället.

Vi ska bli det ställe som alla talar om, när man tänker på en företagsvänlig region, stöd till forskning, utveckling och innovationer.

Jämtland Härjedalen vill och kan!