fredag 19 september 2014

Varför är transporterna i Norr, så nedmonterade av de senaste årens politik..




Sitter på tåget från Stockholm, på väg hemåt mot Östersund. I många fall skulle tåget kunna vara ett alternativ till flyget för de som arbetspendlar, reser i tjänsten osv - men med förseningar, riktigt sunkiga och nedslitna vagnar, inget internet och en trång kafévagn utan sittplatser eller riktig mat känns det långsökt.

Miljön utanför är det inget fel på och tåget som alternativ kommer att låta denna miljö fortleva.

Förr åkte jag ofta tåg och blir därför ledsen när jag ser hur detta färdsätt tappat mark i konkurrensen i norr.

  • Är det en medveten nedmonteringspolitik, eller har regeringen så till den milda grad glömt bort Norrland och oss som resenärer.

Varför i herrans namn har man inte internet som borde vara en självklarhet 2014 i ett modernt land och hur kan man låta vagnarnas säten bli så skitiga att man knappt vill sitta i dess fetflottiga och av smuts svarta säten.

Flera av mina medresenärer håller med mig och i kön till den lilla kiosken är det flera som undrar varför det inte finns sittplatser och varför utbudet är så himla begränsat  - men svaret är förmodligen att politiken kring landsbygdsfrågorna också gett avtryck på kvalitén.

Nu krävs en uppryckning och ett kvalitétstänk och tåget skall bli ett alternativ till flyget, inte minst för miljöns skull.

Vi behöver ett vettigt alternativ till flyg och bil för att vår Region skall stå sig starkt i konkurrensen om boende, företagande och besökare.

Region Jämtland Härjedalen kan och vill!

onsdag 17 september 2014

Den brunfläckiga politiken ska inte få stoppa återskapandet av ett solidariskt samhälle...


Sitter på Söder i Stockholm på ett av mina favoritställen för att snart deltaga i möte med den Socialdemokratiska gruppen i SKL - försöker förmå mig att glädjas över utgången i Riksdagsvalet, men det är svårt. Tydligt är ju trots allt att människor vill förändring och att många grupper vill ha ett nytt Sverige där solidaritet och rättvisa återinförs istället för ökande klyftor mellan de som har det allra sämst i samhället och de allra rikaste.

Samtidigt vill allt för många ha en annan inriktning som handlar om att alla människor inte är lika mycket värda. - Att människor på flykt för sina liva lika gärna kan sändas tillbaka till kriget, folkmorden, våldtäkterna och övergreppen på barn. Allt för många har röstat på Sverigedemokraterna, väl medvetna om att dess ledare gärna sänder tillbaka små barn in i döden.

Vilket samhälle är detta och vad kan vi göra för att den stora delen av landets invånare som röstat på demokratiska partier och framför allt de som röstat på en positiv förändring skall få genomslagskraft.

Jag hoppas och tror att Reinfeldts tydliga avgång också innebär att man är beredda att i Alliansen ta ansvar för en demokratisk regering, även om den i grunden har en annan politisk inriktning.

Svenska folket vill detta. Det är också en möjlighet att visa på andra alternativ än den brunskitiga politik som växer i Europa, när människor känner utanförskap, inte har arbete eller chans till utbildning.

Med en Socialdemokratiskt ledd regering har vi möjligheten att återskapa förtroendet för välfärden, för rättvis fördelning och nya chanser i livet.

Endast så kan vi gemensamt bekämpa den växande oron som ger utrymme för Sverigedemokraternas falska politik. En politik som i grunden handlar om att gradera människor utifrån de som är mer värda och de som kan få stanna utanför, men som förpackas i en snygg yta. En yta som döljer järnrör, rasistiska påhopp och nazistiska utspel.

Inte minst vår del av landet är i stort behov av inflyttning, ny kompetens, nya idéer och öppenhet.

Sverige och vår Region Jämtland Härjedalen skall bli världsbäst på öppenhet, innovationer, företagande och attraktion. En Region dit alla vill flytta och där företagandet och jobben utvecklas, så att våra gemensamma skatteintäkter kan fördelas rättvist i välfärdens områden så som sjukvården, skolan och omsorgen.

Region Jämtland Härjedalen vill och kan!