onsdag 31 december 2014

Gott Nytt År, Region Jämtland Härjedalen!


Det blir inget nyval in på det nya året, vilket gör att Sveriges politiker kan lägga fokus på att regera istället.

Ett fokus som förhoppningsvis kan handla om att förbättra välfärden och minska de klyftor mellan rika och de som har det sämst ställt, som ökat under de senaste åren.

Förhoppningsvis innebär det också att nyårsgåvan till oss alla innebär förstärkningar inom välfärdens områden när det gäller skolan, äldreomsorgen och vården.

Om överenskommelsen med Alliansen håller skall budgetförstärkningarna kunna gälla från vårens proposition i riksdagen.

Mer pengar på skolans områden och stöd till alla barn som behöver hjälp med läxläsning, start på sänkningen av skatten för pensionärerna, mer pengar till vården och extra stöd till de äldre.

Även jobben, utbildningen och stödet till unga kan genomföras, samtidigt som de extra satsningarna på miljö och miljöteknik ute i landet kan ge mer intressanta gröna jobb.

Jag tror att vi kan önska varandra ett Gott Nytt År om vi tillsammans gör det hela möjligt.

Just nu reser jag genom det indiska landskapet på väg ut till en stad i ökning för att där fira  nyårsafton.

Utanför mitt bilfönster passerar välmående byar med odlingar och djur, tätt följt av stökiga städer med enormt mycket människor.

Indien är vackert - oerhört vackert, men också fult, skitigt och orättvist...

Utanför mitt fönster passerar också människor i skitiga, slitna kläder som inte frivilligt valt att födas på gatan och sova under skitiga tomma säckar på refugen.

Barn som växer upp i slummen bland tält gjorda av presenningar i städernas utkanter, samtidigt som feta Audibilar står parkerade utanför enorma nybyggda villor med rena vita fasader.

Indien är orättvist, men också världens kanske största demokrati med rösträtt för alla - alla som vet om att det är valdag...

Jag tror på världen och på människorna, och är övertygad om att våra problem kan tyckas futtiga i sammanhanget - men med en solidarisk politik följer också ansvaret för att skapa bättre möjligheter och rättvisare fördelning i hela världen.

Även här, precis som på hemmaplan och i vårt Europa handlar det till stora delar om utanförskap, dålig tillgång till utbildning, bostäder och arbete.

Kanske eller mest troligt är det också därför som Nationalistiska partier får fotfäste även i ett land som Indien. Än viktigare blir det då att vi in på det nya året bestämmer oss för att främlingsfientlighet måste bekämpas med solidaritet, rättvisa och utbildning var helst den dyker upp: I Indien, i Europa, i Sverige eller i vår Region Jämtland Härjedalen.

Vi bestämmer oss för att 2015 skall bli ett bättre år för alla och mellan alla.

Gott Nytt År i den nya Region Jämtland Härjedalen.

tisdag 23 december 2014

Alliansens och SD:s julklappar...


En dag före julafton och det är inga roliga presenter vi får via riksdagen - julklappar som handlar om nedskärningar i välfärden och missade extra insatser till områden som behöver stöd.

Det handlar ju om att den nuvarande Socialdemokratiska och Miljöpartistiska regeringen tvingas administrera en borgerlig budget, när Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna röstade ned förslagen på mer pengar till välfärdens områden.

Det känns märkligt att inte kunna genomföra det som varit tänkt även inom kulturen i vår Region, när det nu istället blir borgerliga besparingar på regionens kulturområden - detta eftersom Alliansens budget tar pengar från den regionala politiken för att stärka nationella nivån - inte förvånande, men tröstlöst...

Genom Alliansens och Sverigedemokraternas gemensamma agerande kan vi inte påbörja den skattesänkning som pensionärerna så väl behöver - den får vänta och kan förhoppningsvis genomföras efter ett nyval om vi får en starkare majoritet för den Socialdemokratiska politiken.

Att förstärkningarna på skolans område uteblir genom Alliansens och SD:s agerande irriterar mig mest - mer pengar till läxhjälp för alla barn, mer pengar till mindre klasser, färre barn i förskola och bättre stöd till lärarna går helt om intet.

Inte heller de pengar som äldreomsorgen ute i kommunerna skulle behöva blir av och de extra miljonerna till sjukvården som vi hoppats på i vår region får vi glömma.

Jag hade hoppats på att vi dessutom skulle kunna dra igång det regionala miljöarbetet genom att stötta miljöteknisk utveckling och företagande - inte heller de pengarna finns med i den bistra julklappen som vår regering nu tvingas ge svenska folket.

Trots detta vill jag tillönska er alla en God Jul med förhoppningen att ett nyval kan bli ett slags nyårsgåva som ändrar kursen i svensk politik till ett varmare samhälle.

Sverigedemokraterna får inte äga invandringspolitiken - den måsta vara de demokratiska partiernas fråga och utgångspunkten måste vara solidaritet och insikten om att vi faktiskt behöver bli fler i vår del av landet.

  • Fler som studerar, fler som arbetar inom välfärdens områden och fler som har innovativa idéer och startar företagande.

Endast så kan vi med mer jobb och mer skatteintäkter klara de kommande behoven inom tex sjukvård, skola och omsorg.

Självklart kan det uppstå olika problem, när många nya människor anländer under en kort period - men den typen av problem löser vi självklart om alla hjälper till.

Även Regeringen måste ta ett större ansvar för att även små kommuner skall klara flyktingmottagandet på ett så bra sätt att dessa nya invånare med sina olika kompetenser sedan väljer att stanna kvar för att bidra till ett bättre samhälle.

Vår nya Region Jämtland Härjedalen skall kännetecknas av öppenhet, solidaritet, framtidstro och nyfikenhet.

God Jul och Gott Nytt år!

lördag 6 december 2014

Besöksnäring och event utvecklar Regionen




Med vilken stolthet säger man inte att man är boende i vår Region Jämtland Härjedalen, när man möter kraften i våra stora arrangemang.
I dagarna har vi i samband med World Cup i Skidskytte i Östersund genomfört ett sk Evenemangsforum för att spegla kraften i små och stora arrangemang i vår region.

Att lyssna till representanter för dels våra två stora kommande VM-arrangemang 2019, men också till arrangörer för Storsjöyran, skidarrangemang i Bruksvallarna, Fjällmaraton osv ökar på övertygelsen om hur viktigt det är att få acceptans för att Besöksnäringen är en verklig basnäring som utvecklar hela landet.

Den här typen av arrangemang ökar attraktionskraften till Regionen och visar på vår kompetens, innovationskraft och öppenhet.

Inte minst det senare är i sammanhanget oerhört viktigt där arrangemang av denna typ kan förtydliga vår vilja att vara en öppen region, dit alla är välkomna på besök, för att finna en fristad, för att bosätta sig eller rent av starta en näringsverksamhet.

Den stolthet som vi som invånare i regionen kan uppleva när det uppenbarar sig för oss att vi klarar av att arrangera dessa stora som små arrangemang skapar attraktionskraft på ett uppenbart sätt.

När företagare, näringsliv, politik och utbildare gemensamt bejakar detta blir det också möjligt för besöksnäringen att växa till den regionala utvecklare den verkligen är.

Nu återstår för oss som finns på olika påverkansarenor att fortsätta kampen för att en gång för alla få besöksnäringen accepterad som en verklig basnäring för hela landet.

Då blir det också tydligt och motiverat att statliga investeringar i form av bättre vägar, järnvägar och övrig infrastruktur inte enbart är kostsamt - utan en satsning som ger mångfalt tillbaka när våra arrangörer utvecklar näringen genom bättre stöd.

Arrangörerna kring idrott, festivaler och event sätter regionen på kartan.

Region Jämtland Härjedalen vill och kan!