tisdag 10 februari 2015

Folkpartiet bidrar till att normalisera Sverigedemokraternas människosyn…

Återigen tycker jag att SVT:s serie Blå ögon sätter fingret precis på vad som sker i samhället. Sista avsnittet pekade på hur en regering med tidigare demokratiska partier plötsligt kan tillåta glidningar i vad som kan anses rumsrent i förhållandet till främlingsfientliga partier liknande Sverigedemokraterna…

Ett vid första anblicken nästan osynligt samarbete övergår till överenskommelser på det partipolitiska planet till förmån för en hårdare asylpolitik. Blå ögon speglar verkligheten vill jag mena…

Personligen undrar jag vad som sker internt i ett parti som Folkpartiet som under lång tid stått stadigt i frågor som rör integration, flyktingar och främlingsfientlighet - jag har mestadels uppfattat partiet som mycket sunt och solidariskt gentemot människor i nöd - men nu skrivs en annan historia.

Björklund som partiledare stakar ut vägen och förmodligen har partiet internt också godkänt kommande samarbeten med just Sverigedemokraterna - hur ska man annars tolka folkpartistiska utspel och samarbeten ute i landet med Sverigedemokraterna…?

I kommuner som Vellinge, Ljusdal och Malmö ser vi exempel på samarbeten med Sverigedemokraterna eller utspel kring just samarbete som avser att behålla den politiska makten.

Folkpartiet tom samarbetet med SD vid tillsättande av politiska uppdrag och ledamöter förespråkar offentligt ett närmare samarbete partierna emellan.

Frågan är väl hur länge denna tillåtande attityd funnits under ytan i slutna rum.

Vad är det som gör att Folkpartiet numer öppet samarbetar kring asylfrågor med just Sverigedemokraterna, utan att media i större utsträckning skriver om det eller ställer Folkpartiet mot väggen för att få svar.

Vad säger deras ungdomsförbund om samarbetet med främlingsfientliga partier och hur tänker man hantera frågan framöver på kommande partimöten?

Jag har skrivit om det förut och gör det igen - vad är det som händer i samhället, när vi normaliserar främlingsfientligheten, släpper fram och tillåter uttryck för hat och för misstänksamhet?

Björklund har givetvis ett stort ansvar i att vi tar steg mot ett kallare Sverige, men också den Regionala och lokala nivån inom Folkpartiet tycks anse att det är OK - tycks vända sin politik för att i desperation försöka fånga upp väljare som närmar sig Sverigedemokraternas asylpolitik.

Personligen tycker jag att det är smutsigt och oansvarigt, men Folkpartiets krympande väljarskara oroar förstås ledningen runt om i landet.

Det går inte heller att fegt gömma sig bakom påståenden som: 
”Det handlar om att harmonisera Sveriges lagstiftning med övriga länder i Europa.” - som Östersunds egna Folkpartist Pär Löfstrand försöker göra. Det känns dessutom extra unket och brunt, när det uttalas av en vice ordförande i Barn och -utbildningsnämnden.

…Sakta, sakta låter de borgerliga partierna närma sig Sverigedemokraterna och vi andra avtrubbas allt mer eftersom ingen vågar eller tycks orka säga ifrån - det är snart legitimt att tom alliera sig med SD i ett närmare samarbete…

Det är ju tom tydligt att Alliansen tänkt sig att kunna komma till makten med hjälp av SD om nuvarande regering avgått.

Med SVT:s serie Blå ögon i minnet, känns utvecklingen oroande och Folkpartiet måste snart förklara sig inför sina väljare - hur vill man ha det med ett solidariskt samhälle…


tisdag 3 februari 2015

Vad händer bakom de mörka krafterna....

Följer med spänning, men också med viss fasa den politiska thrillern ”Blå ögon” i svensk TV.
Innehållet i den är en ren och skär prickträff på det som sker i vårt samhälle just nu, med ett groende hat och förakt människor emellan.
Serien målar inte upp en fiktiv verklighet, utan är snarare en dokumentär på den snabba förskjutning av vad som är tillåtet i debatt och handling just nu.
En förskjutning från känslan för demokrati och alla människors lika värde, till något helt annat…
Självklart finns det en förklaring till varför inte alla längre ser det som självklart att människor i nöd eller på flykt skall få en fristad hos oss, varför det börjar bli tillåtet att skapa segregering vi uttalanden mot vissa och för andra människor Föraktfulla beteenden och rasistiska uttryck mot judar, romer, muslimer i allmänhet är lika oroande som just Blå ögons budskap – var är vi på väg…
När allt fler tar sig rätten att uttala sådant förakt öppet, när nazistiska partier kan ställa sig utanför våra butiker inför tiggande människor och be om underskrifter mot massinvandring och för bildandet av nya nazistiska partier – och ingen i stort sett gör något… – Då har toleransen för ett grymmare samhälle gått långt.
Jag får en klump i magen, oro inför vilket samhälle mina barn kommer att leva i om vi inte reagerar. Förklaringarna kan som sagt vara många, men självklart blir inget bättre av att vårt lands klyftor mellan de som har det bäst och de som har det allra sämst bara ökat de senaste åren. När människor finns i utanförskap utan utbildning, utan arbete och utan permanent boende ökar misstänksamheten och ilskan mot företeelser i samhället som känns övermäktiga.
När flera av Europa länder själva misshandlar delar av sina invånare och inte klarar att hålla samman sina samhälle – då ökar också misstänksamheten mot nya grupper av människor som kommer till oss.
När sedan rasistiska påståenden, nazistiska utspel om våra flyktingar får stå oemotsagda ökar också utrymmet för vad som kan anses vara tillåtet att uttrycka i ord och handling.
Samtidigt lever många av oss i delar av landet där fler invånare är en nödvändighet och där nya spännande influenser är behövliga för att klara samhällsutvecklingen och välfärden.
Det känns inte bra att behöva oroa sig för att våra barn skall komma att leva i ett samhälle som växer fram likt det brunstiga samhället som vi lät växa fram under andra världskriget eller ännu närmare i det forna Jugoslavien.
Hur svårt kan det vara att vara människa och inse att vi alla är lika och bor på en och samma planet, där gränserna bara är fiktiva konstruktioner byggda på främlingsfientlighet och oro inför det okända..
Vi måste ta krafttag för att Region Jämtland Härjedalen skall vara den välkomnande Region den så väl behöver vara.
Många hör av sig till mig och vill vara med i detta arbetet – alla behövs för att våga säga nej till det mörka och ja till möjligheterna.
Vi måste ta samtalen, vi måste öppna upp och sätta stopp för de mörka krafter som vill dela oss i vi och de. När nazistiska partier börjar rekryteringen hos oss är det vårt ansvar att med samtal tala om hur vi så väl behöver bli fler och hur vår oro inför det främmande istället skall övergå i nyfikenhet.
Inga rasister och nazister på våra gator är ett slagord som stämmer in på vår vilja att vara just denna öppna och spännande Region som vi vill vara.
Region Jämtland Härjedalen vill och kan!