onsdag 24 juni 2015

Väljer Folkpartiets Pär Löfstrand medvetet att inte förstå spelregler...

Lite förvånad blir man, när en ledande politiker som Pär Löfstrand i Folkpartiet i länet och i Östersund, endera är helt okunnig eller så väljer att hitta på en egen variant av sanningen.

I ett antal utspel försöker han svärta ned Socialdemokraterna satsningar på att utveckla länet - i detta fallet genom att påstå pengarna att medfinansieringen av Skidtunnelprojektet i Bräcke hellre borde användas till vården. Trots att vi redan försökt förklara för honom vad det regionala tillvästuppdraget som staten gett oss innebär…

Ännu intressantare blir det när han än en gång bortser ifrån  att hans ledande partikamrater inom Folkpartiet faktiskt varit med på detta beslut liksom samarbetet kring ekonomin i Region Jämtland Härjedalen.

Jag börjar ana att Folkpartiet har rejäla interna problem där edra ledare Pär Löfstrand inte går i takt med de övriga folkvalda folkpartisterna.

Först förnekelsen att folkpartiet skulle vara med på den partiöverskridande överenskommelsen vi har i regionen för att klara ekonomin och nu mörkandet av sanningen kring hur de statliga medlen får användas, samtidigt som han inte inser att även här har partiet varit med och tagit beslut.

Löfstrand har uppenbara problem, endera med kunskapen eller så med att klara att hantera sanningen samtidigt som han inte tycks klara sitt egna ledarskap inom partiet.

I och med att vi fick bilda Region Jämtland Härjedalen första januari 2015 övergick vårt tidigare landsting och vårt Regionförbund till en gemensam region som av staten getts uppdraget att sköta det regionala tillväxtuppdraget.

Med det ges också statliga medel som tidigare tilldelats länsstyrelsen numer till vår Region. Dessa sk 1:1-medel är till för att stimulera tillväxten genom att fungera som stöd till intressanta utvecklingsprojekt, till direkta företagsstöd och som medfinansieringar vid vissa EU-projekt som kan gagna vår Region.

Medlen får INTE användas för daglig drift eller fungera som finansiering för tex sjukvård - till de får vi använda våra vanliga skattemedel - en grundläggande kunskap om regional utveckling som varje insatt kommun- eller Regionpolitiker måste veta - dock inte Löfstrand…

Sjukvården är visst vår största verksamhet, men den finansierar inte sig själv - inte ens om vi skulle ge den stora delar av statliga medel. Dessutom har vi numer uppdraget att sköta och driva den regionala utvecklingen.

För att klara sjukvården krävs dels ett rättvisare skatteutjämningssystem, men också insatser som gör att vi blir fler, att företagen kan nyanställa och att fler kommer i arbete. Genom regionala insatser som ökar attraktionen, ger bättre förutsättningar och får fler intresserade av vår region, kan skatteintäkterna öka och finansieringen av sjukvården, skolan och omsorgen underlättas.

Sjukvården kräver utveckling av regionen om den skall kunna finansieras.

Att som Löfstrand försöka ta poänger på att låtsas vara sjukvårdens enda vän och påstå att vi borde satsa medel på den som vi inte har blir bara pinsamt, ologiskt och förvånande.

Sjukvården är viktig och behöver därför en utvecklad region med mer skatteintäkter - dock får man inte denna effekt genom att endera mörka eller luta sig på sin kunskap i regler som staten sätter upp för oss som är Regionalt ansvariga för utvecklingen.

Kanske kan Löfstrand som ledare i Folkpartiet få en grundkurs i Regional utveckling, uppdragets art, Regionbildning och utveckling av sina partikamrater som varit med och drivit frågan under lång tid och som visat stort engagemang i politik som också handlar om kultur, näringsliv, infrastruktur, företagsstöd, miljö, utbildning och attraktionskraft.


Frågan är om han kommer att lyssna, eller välja att återigen påstå att pengar som är specialanpassade för stöd till utveckling skall användas till sådant som de inte är avsedda för…

onsdag 3 juni 2015

Socialdemokraterna har instrument för arbete och integration!

Socialdemokraterna har avslutat sin partikongress och kan gå vidare med en tydlig politik på flera viktiga områden. För oss i Region Jämtland Härjedalen handlar det om att vi tillsammans med Regeringens politik kan förändra vardagen för flera människor och skapa förutsättningar för våra nyanlända invånare på ett bättre sätt.

Med en rejäl plan för arbetet i kombination med en Arbetsförmedling som nu får göra det som de anser vara nödvändigt kan vi tillsammans minska ungdomsarbetslösheten, men också skapa större möjligheter för de som varit arbetslösa länge.

Med en tidigare chef för arbetsförmedlingen som många varit rädda för, till en förmedling som ”befrias” av Ylva Johansson är steget stort - men nödvändigt.

Det handlar om värdighet och självkänsla att plötsligt inse att man duger - att arbetsgivaren vill ”ha mig” på sin arbetsplats…

Den socialdemokratiska viljan står fast och i kombination med ökade investeringar inte minst inom bostadsbyggandet är vi en bit på väg.

Samtidigt som Ylva Johansson också idag fastslår att alla kommuner måste ta sitt ansvar i flyktingmottagandet kommer vi att skapa ett samhälle som tar ansvar för att ge alla en bra start på något nytt.

Vi kan själva göra mycket i arbetet med integration - inte minst genom att själva sätta oss in i problematiken, själva förstå att värden förändras snabbt och att vi alla mår bra av lite egne integration i det nya spännande samhället som växer fram.

Det finns mycket att ta tag i - arbetsgivare, kommuner, region, regering, arbetsförmedling, utbildningsanordnare, frivilligorganisationerna och vi enskilda måst gå i takt för att bevisa att det är hos oss som de nyanlända behöver stanna. Det är vi som tar chansen att visa att vår region både vill, kan och behöver ta emot nya människor om vi skall klara framtidens utmaningar inte minst inom välfärden - vi måste bli många fler, inte färre.

Men då behövs också mod - att våga stå upp för de nya vännerna, våga ge dem en snabb chans att bemästra språk och vardag - men också ha mod att berätta om vilka regler vi har för att ett samhälle skall fungera - inte huka in bänkarna när det börjar brännas och bli utmanande.

I vår region skall man också våga ställa de svåra frågorna kring flyktingar och få ett rimligt svar, utan att bli kallad rasist.

  • Och har vi inga bra svar får vi tillsammans ta fram dem.

Integrationen kommer vi aldrig att klara om inte samspelet på alla nivåer fungerar - inom EU, inom nationen, ute i regionerna och kommunerna, men också i det vardagliga samhället där lika regler skall gälla för alla.

Med en Socialdemokratisk politik är vi nu en rejäl bit på väg i målet om fler jobb och bättre integration.

Även vi Socialdemokrater i Regionen har beredskap för att driva frågan om arbete och integration framåt - med grunden i allas lika värde blir frågan enklare att jobba med.

Nu återstår att gå från ord till handling för en positiv och spännande utveckling av vår region - inte minst för att öka intäkterna till skolan, vården och omsorgen.


Region Jämtland Härjedalen vill och kan!