tisdag 11 juni 2013

Hur man än vänder sig....


Ibland undrar man hur man skall bete sig för att ta krafttag och försöka styra sjukvården i rätt ekonomisk riktning och öka tryggheten för patienterna.

Fjolårets kostnader för vårt landsting i Jämtlands län var för höga ställda mot intäkterna. I grunden handlar det ju om att sjukvården i hela landet får stadigt ökade kostnader när läkarna kan göra mer, när nya dyra läkemedel uppfinns och allt fler patienter kan behandlas. Detta samtidigt som intäkterna i form a skatter och statsbidrag i vårt glesbygdslän ökar i betydligt lägre takt - rent av minst i hela landet.

När regeringen sedan väljer att sänka skatterna för 100-tals miljarder, istället för att satsa just på välfärden blir det problematiskt med likvärdig sjukvård - särskilt i ett län som lider under utflyttning och därmed sjunkande skatteintäkter.

När ekonomin inte går ihop, men behoven ökar blir det problematiskt och landstingets revisorer uppmärksammade resultatet med en anmärkning för landstingets styrelse och menar att mer borde ha gjorts för att rädda ekonomin.

Självklart ligger det en del i den kritiken och vi behöver både strama upp ekonomin och följsamheten, samtidigt som vi måste påverka statsmakterna för att satsa mer på välfärdens grunddelar.

Ett stort problem för primärvårdens säkerhet och dess ekonomi är Stafettläkarsystemet, som är oerhört dyrt och som också medför otrygghet med nya läkare för patienterna.

En enig styrelse beslutade på grund av detta att stoppa stafettläkeriet i primärvården omgående och satsa på fasta läkare för att minska kostnaderna i vården och öka säkerhet och trygghet för patienterna.

Under en övergångsperiod kan det orsaka problem och olägenheter, men det är nödvändigt och fler landsting borde följa med !

Många yrkesgrupper med legitimation kan hjälpa till i arbetet och komplettera läkarna för att minska problemen. Dessvärre väljer några läkare att säga upp sig eller försöka få tjänstledigt, med argumenten att det blir för tungt...

Idag påhejas de av revisorerna som, när vi äntligen tar ett krafttag väljer att kritisera styrelsen igen. Denna gång för att beslutet anses felaktigt och att det rent av kan vara olagligt.
  • Hur man än vänder sig...

Personligen tycker jag att revisorerna hade kunnat bespara oss sina kommentarer och istället följt utvecklingen för att se vad det ger i besparing och en framtida säkrare vård med fasta, kända läkare.

Till vårt landsting skall duktiga, intresserade läkare och annan sjukvårdspersonal känna sig mer än välkomna - vi efterfrågar personal som vill satsa på en fast tjänst i ett landsting som vill gå i spetsen för att ge både fast personal och behövande patienter en trygg tillvaro.

Sjukvården i länet och landet behöver mer pengar, men vägen dit verkar lång och därför gör vi vad vi kan för att inom ramen för de pangar vi har skapa en säkrare vård till de i länet som verkligen behöver den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar