onsdag 11 december 2013

Främlingsfientligheten breder ut sig...



När främlingsfientligheten kommer nära - först då blir den riktigt otäck. När någon av våra barns lärare i smyg engagerar sig i de mörka krafterna och umgås med andra främlingsfientliga organisationer i det fördolda på nätet, kryper det en in på skinnet och vi inser att det som sker inte enbart sker i Ungern eller andra Europeiska länder, utan runt knuten till vår egna bostad.

Det kunde lika gärna vara det omvända - vi, du och jag som istället för tankar kring julmat, julklappar och ledighet - fick överväga varenda rörelse, varenda förflyttning mellan kvarteren i Östersund för att inte bli skjuten och dödad.

Det kunde lika gärna varit du eller jag med våra barn som i ett vilt främmande land, på flykt undan döden och svälten mötte en ovilja, en oginhet, en rädsla och ett hat - istället för värme, mat och kärlek.

I ett rikt land skall humanismen blomstra och förtryck och rasism motas av oss alla. 

Det som händer i Europa idag, med starka extrema främlingsfientliga krafter är givetvis kopplat till utanförskap och fattigdom med en politik som misslyckats. I utanförskapet gror missnöjet och misstänksamheten. Därför är vår förbannade skyldighet att driva en politik som utjämnar klyftorna och inte, som i Sverige idag ökar dem. Därför är det också vår förbannade skyldighet att våga stå upp för detta och inte fegt slinka undan när grannen, arbetskamraten eller någon annan sprider illvilja och främlingsfientlighet.

Ska vi fortsätta att bo i ett län, ett land, ett Europa och en värld med tanken om allas lika värde, solidaritet och trygghet då måste demokratin i dess grundvalar försvaras varje dag och det gör vi bäst tillsammans på arbetsplatsen, hemma och bland vännerna genom att visa att vi tror på iden och tanken.

Om någon av oss tror att händelsen i Krokom i Jämtlands län är unik, så tar vi nog fel - den är bara en krusning på ytan av de som verkligen händer på nätet och runt om i Europa. Krokom är ingen isolerad del av världen, men en av de pusselbitar som måste läggas i det demokratiska pusslet.

Låt oss börja med oss själva, låt oss fortsätta med vår umgängeskrets och våra arbetskamrater och åt vår län vara en föregångare för öppenhet, mångfald och trygghet.

Det är vi - och inga andra som måste sätta gränserna och värna solidariteten. Låt oss påminna varandra varje dag om att den inte är självklar...

1 kommentar: