lördag 1 november 2014

Israel - Palestina. -- När man är stor ska man vara snäll...


Marcus Perssons ondgörande på Östersunds-Postens Ledarsida, över Regeringens beslut att erkänna Palestina visar mer på hans okunskap i frågan och hans korta tid i den politiska hetluften, än hans påstådda tillkortakommanden inom Regeringen.

Han tycks tom missa att Centerpartiets utrikespolitiske talesperson  för inte allt för länge sedan gett erkännandet av Palestina som stat stöd.

Marcus Persson tycks tro att vi genom att enbart stötta den ena staten kan nå jämlika förhandlingar. Särskilt som Staten Israel inte nöjer sig med de givna gränserna, utan under åratal annekterar och tar allt mer av Palestiniernas områden.

När det historiska skedde och Israel blev eget land på ett område som i grunden tillhört många, trodde säkert också många att detta område skulle räcka - men under åratal av terror från båda håll, har Israel valt den provocerande vägen med bosättningspolitiken på palestinsk mark.

Vad Marcus Persson missar är den gedigna kunskapen i frågan och de grundläggande kontakter som det Socialdemokratiska partiet genom åren skaffat sig.

Sveriges hållning i frågan lovordas tom av högt uppsatta Israeliska regeringstjänstemän som följt frågan.

Att Storbritannien, Spanien och fler EU-länder tycks följa Sveriges initiativ gör inte insatsen sämre.

När Persson bla skyller på att Palestinierna inte ens kan skydda sina egna gränser missar han återigen kärnan av frågan - nämligen den att Israel hela tiden för en sådan politik att detta inte är möjligt. Den lilla Palestinska staten klara sig inte mot en supermakt som förhindrar palestinska barn att gå i skola, palestinier att arbeta och förstör deras bostäder och infrastruktur.

Båda sidor måste upphöra med terror, men då krävs att Världssamfundet och EU jämställer de bådas rätt till fria stater sida vid sida.

Först då uppgraderar man Palestinas existens till en normal diplomatisk nivå.

Beslutet ger reaktioner - självklart, men Sverige måste återigen bli en stark röst i Europa mot orättvisor. Den starka röst Sverige en gång var i Utrikespolitiken.

Marcus Persson är blind i sina reaktioner och anklagar Palestinierna för att göra fel i processen, vilket samtidigt måste ses som ett ett positivt erkännande av Israels sätt att agera. Israel är i hans ögon helt felfria.

När man är stor måste man också vara snäll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar