tisdag 10 februari 2015

Folkpartiet bidrar till att normalisera Sverigedemokraternas människosyn…

Återigen tycker jag att SVT:s serie Blå ögon sätter fingret precis på vad som sker i samhället. Sista avsnittet pekade på hur en regering med tidigare demokratiska partier plötsligt kan tillåta glidningar i vad som kan anses rumsrent i förhållandet till främlingsfientliga partier liknande Sverigedemokraterna…

Ett vid första anblicken nästan osynligt samarbete övergår till överenskommelser på det partipolitiska planet till förmån för en hårdare asylpolitik. Blå ögon speglar verkligheten vill jag mena…

Personligen undrar jag vad som sker internt i ett parti som Folkpartiet som under lång tid stått stadigt i frågor som rör integration, flyktingar och främlingsfientlighet - jag har mestadels uppfattat partiet som mycket sunt och solidariskt gentemot människor i nöd - men nu skrivs en annan historia.

Björklund som partiledare stakar ut vägen och förmodligen har partiet internt också godkänt kommande samarbeten med just Sverigedemokraterna - hur ska man annars tolka folkpartistiska utspel och samarbeten ute i landet med Sverigedemokraterna…?

I kommuner som Vellinge, Ljusdal och Malmö ser vi exempel på samarbeten med Sverigedemokraterna eller utspel kring just samarbete som avser att behålla den politiska makten.

Folkpartiet tom samarbetet med SD vid tillsättande av politiska uppdrag och ledamöter förespråkar offentligt ett närmare samarbete partierna emellan.

Frågan är väl hur länge denna tillåtande attityd funnits under ytan i slutna rum.

Vad är det som gör att Folkpartiet numer öppet samarbetar kring asylfrågor med just Sverigedemokraterna, utan att media i större utsträckning skriver om det eller ställer Folkpartiet mot väggen för att få svar.

Vad säger deras ungdomsförbund om samarbetet med främlingsfientliga partier och hur tänker man hantera frågan framöver på kommande partimöten?

Jag har skrivit om det förut och gör det igen - vad är det som händer i samhället, när vi normaliserar främlingsfientligheten, släpper fram och tillåter uttryck för hat och för misstänksamhet?

Björklund har givetvis ett stort ansvar i att vi tar steg mot ett kallare Sverige, men också den Regionala och lokala nivån inom Folkpartiet tycks anse att det är OK - tycks vända sin politik för att i desperation försöka fånga upp väljare som närmar sig Sverigedemokraternas asylpolitik.

Personligen tycker jag att det är smutsigt och oansvarigt, men Folkpartiets krympande väljarskara oroar förstås ledningen runt om i landet.

Det går inte heller att fegt gömma sig bakom påståenden som: 
”Det handlar om att harmonisera Sveriges lagstiftning med övriga länder i Europa.” - som Östersunds egna Folkpartist Pär Löfstrand försöker göra. Det känns dessutom extra unket och brunt, när det uttalas av en vice ordförande i Barn och -utbildningsnämnden.

…Sakta, sakta låter de borgerliga partierna närma sig Sverigedemokraterna och vi andra avtrubbas allt mer eftersom ingen vågar eller tycks orka säga ifrån - det är snart legitimt att tom alliera sig med SD i ett närmare samarbete…

Det är ju tom tydligt att Alliansen tänkt sig att kunna komma till makten med hjälp av SD om nuvarande regering avgått.

Med SVT:s serie Blå ögon i minnet, känns utvecklingen oroande och Folkpartiet måste snart förklara sig inför sina väljare - hur vill man ha det med ett solidariskt samhälle…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar