onsdag 13 april 2016

Skatteflykt eller satsningar på allas välfärd...

Politik kan göra skillnad, verklig skillnad. Med det i tankarna känns det bra att skillnaden just nu blir till det bättre för många människor.

Regeringens vårbudget kan vara den riktiga starten  på en återuppbyggnad av välfärden och återinförandet av den solidariska fördelningen.

Under många år har skattesänkningarna framför allt gynnat oss som har en bra inkomst och gett oss allt mer i plånboken med sänkta skatter samtidigt som skatteintäkterna till staten sjunkit och därmed möjligheterna till bra fördelning till kommuner och landsting.

Idag presenterades vårbudgeten som innehåller förslag på hela 10 miljarder till den kommunala sektorn inkluderat Landsting och Regioner.

Det betyder hela 189 miljoner extra till vår region som kommer väl till pass inom områden som skola, äldreomsorg och vård.

Det är dessutom så att regeringen ger kommunerna och landstingen / Regionerna fullt förtroende att själva bestämma hur pengarna skall användas och vilka områden som skall stärkas.

Allt detta går direkt till vår gemensamma välfärd och i ljuset av detta blir det än mer obegripligt hur vissa rejält rika via bland annat banken Nordea fört ut sina förmögenheter ut ur vårt land för att undvika att ”behöva” betala skatt till det viktigaste vi har gemensamt - vården, skolan, äldreomsorgen och mycket annat.
Nordea, som genom samarbetet med Mossack Fonseca har skapat hundratals brevlådeföretag åt förmögna kunder.

  • Jag kan inte låta bli att fundera över hur mycket som barnen i skolan i Ragunda kommun, de äldre i i äldreboenden i länet och de sjuka som behöver vård har blivit bestulna på genom samvetslösa kapitalisar som gömt undan skatter för miljarder. - Och då gäller de kändisar, företagsledare, släktingar till kungen och bankmagnater…

I det läget är det inte mer än rätt att just bankerna med sina enorma vinster får vara några av de som får vara med genom ökade skatter att finansiera välfärden i den nya budgeten.

Just nu känns det riktig bra att vara Socialdemokrat med en förändring i skattesystemet som tar mer från oss som redan har, en skattesänkning för pensionärer, ökat stöd till välfärden och en politik som rejält satsar på att minska arbetslösheten och öka möjligheterna till studier.

Politik gör skillnad och politk kan göra bra skillnad om den hanteras rätt.

Nu återstår för de av oss som är förtroendevalda i kommuner och i Regionen att använda tillskotten på rätt sätt, så att de hamnar där de verkliga behoven finns.




Per Albin Hansson


Hur skulle man bättre kunna sammanfatta funderingar kring solidaritet, eliten som skor sig och välfärd - än genom Per Albin Hanssons Folkhemstal från 1928:

”Hemmets grundval är gemensamheten och samkänslan. Det goda hemmet känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn. Där ser icke den ene ner på den andre. Där försöker ingen skaffas sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ner och plundrar den svage, I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet. Tillämpat på det stora folk- och medborgarhemmet skulle detta betyda nedbrytandet av alla sociala och ekonomiska skrankor, som nu skilja medborgarna i privilegierade och tillbakasatta, i härskande och beroende, plundrare och plundrade.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar