torsdag 13 september 2018

Öppenhet och solidaritet är EU:s viktigaste frågor...

Vi närmar oss steg för steg en ny period i EU med val till parlamentet, ny budget och enorma diskussioner om budgetens innehåll, där frågan om hur de olika fonderna skall utformas är centrala för vår region. Där handlar det om enorma utvecklingspengar som just nu är c:a 1,4 miljarder kronor som vi delar med Västernorrland för projekt, investeringar i infrastruktur, bredband, utbildning osv.

Det handlar om pengar som vi är i stort behov av för att även fortsättningsvis kunna stötta våra företag, påverka regionens utveckling och skapa goda förutsättningar även för oss i norr.

Dock är det inte de största frågorna, utan EU och Europas framtid. I grunden handlar det ju om att vissa länder inte lever upp till löften och avtal, att vissa medlemmar tom hånar EU:s hållning kring öppenhet och migration - bland de värsta exemplen är Ungern med deras Premiärminister Viktor Orbán. För honom existerar inte den rättsstat som EU ändå står för och många av hans beslut i hemlandet går också stick i stäv med mänskliga rättigheter och demokrati. 

Att fler länder allierar sig med honom och tar beslut som underminerar de fria domstolarna och ökar den politiska ledningens inflytande över riksbanker, TV och andra media, begränsar yttrandefriheten och struntar i migrationsavtal.

Putin och Orbán

Omröstningarna i EU-parlamentet kring fråntagande av rösträtt för de medlemsländer och just nu Ungern som inte lever upp till det som EU anser vara demokratiska spelregler är symboliskt viktiga - men också sådant som EU måste våga genomföra!

I arbetet med den kommande budgeten och utformningen av EU:s fonder i kommande period ingår förslag om repressalier till länder som inte lever upp till förväntningar och avtal - då kan det handla om att frysa inne stora summor pengar som är avsedda för att utveckla medlemsländer och regioner - ett steg i rätt riktning, inte minst när det gäller flyktingmottagande.

Det mest sorgliga och det som också skrämmer mest är att Orbán och hans anhängare har sympatisörer i andra Europeiska länder som vi tidigare och förhoppningsvis i framtiden kan räkna som äkta demokratier - tex Holland, Österrike och Frankrike.

Vidare är det ingen hemlighet att Nationalistiska regeringarna i Polen och Italien gärna supportar Orbáns politik, för att inte tala om Ryssland och dess ledare...

De goda krafterna i Europa måste mobiliseras, människor måste få upp ögonen för utvecklingen och det goda samtalet kring öppenhet, samarbete och solidaritet måste föras i alla länder.

EU är en ekonomiskt stark institution, men också en väktare av demokrati och öppenhet.

Ingen vet helt säkert när EU:s kommande budget kan antas och röstas igenom - däremot vet vi att den innehåller mängder av insatser som kan leda EU och Europa framåt genom samarbeten och solidaritet.

Jag bävar för en utveckling, där sittande EU-parlamentariker inte hinner besluta kring budgeten, utan ett EU-val röstar fram allt fler Nationalistiska parlamentariker som hellre vill sluta EU, träda ur, begränsa omfördelningen som sker från fattiga till rika länder och regioner. Kanske blir det ett parlament med stark Nationalistisk inriktning som skall ta beslutet om EU:s budget, framtid och sammanhållningspolitik - då vet vi inte om EU längre är en garant för fred, solidaritet och klimat…

Därför är samtalet om samarbete, om vikten av ett starkt och öppet EU det allra viktigaste som vi skall föra nu - en ny valrörelse närmar sig och denna gång handlar det inte enbart om Sveriges öppenhet, utan om hela Europas framtid…


Hjälp till i arbetet - samarbete för samhällen framåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar