måndag 5 november 2018

Alliansen och Miljöpartiet släpper fram SD som vågmästare i Regionen...




Funderingar över en kopp kaffe - en stor och stark sådan.....

I ett politiskt vingligt läge både nationellt och ute i landets kommuner och regioner är det viktigt att hitta stabila majoriteter även över parti- och blockgränser.

Stefan Löfvens ambitioner är att försöka skrota blockpolitiken och ta ansvar för Sverige även fortsättningsvis.

Dock verkar inte talmannen hörsamma detta, utan väljer att lyfta Moderatledaren som en kommande Statsministerkandidat, trots att han representerar en mindre gruppering…

Försök att bortse ifrån att S fortfarande är största parti, blir bara otydligt när Moderatledaren Kristersson ständigt - och redan på valnatten vill utropa sig till Statsminister. Socialdemokraterna är både störst parti och har i samarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet också den största nuvarande grupperingen i Riksdagen…

De partier som tidigt dessutom tagit avstånd till samarbete eller stöd från Nationalistiska Sverigedemokraterna borde gemensamt ta ansvar för styrandet av landet. 

Sverige är på rätt väg igen ekonomiskt, exportmässigt och utvecklingsmässigt med allt lägre arbetslöshet - en utveckling som det måste hållas fast vid och det kan enbart ett starkt samarbete klara. Detta samtidigt som man värnar demokratin, allas lika värde och ett öppet samhälle där EU-medlemsskapet värnas.

Öppenheten för en regering ledd av Löfven med den inriktningen borde locka både C och L och få dem att släppa på prestigen.

Samma öppenhet borde ha varit ledstjärnan för den nya Alliansbildningen i vår Region Jämtland Härjedalen, men där valde man istället makten genom att locka över Miljöpartiet till den borgerliga grupperingen.

För Miljöpartiets del är det inte konstigt, eftersom man inte har någon som helst ideologisk kompass, så länge som man får makt — det märks ju inte minst på hoppandet mellan blocken från MP:s sida ute i kommuner och Landsting / Regioner….

Jag kan förstå att MP känner sig brända sedan tidigare av avslutade samarbeten, men samtidigt handlar ju det om otydligt ledarskap och avsaknaden av vilja att stå bakom tuffa beslut för att klara regionens svåra ekonomi.

Att man nu ansluter sig till en politik som inte vill höja skatten för att klara vården, utan istället är övertygade om att mer privatiseringar är bra både för sjukvårdens ekonomi, patienter och invånare. En Allians som säkerligen både vill sälja ut gemensamma egendomar och sjukvård, där sjukvården då både skall klara besparingar, effektiviseringar OCH vinstutdelning till de privata ägarna för våra skattemedel - den ekvationen är svår att lösa för att förstå MP:s val av politisk inriktning…

Vid dagens presskonferens var det dessutom oerhört tunt med tydlig politik och tydliga förslag på hur regionen skall derivat och ekonomin klaras - det enda som återigen återkommer är mer privata utförare i en tid då varje skattekrona behövs till verksamhet, vård och löner för personalen. Att det då också skulle finnas utrymme för vinstutdelning med våra gemensamma skattemedel till ägare av privata vårdföretag känns både ologiskt och osmakligt.

Detta sker samtidigt som den nya ”rensade” Moderatgruppen dels tappat röster, men också rensat ut de Moderata företrädare som tillsammans med oss Socialdemokrater tagit gemensamt ansvar för att klara ekonomi och verksamhet.

Den ”nya” rensade Moderatgruppen är fri från ledamöter som kan tänkas samarbeta med tex (S) för att skapa en trygg och stabil majoritet i ett läge där regionen och sjukvården verkligen behöver detta istället för privatiseringar!

Att den Moderata gruppen dessutom leds av Elise Ryder Wiken, som uttalat gärna samarbetar med Sverigedemokraterna gör inte saken bättre ur demokratisynpunkt!

Ur alla dessa perspektiv hade det säkerligen varit bättre om fler släppt på prestigen och funderat på ett stabilt samarbete över parti- och blockgränserna.


Att dessutom styra Regionen i minoritet, utesluter ju inte att Sverigedemokraternas röster och stöd behövs för att klara både viktiga åtgärdsbeslut och budgetbeslut - man är snubblande nära att även i vår Region släppa in ett Nationalistisk parti…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar