måndag 19 augusti 2019

Fortfarande saknas nya åtgärder för en förbättring av ekonmin i Region Jämtland Härjedalen

Visst är det något konstigt ibland med politiska beslut när de först motarbetas, men sedan ändå blir verklighet när utlovade insatser uteblir…

Region Jämtland Härjedalen har under flera år tampats med stora ekonomiska bekymmer som framtvingat en rad åtgärder som vi i den förra majoriteten med (S) i spetsen tog fram och införde.

(S) gruppen i viktiga budgetdiskussioner

Med de åtgärderna lyckades vi rejält bryta kostnaderna för inhyrd, sk Stafettpersonal samtidigt som kostnadsutvecklingen i Regionen avstannade rejält.

Vårt förslag var inför den kommande budgeten en skattehöjning som i kombination med de beslutade åtgärderna och en rad fler åtgärder skulle dämpa underskotten.

Inför senaste valtet var dock den dåvarande oppositionen - den nuvarande ledningen med M, L, KD, C och MP starka motståndare av detta. Så till den milda grad att de nuvarande blågröna Regionråden lovade att inte höja skatten efter valet…

Vår tanke har hela tiden varit att vi måste hålla i de kostnadsbesparingar som påbörjats, så att de får fortsätta att ge effekt samtidigt som en skattehöjning varit nödvändig.

Våra åtgärder har fortsatt gett denna verkan - det kan tydligt ses på ekonomin - MEN det räcker inte, varför vi nu i opposition efterfrågat fler åtgärder för att ekonomin skall komma i balans och inte framtvinga skadliga besparingar på sådant som faktiskt utvecklar regionen och ökar attraktionskraften…

De åtgärderna lyser med sin frånvaro, trots att den blågröna ledningen på senaste Regionfullmäktige påstod att sådana fanns, utan att de kunde redogöra för vilka de var…

Om Socialdemokraternas förslag till förändring av kostnadsutjämningssystemet i landet nu efter stora påtryckningar från de (S)-märkta regionpolitikerna i vår region genomförs kommer det som en rejäl ekonomisk förstärkning på nära 200 miljoner kronor.

De uppvaktningar, de skrivningar och alla de samtal som vi fört med regeringen verkar nu visa sig bli en sanning, som ger mer ekonomisk rättvisa kring landets kommunala och regionala verksamheter, även i de delar av landet som än så länge lidit av svag och orättvis ekonomi.

Vi har varit många som fört denna kamp som nu verkar ge resultat och allra mest bör vi lyfta Ann-Marie Johansson (S) och hennes stora ansträngningar i frågan.

Att borgerligheten i Region Jämtland Härjedalen nu bryter ett av sina gemensamma vallöften och kryper till korset med en skattehöjning - trots att jag tror att den är för liten - räcker dock inte.

Ledarskapet behöver bli både tydligare och modigare för att man ska uppvisa den utlovade ”verkstaden” som skulle rädda Regionen från undergång.


Nu måste det till tydlighet i förslag och åtgärder och inte enbart det stöd från regeringen som man nu kommer att motta och som man under valrörelsen ”föraktade” eftersom man då avkrävde mer egna åtgärder i regionen om inte vi skall påtvingas besparingar i helt andra verksamheter så som länstrafik, kultur, företagsutveckling, utbildning - dvs sådant som snarast skall locka till inflyttning och företagsetablering…

Det duger inte att Regionstyrelsens ordförande, Mats Gärd (C) snällt läser upp tomma och till stora delar gamla tankar om politiken - det behövs ledarskap!

Det saknas utlovad "Verkstad" !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar