fredag 21 augusti 2020

Vi måste hålla i och hålla ut - i coronatider behövs kulturen - de nya riktlinjerna och mer ekonomiskt stöd ger större optimism !


Sitter ute i sensommarvärmen och funderar över vad jag skall skriva om i bloggen - på något sätt har Coronans framfart med sjuka och människor som mist livet också påverkat vardagen så till den milda grad, att den försnillat oss på upplevelser och möten…


Isolering, distans, avstånd - har också medverkat till att upplevelserna minskat mellan oss människor och att många hamnat i utsatthet.


Själv älskar jag att resa att dela upplevelser med vänner och familj i andra länder och andra kulturer - eller att bjuda hem vänner på middagar och fester… Mycket av det har Coronans framfart hindrat. Också de musik- och kulturupplevelser som jag gillar har hindrats och fattas mig…


Vad ska jag skriva om, det får bli just det och funderingar framåt...


På något sätt verkar det också som att många tycks tro att faran är över - privatpersoner, arbetsplatser och andra tycks tro att tanken på att hålla avstånd, arbeta hemifrån och distansera sig i alla lägen, där det är genomförbart verkar ha försvunnit efter semestern - detta trots att läget i stort är detsamma och Folkhälsomyndighetsens råd är oförändrade…


Arbetskamrater håller inte distans med argumentet, att vi är ju friska - detta oberoende av att var och en inte har en aning om hur många människor arbetskamrater möter och i vilka situationer arbetskamraterna är utanför arbetstid. Ingen vet vem som bär på smitta.


Flera skolor verkar i inledningsskedet inte längre uppmana sina anställda eller elever att hålla möjligt avstånd, hålla rent på ytor osv…


Många arbetsplatser verkar också tro attsemestern var någon slags brytpunkt, trots att inga nämnvärda förändringar skett - det känns lite otäckt… Som om vi genom ledigheten glömt bort, blivit mer orädda och inte längre tror att vi eller andra kan bli sjuka…



   

Näe, nu gäller det att fortsätta att ta ansvar var och en och tänka på hur vi rör oss, vad vi tar i och hur vi håller händerna rena ofta, ofta!


På kulturområdet däremot har enormt många scener och arrangörer, samt enskilda kulturarbetare tagit stort ansvar. Lyckats ställa om i många fall, men lider av otydliga restriktioner som blivit absurda.


Kulturarrangörerna är beredda att ta ansvar även för fler än 50 i publiken och anordna sittande föreställningar med rejäla avstånd och coronasäkrad miljö. Något annat är helt otänkbart om våra kulturarbetare och institutioner skall överleva.

  


                               

                                                       Kultur- och Inrikesministern


Det är därför med glädje som jag idag dels som privatperson, som politiker, men framför allt som ordförande för Länsteatrarna kan konstatera att Kulturministern och Inrikesministern lovar en snabb förändring med restriktioner som tillåter fler än 50 personer vid tex sittande kulturarrangemang om man uppfyller de nya kraven som är under utarbetande!


Den regionala scenkonsten med Länsteatrarna kommer att kunna bidraga med synpunkter i framtagandet av nya regler om Folkhälsomyndigheten och regeringen lyssnar på oss!


Skönt dock, att de  lyssnat på de många röster som gjort sig hörda i frågan!


Att Kulturministern dessutom meddelar att Regeringen föreslår 1,5 miljarder extra till kulturen i sitt budgetarbete gör inte saken sämre - där handlar det om att Regeringen inte får missa att även den Regionala kulturen skall få ta del av medlen!


Nu tar vi oss samman, håller avstånden och hjälper bland annat vården och våra medmänniskor i kampen mot virusets framfart - semestern var ingen gräns eller skiljelinje - enbart ett upphåll för vila, men kampen måste fortsätta och respekteras.


Lite lättare blir det nog ändå, med något enklare tillvaro för kulturen som vi som mycket behöver i hela landet!!!


Fortsatt skön sensommar med ansvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar