tisdag 12 februari 2013

Utanförskapet ett verkligt hot mot demokratin...


I vilken verklighet befinner sig våra barn, men framför allt våra unga i vårt land. Hur formas denna verklighet och vilka centrala frågor finns där, mitt i denna verklighet för dagens unga i Sverige...

Frågan är berättigad, utifrån de snabba förändringar som i alla ser på vårt samhälle - förändringar som vi vi delvis själva valt eller åtminstone valt andra att utforma, men också förändringar som sker utanför vår påverkbara vardag. Sådant som sker via media, via utveckling utanför vårt lands gränser och via trender som skapats på ställen dit vi inte riktigt når...

Idag står vi i en verklighet som till stora delar påverkas av politiska beslut som på olika sätt gynnar redan starka och missgynnar redan utsatta. Det kan handla om försämrade förutsättningar för sjuka och arbetslösa, men också långsiktiga politiska beslut som på sikt segregerar samhället och skapar en ”vi och dom-känsla”.

Denna vi och dom-känsla skapar också ett samhälle, där förtroendet för den rena demokratin minskar och dataspelets eller nätsamhällets regler tar överhand. 

Om vårt samhälles verklighet inte längre är verklig, påverkbar eller intressant blir mötesplatsen på nätet, TV-spelets onlineverklighet och undergroundsamhällets regler det enda intressanta och det enda riktigt verkliga.

Kvar står vi andra, vi lite äldre och vi som har ett jobb att gå till och bara ser på. Vi står där och blir förvånade över det hård språket,förvånade över  tvivlet kring demokratins berättigande och  att nätspelets regler för umgänge tycks bli många ungas drömvärderingar.

Allt detta går fort, allt detta påverkar samhällets värderingar och framtidens syn på hur och på vilka villkor vi skall leva tillsammans.

Demokrati är inte omodernt, men demokratin behöver allt fler försvarare om samhällsutvecklingen fortsätter i en riktning där detta utanförskap fortsätter.

Därför behövs en annan politik som visar på hopp och framtidstro - som vrider tillbaka premisserna på vilka samhället skall byggas till den demokrati som måste försvaras. Med trygga unga som med tillförsikt ser en framtid med arbete, trygghet och rättvisa kan vi också återupprätta kampen för demokratin som måste föras igen, igen, igen och igen...

Det kräver en ny politik som fördelar rättvist och inte ger mest till dem som redan har allt i form av arbete, jobb, delaktighet och påverkansmöjligheter.

Om inte kan vi med en klump i magen bara konstatera att:

  • var femte ung människa i åldern 18-25 år är beredda att sälja sin röst för en lite penning.
  • att var fjärde ung i vårt land inte tycker att det är viktigt att leva i en demokrati.
  • att var fjärde ung skulle kunna tänka sig att leva i ett land med en enda stark ledare som inte behöver ta hänsyn till vare sig Riksdag eller Regering.
  • att 15 % av de unga skulle vilja leva i ett land som styrs av militären.

Det går fort och frågan är om vi är beredda att vrida politiken tillbaka till ett mer rättvist samhälle som ger utrymme för hopp och framtidstro för flertalet i landet - inte för fåtalet...

Ytterst handlar det om att vi måste vara beredda att försvara demokratin och då måste det finnas ett samhälle som inkluderar alla, inte bara några.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar