måndag 4 mars 2013

Sportlov och alla barn reser till Åre...




Snön faller ned i mängder och den hårda vinden har börjat mojna. Det är nu Norrlands tur att ha sportlov och kanske en något lugnare inställning till fjällresa eller inte, med familjen - än när barnen i södra Sverige skall ha sina lovveckor. Mest i den bemärkelsen att det inte är lika utstuderat nödvändigt med veckor i fjällen, eftersom vi har en helt annan möjlighet och närhet till skidåkning under hela säsongen.

Däremot blir sportlovet liksom sommarlovet ofta en kamp för de föräldrar som inte riktigt har råd med tusentals kronor i stughyra och inköp av slalomutrustning - på samma sätt som det blir en kamp för de barn som måste hitta bra förklaringar på varför de inte varit i fjällen och åka slalom som flera av sina kamrater...

I ett land där klyftorna ökar mellan de välbeställda och de som har en tuff ekonomisk vardag, blir också sport- och sommarlovet en utmaning för de barn som tillhör en familj som får lov att stanna hemma. Kanske blir man rent av kvar på skolans fritids hela veckan, istället för att få vara ledig med sina familjer. 

  • Tack gode Gud för att vi ändock har dessa fantastiska verksamheter på våra fritids för alla barn!

Vi kan konstatera att det är sportlov, men alla barn åker INTE till Åre...

Sport- och sommarlovet är viktiga, men de blir också avslöjande avstämningar för att vårt samhälle allt mer delas upp i vi och dom - ett samhälle där vissa barn befinner sig i en vardag som andra kan välja bort. Ett samhälle där vissa tom kan köpa sig till en bättre vardag via avdrag för läxhjälp, skatteavdrag för barnkalas och en fritid med utlandsresor och sportlovssemestrar.

Inga barn mår bra av detta - alla barn mår bra av att befinna sig i ett blandat samhälle, där vi lär oss av varandra och varandras olika situationer och förutsättningar.

När vissa mer ”välsituerade” barn lyfts bort från skolor, som av deras föräldrar uppfattas som sämre, läggs grunden för ett illa uppdelat samhälle.

När grunden för vår skola lades, togs också ett stort steg i byggandet av ett samhälle där alla barn oavsett bakgrund skulle mötas under lika förutsättningar . 
Idag har det fria skolvalet, möjligheterna till skatteavdrag för privat läxhjälp och de växande friskolesystemet splittrat detta och lämnat en del barn i rejält sämre förutsättningar.

Det handlar inte enbart om en meningsfull fritid på loven, utan en rättvis grundtrygghet för alla barn - där även de välbeställda barnen skall finnas med i hela samhället, inte i en isolerad och priviligerad del av samhället.

Det är dags för en rättvis fördelningspolitik som ger välfärd till alla. En rättvis sådan ger inte lika till alla, utan ibland mer till de som behöver det. Så skapas ett tryggt samhälle för alla barn - även för de som redan lever i en trygg tillvaro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar