tisdag 23 april 2013

Moderaternas och Siwertssons lekstuga i Landstinget...


Nu får det banne mig vara nog med lekstuga från Moderaterna i Landstinget, Jämtlands län!!!

Hur oseriösa får man egentligen vara som oppositionspolitiker i Jämtlands läns landsting - obegränsat verkar det som...

Ingen, snart sagt ingen - verkar granska Christer Siwertsson som oppositionsledare för Alliansen i Jämtlands läns landsting....

  • Vika av från ansvaret i landstingsstyrelsen, trots att tidigare mycket erkände chefen för revisionen klargör att han är minst lika ansvarig som alla andra och detta enligt kommunlagen...

  • Budgetera med pengar som inte finns trots att revisionen sagt att det inte är tillåtet, så som kökortningspengar som ingen vet om de dyker upp..

  • Försöka budgetera landstingets ordinarie drift med miljontals kronor från EU, trots att han vet att detta är fullständigt regelvidrigt och olagligt. Kanske leker han med pengarna och spräcker budgetar på samma sätt som när han var chef för vårt EU-kontor...

  • Strunta i överenskommelser om att vi skall försöka hitta gemensamma läsningar för ekonomin och väljer istället att göra utspel i media för att försöka ta poäng på att han har bra lösningar...

  • Hitta på summor kring besparingar på 81 miljoner som förmodligen inte ens är värda hälften och knapp det...

  • Påstå att det finns 40 miljoner att tjäna på stafettläkare i enbart Östersund, när hela länets stafettläkare inom primärvården kostar 37 miljoner !!!!

  • Lägga fram förslag på uthyrningar av lokaler som redan är utredda..

  • mm mm...

Och ingen säger emot, ingen granskar och läsare i våra tidningar hejar på i läsarkommentarerna som om allt han säger vore sanningen....

Hur kan det vara så, hur kan man välja enkla osanna lösningar före att sätta sig in i problematiken kring sjukvårdens finansiering - med det valet blir sanningar som att politikernas arvoden är orsaken till underskottet, bortslarvade pengar är grunden eller administrationen är för kostsam, lösningen på alla svar.
Sanningen är ju mycket mer komplex och handlar om att vårt landsting faktiskt i reella siffror fått lägsta utvecklingen av skatteutveckling och statsbidrag samtidigt som vi kämpat på och hållit en låg kostnadsutveckling.

Vi gör allt mer i sjukvården, kan behandla allt fler, ge allt mer läkemedelsbehandlingar och vi väljer att använda allt effektivare, men också dyrare läkemedel.

Detta samtidigt som regeringen väljer att sänka skatterna för de som redan är välbeställda, istället för att öka satsningarna på sjukvård, omsorg och skola.

inte allt går att skylla på regeringen, men de har trots allt sänkt skatterna för över 100 miljarder i ettläge där sjukvården inte går ihop!

Det är inte bortslarvade pengar, utan den direkta sjukvården med patienter som sänts till Umeå dyrare läkemedel och dyrare behandlingar som orsakat underskottet - om detta talar aldrig Siwertsson.

Nu handlar det om att försöka satsa på utveckling i länet, öka attraktionen för inflyttning, underlätta etableringar och företagsutveckling - så att länet får mer skatteintäkter som kan bekosta välfärden.

Det handlar självklart också om att effektivisera, göra rätt saker och om att göra saker på rätt sätt.

För detta krävs en del tuffa beslut som vi behöver vara överens om mellan samtliga partier i landstinget - då duger det inte med att hitta på siffror och åtgärder, eller att flörta med media istället för att samtala över partigränserna.

Sprickan i Alliansen är påtaglig, när moderaterna lämnar ogenomtänkta och ofinansierade förslag, samtidigt som Centerpartiet väljer att lämna egna mer återhållsamma förslag på hur problemen i landstinget skall angripas.

Ett seriöst, men svagt centerparti ställs mot ett större men oseriöst moderat parti. Nu måste vi i majoriteten ta ansvar för att förslagen som läggs fram är genomräknade och genomförbara, samtidigt som de tuffa förslagen måste vinna gehör hos så många som möjligt i landstingsstyrelsen om de skall vara genomförbara.

Sjukvården är allt för viktig för att kastas bort i oseriösa debatter, med verklighetsfrånvända förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar