onsdag 3 juni 2015

Socialdemokraterna har instrument för arbete och integration!

Socialdemokraterna har avslutat sin partikongress och kan gå vidare med en tydlig politik på flera viktiga områden. För oss i Region Jämtland Härjedalen handlar det om att vi tillsammans med Regeringens politik kan förändra vardagen för flera människor och skapa förutsättningar för våra nyanlända invånare på ett bättre sätt.

Med en rejäl plan för arbetet i kombination med en Arbetsförmedling som nu får göra det som de anser vara nödvändigt kan vi tillsammans minska ungdomsarbetslösheten, men också skapa större möjligheter för de som varit arbetslösa länge.

Med en tidigare chef för arbetsförmedlingen som många varit rädda för, till en förmedling som ”befrias” av Ylva Johansson är steget stort - men nödvändigt.

Det handlar om värdighet och självkänsla att plötsligt inse att man duger - att arbetsgivaren vill ”ha mig” på sin arbetsplats…

Den socialdemokratiska viljan står fast och i kombination med ökade investeringar inte minst inom bostadsbyggandet är vi en bit på väg.

Samtidigt som Ylva Johansson också idag fastslår att alla kommuner måste ta sitt ansvar i flyktingmottagandet kommer vi att skapa ett samhälle som tar ansvar för att ge alla en bra start på något nytt.

Vi kan själva göra mycket i arbetet med integration - inte minst genom att själva sätta oss in i problematiken, själva förstå att värden förändras snabbt och att vi alla mår bra av lite egne integration i det nya spännande samhället som växer fram.

Det finns mycket att ta tag i - arbetsgivare, kommuner, region, regering, arbetsförmedling, utbildningsanordnare, frivilligorganisationerna och vi enskilda måst gå i takt för att bevisa att det är hos oss som de nyanlända behöver stanna. Det är vi som tar chansen att visa att vår region både vill, kan och behöver ta emot nya människor om vi skall klara framtidens utmaningar inte minst inom välfärden - vi måste bli många fler, inte färre.

Men då behövs också mod - att våga stå upp för de nya vännerna, våga ge dem en snabb chans att bemästra språk och vardag - men också ha mod att berätta om vilka regler vi har för att ett samhälle skall fungera - inte huka in bänkarna när det börjar brännas och bli utmanande.

I vår region skall man också våga ställa de svåra frågorna kring flyktingar och få ett rimligt svar, utan att bli kallad rasist.

  • Och har vi inga bra svar får vi tillsammans ta fram dem.

Integrationen kommer vi aldrig att klara om inte samspelet på alla nivåer fungerar - inom EU, inom nationen, ute i regionerna och kommunerna, men också i det vardagliga samhället där lika regler skall gälla för alla.

Med en Socialdemokratisk politik är vi nu en rejäl bit på väg i målet om fler jobb och bättre integration.

Även vi Socialdemokrater i Regionen har beredskap för att driva frågan om arbete och integration framåt - med grunden i allas lika värde blir frågan enklare att jobba med.

Nu återstår att gå från ord till handling för en positiv och spännande utveckling av vår region - inte minst för att öka intäkterna till skolan, vården och omsorgen.


Region Jämtland Härjedalen vill och kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar