fredag 9 mars 2018

Klasskillnader orsakar Nationalistiska strömningar...

Högerpopulismen och de nationalistiska vindarna i Europa blir till synes allt starkare, vilket gör att vi som Socialdemokrater måste bli tydligare och än mer lyssnande för att klara att vrida samhällsutvecklingen åt ett håll som främjar alla, skapar trygghet och tillit. Den socialdemokratiska portiken måste fortsatt bygga på de grundvärderingar som vårt parti alltid byggt på och som sätter gemensamt ansvar, solidaritet och allas lika värde i centrum - då handlar det om att göra detta nationellt, likväl som i vårt EU- och Europaarbete.

Tolkningen av orsaken till att människor hänger sig till nationalistiska strömningar skiljer en del, men jag är övertygad om att två huvudorsaker kan ses - det handlar dels om att de av oss som ser globaliseringen och öppna gränser som framtiden ställs mot de som ser detta som ett hot mot den egna identiteten och det egna landets och samhällets grunder.

För oss som Socialdemokrater ser jag dessutom en annan orsak som handlar om att vi allt mer övertygats att lämna den klassiska synen på klassamhället. I det fallet handlar det för mig om att återigen syna och debatter ett klassamhälle som tydligt fortfarande finns , där kampen mot minskade klyftor för ett rättvisare samhälle måste ges kraft.

Eftersom många av oss ser globaliseringen som en möjlighet där vi kan röra oss fritt blir de av oss som inte har den ekonomiska möjligheten ställda inför denna globalisering som ett hot.

EU-samarbete skall även det upplevas som det samarbete för fred och utveckling som det verkligen kan vara.
Socialdemokrati i EU skapar trygghet...


Egentligen grundar sig denna förändring på 80-talets nyliberala svängningar som många lät sig hamna i och därmed skapandet av ett samhälle där vi har svårt att hitta vår egna identitet. Klassförståelsen försvann och många av oss hamnade i en situation utan påverkansmöjlighet, där tidigare samhällsägda funktioner nu drivs av privata vinstintressen, en arbetsmarknad i snabb förändring och en i vissa grupper hög arbetslöshet som många valt att skylla på invandrare och flyktingar.

Jag är övertygad om att öppenhet, globalisering och samarbete mellan nationerna är framtiden - men då måste allt fler få chansen att finnas i ett sådant sammanhang där man är med - inte utanför den utvecklingen.

Då handlar det fortfarande om klasskampen i den bemärkelsen att allt för många inte har en privat, social och ekonomisk situation där man får vara med.

Vi socialdemokrater har givetvis lösningar som i grunden handlar om skolor som inkluderar alla, gemensamt ansvar för utbildning och bildning, gemensamt ansvarstagande för omsorg, äldreomsorg, fritid, sjukvård och inte sänkt skatt för de som redan befinner sig innanför den globaliserade utvecklingen.

Nationalistiska strömningar kan bara bekämpas med inkludering i form av bildningsmiljöer för de många - där tex Folkhögskola och studieförbund kan bidraga, en gemensam välfärd som fungerar, en skattepolitik där de som kan bidrager med mer, trygg finansierad sjukvård och äldreomsorg  samt trygga jobb och  en meningsfull fritid för alla.

Den kampen måste också föras i EU-debatten och blir allt mer viktig inför nästa års EU-val.

Klassdebatten måste fortgå och inte osynliggöras i nyliberala dimridåer….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar