onsdag 7 februari 2018

Hur oförberedd får en partiledare egentligen vara….


Befinner mig på konventet ”Folk och Kultur” i Eskilstuna. Ett kulturkonvent som är det första i sitt slag, där enormt många arrangörer gått samman för att samla kunskap kring kulturens kraft. 

Här finns museer, dansare, teaterfolk, organisationer och ett stort antal kulturpolitiker.

Från Region Jämtland Härjedalen bidrager vi med Teater Barda som består av skådespelare med olika funktionsvariationer, Nationalmuseum Jamtli, deltagande i debatter om kulturens förutsättningar och engagemang kring scenkonstframföranden under konventet. Regionens kultur syns verkligen på många sätt!

Konventet vill på olika sätt visa kraften i kulturen, men också vittna om vikten att kulturen har en frihet och inte styrs av politiska beslut.

Under dagen presenterade både Kulturministern och Statsministern sin syn på kulturen och redogjorde framför allt om kopplingen mellan fritt kulturutövande och demokratiska samhällen - bra inlägg som också vittnar om hur stor ökning kulturen faktiskt fått i statsbudgeten för första gången - regeringen har medvetet gjort rejäla satsningar som även vår region tagit del av!

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson deltog i ett samtal om kulturens betydelse, men gjorde ett oerhört dåligt intryck och visade med sin brist på kunskap en nonchalans som var pinsam, påtaglig och förmodligen typisk för Moderaternas kulturpolitik. För honom är kulturen något helt fristående som saknar påverkan på samhället och som inte har någon som helst koppling till demokratisk utveckling.

För moderaterna handlar tydligen kultur mer om människors chans till avkoppling och sponsring.

                                                          Utfrågning av Ulf Kristersson

Vid utfrågningen blev svaren svävande. Han kunde inte se någon som helst koppling mellan kultur och utveckling  inte heller något samband mellan demokratiska samhällen och kulturellt utövande.

Ingen redogörelse för vad kulturen betyder för honom…

När han - vid ett så pass unikt och stort konvent med deltagande från kanske samtliga regioner, fick frågan om Kultursamverkansmodellens funktion visste han inte ens vad denna så centrala modell innebar…

Kultursamverkansmodellen är den modell som finns mellan staten och regionerna kring uppdrag, genomförande och finansiering av den regionala kulturen - något som man bara måste var informerad om inför ett framträdande på ett sådant konvent… Eller så fanns det ingen anledning vare för hans sakkunniga eller honom själv att ödsla tid på något så ovidkommande som kultur…

Mer pengar till förvaret, till poliser och tuffare inställning till flyktingars barn lär vara viktigare - men frågan är ju vad vi skall med allt detta till om vi inte har kärnan, eller essensen i tillvaron att luta oss tillbaka mot. Kultur är ju inget annat än livet och det som ger livet mening - den går inte att slarva bort med nonchalans.

Att regeringen dessutom gått före och höjt budgeten för kulturen rejält visar på en vilja att lyfta kulturen, även om massor finns kvar att göra för att ge kulturen en chans i hela landet, men också skapa bättre förutsättningar för våra kulturarbetare.

Att Kristersson inte insett att det fria utövandet av kultur är en sann måttstock på ett lands demokrati är tragiskt. Än mer tragiskt är det att han inte inser att kulturen i sig också för ett samhälle framåt, förmår oss att förstå samband bättre och kanske tom gör oss till bättre människor.


De begränsningar i yttrandefrihet eller kulturellt utövande som sker i vår närhet är inget annat än en begränsning av demokratin - det borde även oroa en moderat så pass att han kunnat bemöda sig med att förbereda sig bättre inför sitt framträdande…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar