lördag 29 december 2018

Äkta högerpolitik hotar solidariteten och demokratin i landet och länet...

Vi närmar oss slutet på 2018 och har givetvis förväntningar på det kommande 2019…

Brukligt är ju att vi uttrycker -  nu kan det bara bli bättre, men i nuläget vore det en verklig överdrift.

Vi går in i 2019 med en extrem högerpolitik i form av en statsbudget framtagen av Moderaterna i samarbete med KD, som röstats fram av Sverigedemokraterna och ett passivt Centerparti.

Detta är en budget som är oerhört tydlig i ett förakt för arbetare, kultur och demokrati. Med stora skattesänkningar till oss som redan har det ekonomiskt bra, borttagande av rätten att dra av fackföreningsavgiften i deklarationen, 100-tals miljoner i sänkning av kulturbudgeten, borttagande av fri entré på statliga museer, inga satsningar på klimatfrågan och tom minskning i Naturvårdsverkets budget känner man igen den gamla högerpolitiken!

Tanken är naturligtvis att ge lite extra till sina väljargrupper, minska människors intresse för facket och därigenom öka arbetsgivarnas makt över arbetsplatsen, minska den fria kulturens möjlighet och därmed demokratiskt inflytande.

Självklart kan det bli bättre, men det kräver en Socialdemokratiskt ledd regering som på sikt kan vrida saker till rätta igen och fortsätta bygget av ett solidariskt samhälle.

I dagarna har jag dessutom städat ur mitt gamla Regionrådsrum på Region Jämtland Härjedalen, städat av skrivbordet och kastat massor med papper.



Självklart känns det både tråkigt och ledsamt att behöva gå i opposition, men så fungerar och ska demokratin fungera även om Socialdemokraterna är fortsatt största parti i Regionen och Alliansen med Miljöpartiet inte har egen majoritet i Regionfullmäktige, utan behöver söka stöd hos tex Sverigedemokraterna…

Bland papperen finner jag spännande beslut som jag självklart hade velat fullfölja nu när jag och mina kamrater fått igång så många spännande arbeten i Regionen som handlar om utveckling av skogen som resurs i länet, en ny strategi för utveckling av länet, ny regional kulturplan, nya spännande utbildningar på våra Folkhögskolor, arbetet för att få å mycket ut som möjligt av EU:s nya Sammanhållningspilitik för vårt län, satsningar på att få nya företag till länet  osv…

Istället vidtar ytterligare oro kring framtiden när jag funderar över vilka konsekvenser också Alliansens och Miljöpartiets budget i Regionen kan få med stora besparingar på bla regional utveckling med 8 miljoner redan 2019 i jämförelse med det Socialdemokratiska förslaget…

Betyder det neddragningar på busstrafiken, besparingar på kulturen med minskt utbud för länets barn- och unga, minskning av stödet till våra föreningar och organisationer i länet, hot mot våra Folkhögskolor…?

Att besparingarna 2020 ser ut att bli nära 18 miljoner på regional utveckling skrämmer…

Tydligt är att denna budget också slår på människor som behöver stöd och hjälp i utbildning via Folkhögskolor  - en andra och kanske tredje chans i livet, hot mot demokratin via indragningar på kultur och föreningsliv, sämre kommunikationer i länet…

Självklart kan saker i regionen också bli bättre, men att som Alliansen nu låna till driften istället för att fortsatt arbeta för att få ekonomin i rätt riktning är riskabelt. Nu när vi ser effekt av detta arbete  måste tex minskningen av användandet av stafettläkare fortsätta. 

Att höja skatten för att klara vården och minska risken för besparingar på viktiga områden är en betydligt smartare lösning.

Politik kan förändra och kan utjämna skillnader - men en egoistisk politik kan också öka skillnaderna och minska chanserna till ett jämlikt samhälle med goda chanser för alla!

Hur 2019 blir återstår att se, men min nya roll som Regionråd i opposition blir självklart att bevaka hot mot demokratin och solidariteten.

Väl installerad på mitt nya kontor i Regionens hus kommer det självklart att finnas många frågar att ta tag i.



Tillsammans kan vi skap ett Gott Nytt År 2019 för de många, även utanför regionens och landets gränser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar