onsdag 17 april 2019

Ett otydligt ledarskap riskerar regionens utveckling...

Har i två dagar genomlevt ett oerhört otydligt Regionfullmäktige, där den nu styrande politiska ledningen i Region Jämtland Härjedalen visat prov på stor osäkerhet, kunskapsluckor och dålig sammanhållning mellan de fem ingående partierna. 

- Det spretar tydligt ideologiskt och kunskapsmässigt mellan Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

Regionfullmäktigemöte


Man har varit dåligt förbereda i sina dragningar, inte kunnat svara på frågorna och framstått återigen som om man aldrig trott eller varit beredda på att man skulle ta över ledningen i vår Region.

I arbetet med det innevarande årets verksamhet har man dessutom snabbt skapat verksamhetsplaner som till innehållet mer liknar kopior från vår politiska ledning, men med rejäla strykningar av viktig verksamhet så som prioriteringar av barn och unga inom kulturen, prioriteringar av kvinnligt företagande och satsningar på unga som inte klarat gymnasieskolan.

Det enda som varit helt tydligt är den stora skillnaden mellan den blågröna ledningen som tydligt deklarerat att man gillar vinstuttag ur välfärden, med privata företag om kan förvandla våra gemensamma skattepengar till sina egna vinster och vi som anser att skattepengar skall användas till just gemensam välfärd.

Inte blir det bättre av att ledamöter från tex Kristdemokraterna så som Lars-Erik Olofsson talar om brist på krismedvetenhet vad gäller det ekonomiska läget i Regionen. Han som själv aldrig lagt fram ett enda förslag som skulle kunnat hjälpa upp ekonomin - kanske av lojalitet till sina arbetskamrater inom sjukvården, eller har bristen på insikt även gällt honom själv…

Underskotten fortsätter och redan i början av deras  ledarskap har vi på några få månader missat budget med över 30 miljoner kronor…

Argumenten anpassas efter behoven och man hänvisar till att vi i länet fått för lite från staten, när man själv måste ta ansvar - när det gäller andra handlar det enbart om okunskap och brist på insikt och kompetens.

Det blir även pinsamt när Amanda Jonsson (M) talar om att vi slösar bort skattepengar som människor tjänat ihop - nej, de har inte slösats bort utan i huvudsak använts till människor i behov av vård. En vård som vi måste ge, även om vi har ett underskott och en finansiering i ett län med få skatteintäkter som inte räcker fullt ut.

Amanda Jonsson skulle istället ha talat om stöld av skattemedel, när hennes parti så gärna vill överlåta våra gemensamma skattemedel till privata vårdgivare som omvandlar dem till vinst i egna fickor…

De förbättringar som nu gjorts har under 2018 minskat utvecklingen av kostnaderna rejält, användandet av stafettpersonal har minskat och ett flertal åtgärder har i övrigt gett förväntad effekt - detta är ett gott tecken som man istället borde fokusera på. 

Besparingar på sjukhuset är enligt Sveriges Kommuner och Landsting den rätta vägen - därför har vi inriktat oss på detta. Problemet är dock att den nya ledningen inte med ett enda ord visar på att man vill fortsätta detta, utan istället satsa på sjukhusvården... Det är verkligen inte krismedvetenhet!

Den nära vården är en viktig prioritering i denna nödvändiga omställning, men man har inte lagt en enda krona till primärvården...

Det hela går alltså inte ihop och Mats Gärd (C) som ansvarig politiker verkar inte ha riktig  koll, inga svar -  insikten om detta är oerhört oroande...

Tidigare Regionstyrelseordförande Ann-Marie Johanssons (S) oro är befogad.

Frågan är nu om den nya politiska ledningen, som verkar rent av överraskade kring att man nu befinner sig i ledningen, kommer att klara av att hålla i denna positiva utveckling...

Eller vill man inte ta i de effektiva åtgärderna eftersom de är (S)-märkta…


Regionen behöver en tydlig styrning och den behöver dessutom en ledning som inte skjuter över problemen på kulturen, folkhögskolorna och övrig regional utveckling., vars uppgift är att öka inflyttning och skatteintäkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar