fredag 3 maj 2019

Länsteatrarna klarar snart inte sina uppdrag, när ekonomin försämras...


Det är hårda ord om kulturpolitikens misslyckande med att nå de fastlagda målen, som Myndigheten för Kulturanalys gör: 

”Kulturpolitiken har misslyckats med att leva upp till de kulturpolitiska målen och de regionala kulturinstitutionerna har inte förutsättningar att leva upp till sitt uppdrag.” 


Det visar sig bland annat att det fortfarande är stor skillnad när det gäller vilka som tillgodogör sig kultur och vilka som inte gör det.

Självklart är det i grunden en viss klassfråga, men även en fråga om tradition och tillgänglighet.

Som Ordförande för Länsteatrarna är det för mig oacceptabelt att vi inte har en organisation och ett stöd som förbättrar situationen.

En av de viktigaste uppgifterna vi har ute i hela landet som Länsteatrar är att föra högkvalitativ scenkonst närmare människorna och detta i alla åldrar.

När förutsättningarna inte förbättras, utan via urholkade statbidrag snarast försämras blir det problematiskt.

För många teatrar ute i länen blir situationen ohållbar, när man i många fall kläms mellan ett urholkat statsbidrag och besparingar på hemmaplan ute i Regionerna.

I rimlighetens namn ska även våra kulturarbetare och anställda på Länsteatrarna har rimliga löner och bra arbetsförhållanden, men löneutveckling och ökade kostnader för långa turnéer i län med stora avstånd ställer krav på ökad budget från våra regioner om inte neddragningar av verksamheterna skall bli resultatet.

Rent krasst kan vi även konstatera att det krävs enormt tung argumentation för att Regionpolitiker skall endera våga eller rent av visa intresse för mer pengar till kulturen i konkurrens med den tunga sjukvården.

I ett sådant tungt läge räcker det inte med löften från Stat och Regering om att man vill utveckla Kultursamverkansmodellen. Det handlar inte enbart om konstruktion och innehåll, utan rent krasst om ekonomi och behov av ökat stöd från staten om scenkonsten skall kunna leverera i hela landet, utan att bli utträngd av ökade kostnader för sjukvård.

Frågan blir allt mer aktuell när vi också närmar oss ett EU-val, där den största frågan just nu är läget för demokratin, öppenheten och yttrandefriheten.

Inte heller Sverige är förskonade från hot, nättroll och förföljelse av av kulturarbetare. Det må vara ett slitet uttryck att måttet på ett lands demokrati är statusen för den fria kulturen - slitet, men ändå inte mindre sant som definition!

Nu måste också värdet av kulturen som demokratibärare och utvecklare erkännas även bland Regionpolitiker i hela landet. Vid sidan av kulturens egenvärde måste vi också förstå vilken roll alla dessa arrangemang spelar för orters och regions attraktionskraft.


I detta läge är det oerhört viktigt att samtala kring frågan för att finna lösningar på en mer hållbar och robust ekonomi för våra Länsteatrar om vi vill förändra verkligheten och ta fasta på vad Myndigheten för Kulturanalys säger om läget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar