fredag 14 juni 2019

Är kommunerna för små - kan Regeringen fördela ansvar tydligare...



Regeringen genomför en större utredning kring kommunernas framtid. Den sk Kommunutredningen handlar om hur kommunerna i framtiden skall klara sina utmaningar och service gentemot invånarna. 




I många kommuner behövs fler anställda för att tex klara omsorgen av allt fler äldre, men även för att klara en högre kvalitet i kärnverksamheter som skola och omsorg.
Flera 100 000 går dessutom i pension inom några år och behöver ersättas…

Många av kommunerna är små och ligger tom långt under ”medianstorleken” 16 000 invånare.

I vårt län finns de små kommunerna, men på många andra ställen i landet finns även de allra minsta på under 3 000 invånare…

Vad krävs - vem ska göra vad och frågorna hopar sig kring ansvarsfördelning mellan den direkta staten, Länsstyrelserna, Regionerna och kommunerna.

Hur ska de riktigt små kommunerna klara sig och hur mycket kan man förlita sig på att tom frivilligorganisationer och föreningar skall hjälpa till med.

Flera områden ”ramlar” ned på lägre nivåer när tex Arbetsförmedlingar läggs ned och kommunerna tvingas ta över i flera av dessa frågor.

Ibland handlar det i debatten om att tex Regionerna skulle vara ett hot mot kommunerna - men det är väl knappast så att Regioner idag går omkring och önskar ta över kommunala uppgifter.

Istället handlar det om att uppdrag inom Tillväxtpolitiken måste förtydligas. Otydligheter i ansvarsfördelning mellan Regioner och Länsstyrelser är av ondo och i och med Regionbildningen i Sverige måste Regeringen våga förtydliga vem som har vilket ansvar. 

- Som det är idag har vi i i vissa fall delat ansvar och trots att det regionala utvecklingsansvaret nu ligger på Regionerna har Länsstyrelserna kvar vissa medel för regional utveckling, vilket skapar osäkerhet över vem man skall vända sig till i sådana frågor.
Regeringen kan inte heller fortsätta att ge Länsstyrelserna olika uppdrag som helt tydligt handlar om regional utveckling, utan måste nu lita på den Regionala kompetensen hos Regionerna för att minska röran.

För kommunernas räkning är det givetvis så att ett tydligare regionalt utvecklingsansvar på Regionerna är till nytta - en starkare regional nivå som handhar utvecklingsmedel, samordnar resurser och ansvarar för tex infrastruktur har alla kommuner nytta av i sin utveckling.

Känsliga frågor som handlar om hur små kommunerna kan vara i framtiden måste upp till diskussion, obligatoriskt drag att samarbeta kring vissa frågor mellan kommuner och mellan kommuner - Regioner.

Frågorna är många:

Räcker kommunal samverkan för att klara kommunernas utmaningar ?

Är det dags för kommunreform / sammanläggningar? Vilka incitament behövs i båda fall ?

Bör uppgifter flyttas till andra nivåer ?

Bör det vara krav på samverkan mellan kommuner och regioner i vissa fall ?Vad kan vi göra för att utveckla samarbete ?

Jag har under åren sett hur bra vi ändå samarbetar i vår del av landet, men vi kan givetvis bli bättre. 

Utgångspunkten kan aldrig i första hand vara att skydda eller i förväg skapa organisatoriska system - utan det måste vara lösningsfokusering kring hur vi skapar allt bättre förutsättningar för invånarna. 

Statens utredning om kommunerna är viktig, men på hemmaplan måste ta vårt egna ansvar för att förbättra förutsättningarna för oss som bor i Jämtland Härjedalen. Frågan är också större än så och behöver lyftas i hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar