onsdag 22 maj 2019

Kampen för yttrandefrihet, kvinnors rättigheter och ett solidariskt EU kräver modiga Socialdemokrater i EU-parlamentet!


Det känns trots allt som om temperaturen i EU-valet har höjts några snäpp. Mina värsta farhågor är trots allt att det blir allt för många som inte uppsöker vallokalerna och nyttjar sin medborgerliga rättigheter i EU-valet - nämligen att påverka vilket slags EU vi skall framåt…



Vi lever trots allt i en tid där nationalistiska strömningar, egoistiska influenser och misstro till våra grannar börjar få fotfäste.

Hotet mot yttrandefriheten måste tas på allvar och det kan aldrig se på när domare i vissa EU-länder sparkas för att de inte dömer i rättegångar på ett sätt som regeringarna vill….

När museer i Europa blir påtvingade utställningsuppdrag som regeringspolitikerna beställer är vi farligt ute - det samma gäller jakten på journalister och kulturarbetare.

Vi behöver modiga politiker som vågar säga ifrån och som kämpar för öppenhet och demokrati i EU:s alla länder. Motsatsen är ett steg i en riktigt som kan komma att likna 30-talets Europa….

Nationalistiska partier tar inte heller ansvar för flyktingsituationen, utan stänger sina gränser och anser att andra skall öppna för människor på flykt - det är inte det samarbetande och solidariska Europa och EU som jag vill kämpa för…

Det samma gäller dessa partiers syn på jämställdhet och kvinnors rättigheter - här måste vi tillsammans föra kampen för fri abort, kvinnors rätt till utbildning och arbete.

Abortmotståndet som finns i vissa av EU:s länder och som kryper fram i USA är närmare än vi tror, när svenska EU-parlamentariker som tex Lars Adaktusson lagt sina röster i EU-parlamentet mot fri abort. Dessutom tillhör han ett parti, där partiets ordförande i Kristdemokraterna anser att barnmorskor skall kunna vägra att genomföra abort…

I mötet med unga och gamla i valarbetet är det några saker som utkristalliserar sig mest bland människor - oron för yttrandefriheten, klimatet och flyktingars situation.

Senast i förrgår mötte jag en kvinna som kände maktlöshet över de unga män och pojkar som kan komma att utvisas från vårt län - trots att de börjat etablera sig på arbetsmarknaden…

Oron för en ickemänsklig flyktingpolitik kan vara befogad och den kan bli ännu mer problematisk om vissa EU-länder inte tänker ta något som helst solidariskt ansvar.

Det behövs modiga politiker i EU, med Socialdemokratiska värderingar.


Som kandidat är jag givetvis beredd att ta ansvar för värnandet av öppenhet och solidaritet - de frågorna måste ligga högt på agendan och kan genomföras bäst med fler Socialdemokrater i parlamentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar