tisdag 2 juli 2019

NMR - Nordiska Motståndsrörelsen är ett ynkligt, men tydligt hot mot demokratin som vi alla måste våga säga nej till...



Demokratin måste försvaras och det är hög tid för detta. Efter några dagar i Almedalen kan jag tydlig konstatera att det finns flertalet hot mot demokratin - några mer sublima än andra. Några mer akuta och hårdföra - andra långsiktiga, men lika hotfulla i sak…

Jag i debatt med SVT:s och SR:s VD:ar

Som relativt nyvald ordförande för Länsteatrarna i Sverige har jag haft förmånen att dels aktivt deltaga i panelsamtal, men också bevista debatter och seminarier som på olika sätt berört demokratin.

Jag kan konstatera efter ett panelsamtal med de båda VD:arna för Sveriges Radio och Sveriges Television, att det finns mer att önska kring deras närvaro ute i landet i kulturfrågor och då i synnerhet när det gäller bevakningen kring Länsteatrarnas verksamhet och produktioner.

På något sätt har man inte förstått sitt uppdrag att också bevaka, undersöka eller rent av recensera regional scenkonst.

Det är oroande när Stockholm och de stora städerna tycks vara norm för public services kulturbevakning.

Ytterligare oro finns i den tendens till rapportering av mer kommersiell karaktär där kändisar, tycks viktigare ibland i public services kulturrapportering än kulturella yttringar…

Om SVT eller SR endast behagar rapportera utifrån landet, när det finns händelser som är lite ”småstadsdumma” eller pittoreska minskar förtroendet för dem ute i landet.

I allt detta finns också ett hot mot demokratin, där den fria kulturproduktionen utanför storstäderna riskera att glömmas bort, inte bli bekräftad och därmed osynliggöras i debatten - syns man inte så finns man inte. Kanske får vi som upplever Länsteatrarnas fantastiska produktioner en känsla av att föreställningarna tydligen inte är tillräckligt bra, eftersom Nationell media aldrig rapporterar om dem - och vilka skall då försvara dem i ett läge av ständiga hot om ekonomiska neddragningar…

Länsteatrarna blir ofta klämda mellan statliga stöd som i realiteten minskar via den sk Samverkansmodellen, när lönerna bland Länsteatrarna ökar mer än statens stöd och de ständigt ökade sjukvårdskostnaderna hos de största finansiärerna - Regionerna i landet.

I realiteten är det ett hot mot yttrandefrihet och demokratiska värden, när regionalt producerade scenkonstföreställningar som många gånger speglar händelser, känslor och strömningar nära teatrarnas åskådare - vardagliga reella yttringar som lyfter och ger människorna ute i landet bekräftelse i frågor som berör, kanske är hotade…

Vem skall då belysa, ge uttryck för, reagera över, beskriva och kritisera dessa regionala skeenden om länsteatrarnas ekonomiska utrymmen sakta stryps - stryps då också yttrandefrihet, demokratiska uttryck…

Blir då storstadsperspektivet norm…

Det borde oroa public service och ge dem ytterligare anledning att lyfta regionalt producerad kultur!

Om en begränsad bevakning av kulturen ute i landet, som leder till ointresse är ett långsamt hot mot yttrandefrihet och demokrati, så är riktat hot och hat det mer akuta och hårdföra.

I Almedalen i år har RFSL beslutat att inte deltaga pga direkta hot från nazistiska NMR, Nordiska Motståndsrörelsen.

När en sådan viktig organisation som RFSL kämpar för allas lika värde, inte längre törs deltaga i demokratiarbetet och vara med på en arena för påverkan är vi verkligen ute och slirar kring yttrandefrihet och demokratiska rättigheter.

NMR gav sig dessutom på Fotografiskas utställning om Förintelsen genom att blockera ingången till utställningen i Almedalen och tränga sig in i utställningslokalen och skrika okvädesord - då måste vi andra reagera.

Tack och lov gör människor med civilkurage också detta genom att protestera här i Almedalen, hindra nazisterna att tränga sig på föreläsare och rent allmänt ta avstånd.

Också organisationer tar ställning på sina föreläsningar genom att symboliskt ha en tom stol klädd i regnbågsflaggan vid sidan av scenen - symboliserande RFSL, vars röst har tystats här i år.

Så skedde tex vid Folkbildningsrådets seminarium kring folkbildningens organisationer, där första raden bland åskådarplatserna till en del intagits av nazistiska NMR-medlemmar - de fick stå ut med att ha denna symboliskt klädda tomma stol framför sig under hela seminariet.
Regnbågsflaggan på RFSL:s "tomma stol"

Det är på riktigt nu, vilket betyder att demokratin, yttrandefriheten och allas lika värde angrips från flera håll - då blir det allt viktigare med starka proteströster och ett starkt stöd till kulturens röst i hela landet…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar