söndag 21 juli 2019

Vilken nytta spelar sommarkulturen...


I sommar sker små underverk runt om i landet, när olika kulturarrangemang genomförs i stort och i smått - inte minst fylls sommarscenerna av teater, där bla Länsteatrarna står för många av scenkonstföreställningarna.

Bara i mitt hemlän, Jämtland spelas det sommarteater runt om på flera ställen - en upplevelse som både tillför upplevelser, men också attraktionskraft och en reseanledning till länets olika kommuner.

Kulturen trollbinder, engagerar, river upp, förklarar, ifrågasätter och blir en del i det demokratiska samhälle så länge som den får verka fritt…

Västanå Teater spelar Eddan

Om dess egenvärde, kraft och energi har jag skrivit tidigare - just nu vill jag reflektera över andra effekter, som möjligen kan ge argumentation till varför kulturen också behöver sitt ekonomiska stöd från kommuner, Regioner och stat.

Argument som ibland ifrågasätts, när så mycket annat skall prioriteras i tuffa budgetarbeten…

Kulturen är nämligen också i sig en del av ekonomi.

Ytterst få gör kopplingen att kultursektorn också står för en betydande del av arbetstillfällena i vårt land. En siffra som jag har i minnet är att nästan fem procent i Sverige arbetar med kultur i någon form, även om inkomsterna i form av löner eller arvoden är relativt låga.

Eller som den tidigare utkomna utredningen, ”Kulturens värden och effekter” sammanfattar det:  

Kultur lockar besökare som spenderar pengar
Kultur lockar – det kan vara specifika teaterföreställningar eller rockkonserter, en viss kulturmiljö eller ett helhetsutbud. Kultur är på så sätt en viktig anledning till att människor reser – och skapar stora turistekonomiska effekter, eftersom dessa resor också ger upphov till intäkter inom exempelvis transport, shopping, hotell och restaurang.

Kanske är flera av Länsteatrarnas uppsättningar för små för att ge sådan genklang att de lockar människor från hela landet eller så är kännedomen om dem låg, när riksmedia sällan lyfter produktioner från hela landet - dock är kvalitet ofta så hög att människor från grannkommunen eller grannlänen besöker föreställningarna och därmed ofta bidrager ekonomiskt på flera sätt i samband med besöket.

Det samma gäller givetvis fria teatergruppers uppsättningar och andra kulturella evenemang i olika former.

Vid sidan av det rent ekonomiska är de positiva effekterna av kulturellt utövande eller kulturella upplevelser många.

Idag vet vi med säkert att hälsan påverkas positivt och att tom tillfrisknandet från sjukdomar kan påskyndas genom kultur.

Kulturella upplevelser öppnar dessutom upp våra sinnen, underlätta inlärandet och får oss att enklare förstå sammanhang och skeenden.

Bildkonst kan ha en positiv effekt på barns kreativa tänkande. Barn som deltog i ett bildkonstprogram under fem månader ökade sin förmåga att tänka originellt och vara mer effektiva inom andra områden än bildkonsten jämfört med den grupp som inte deltog i programmet. (Caterall)

Kulturella aktiviteter kan ha en motivationshöjande effekt på lärande. Barn är olika och deras intresse för kulturella aktiviteter skiftar. För barn med ett större intresse i dessa aktiviteter fungerar kulturell utövning som en generell motivationshöjande effekt. Detta leder i sin tur till en ökad uppmärksamhet från barnets sida och därmed en förbättrad inlärningsförmåga. (Posner)

Inte enbart barn ökar sin förståelse och sin förmåga att lära med kultur - även vuxna som parallellt med andra studier också får ta del av kultur påverkas positivt, enligt flertalet studier.

Ekonomiskt bidrag, attraktionskraft, intressehöjande, påverkar studier och inlärande positivt och skapar jobb - det är mer hårda argument för att tvärsektoriella och tvärpolitiskt stötta kulturen.

Argumenten är fler, men bortse från dem just i sommar och tillåt dig att uppleva en sommarteater eller annat kulturarrangemang fullt ut med alla sinnen i sommar - de hårda argumentet har vi på lager till de debatter som kan gynna kulturens utveckling och skapa kulturellt utrymme i olika budgetar framöver.


Väl mött på något litet underverk och arrangemang någonstans i Sverige i sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar