onsdag 4 november 2020

Är detta slutet på USA som demokratiskt land ?



I skrivande stund är valet i USA inte avgjort, men Trump har mage att tala till folket som om han vore segrare - eller snarare en liten man som oroas över att han kan förlora när alla röster är räknade…


Av den anledningen börjar han nu spekulera i att alla röster inte skall räknas - han vill inte att röster som räknas hädanefter (efter klockan 4 på morgonen) skall läggas till resultatet - mestadels för att dessa röster kommer från de delar av USA, där han har svagt förtroende.


Spelreglerna är redan från början otydliga i USA när det gäller valet, genom att delstaterna sätter lite egna regler kring när röster räknas osv. I en demokrati kan det inte vara så att en sittande president kan stoppa röster som människor lagt med sin demokratiska rättighet - enbart för att de hotar hans ställning.

Detta kan inte kallas annat än försök till statskupp!


Trumps metoder, hans illvilja att följa regler, hans hån och hot mot media, hans motstånd till vetenskap och hans nationalistiska tendenser är dessvärre inte unikt för för honom, utan skrämmande nog ser vi dem tydligt inte minst bland Sverigedemokrater och deras mest hängivna anhängare! 


När Mattias Karlsson från SD framträder är det med samma typ av icke kontrollerbara påståenden, samma hån mot demokratiska principer, förakt för vetenskap och hån mot media med kommentarer om Fake News. Likheten är skrämmande och slående!


Vågen av Nationalism, demokratisk förakt, hot mot media och kulturarbetare som inte följer i ledarnas spår breder ut sig i Europa och världen.


När Trump säger sig förvånad över att det överväldigade mediauppbådet han förväntat sig kring honom uteblivit i natt blir det pinsamt…


Om rösträkningarna stoppas, om inte alla röstandes röster får höras är risken för oroligheter i USA stora och den splittring av landet som Trump bidragit till kan sluta i katastrof med upplopp och hårda protester.


Till stora delar är det ett hot mot landets demokrati, där ett valsystem i behov av stora förändringar fortfarande skapar kaos och tvivel, förstärkt av en lynnig President som tar sig fram med lögner, egna historiebeskrivningar, hat mot media och vetenskap och en person som älskar att så tvivel i människor som i grunden skulle behöva en starkare demokrati, en rättvisare fördelning av välfärden och inte minst rätten till en sjukvård för alla.


Om detta händer i USA, jag då kan de hända på andra platser och med liknande politik som i grunden föraktar demokrati. Vi ser det i Ungern, Polen, men också på närmare håll där argumenten för att rösta på tex Sverigedemokraterna byggts upp av samma misstroende för de valda politikerna och som späs på med samma teknik som Trumps…


När Nationalismen frodas, stängs också gränserna och viljan till samarbete. För Europas del är en valvinst för Trump ett hot mot både militärt samarbete, men också mot export och import.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar