lördag 3 juli 2021

Våra arkiv är viktiga delar i demokratin och kulturarvet.


 

Det finns all anledning att oroa sig över utflytt av verksamheter från länet.

Socialdemokraterna i Region JH har reagerat över de signaler som kommer om att Riksarkivets verksamhet i länet är hotat och redan nu ser vi konsekvenser av förändringarna som medför indragen verksamhet.



Vi oroas eftersom arkivet är viktigt för vårt kulturarv regionalt. Det är också många lokalhistoriker och släktforskare som använder arkivet.

Kringverksamhet så som Nordiskt Center för Kulturarvspedagogik, NCK och Föreningsarkivet är även de verksamheter som kan komma att drabbas - inte minst utifrån det samarbete som finns upparbetat.

 

Kulturarv skall finnas kvar regionalt och lokalt. Den pedagogiska verksamheten riktad till barn och unga är en annan viktig del, där unga ges möjlighet att forska och lära om historiska skeenden.

 

Vi Socialdemokrater är inte beredda att låta verksamhet och vårt kulturarv flytta ur länet.

 

Självklart kostar sådan verksamheten, men  det handlar om att regeringen helt enkelt måste se kulturen och kulturarvet som en viktig del i arbetet med att hela landet skall leva. Vårt kulturarv och tillgången till det kan inte centraliseras.

 

I grunden är det även en demokratifrågan. Offentlighetsprincipen är en central del i vår demokrati. Tack vare våra arkiv kan journalister, medborgare och andra hitta fakta kring händelser som annars lätt fördunklas, förvrängs och blir till det vi nu kallar Fake News.

 

Denna delen av demokrati är enbart möjlig så länge om Riksarkivet och andra arkiv är tillgängliga.              Händelser i vår del av landet skall dessutom vara tillgängliga via arkiv här på plats.


I tider av mörka krafter med nationalistiska tendenser och en förmåga att förvanska historieskrivningen är arkiven centrala.

 

Nedmonteringen och flytt av arkivet innebär både slutet på den pedagogiska verksamheten för barn och unga, utan också tapp på kompetens och närhet till vår egna historia.



Vi Socialdemokrater har lyft frågan I regionen och hoppas nu på att gemensamma uppvaktningar kan rädda verksamheten kvar i länet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar