onsdag 11 april 2012

Folkpartiet vill rekrytera unga till vården med skamlöner...

När Folkpartisten, Finn Cromberger motionerar till landstinget i Jämtland om ungdomslöner blir det uppenbart att han vill fortsätta sitt partis segregering inom utbildning och arbete.
Hans resonemang går ut på att ingångslönerna är allt för höga och verkligt höga för den som är under 25 år. Detta vill han åtgärda genom att ge unga en ingångslön inom vårdyrkena som är 25% lägre än lägstalönerna, som han anser redan vara för höga!
Han motiverar detta med att han vill åstadkomma en bättre lönespridning och se till att löneökningarna kan ske på ett bättre sätt gentemot de som varit längre anställda - utan att förstås ta sikte på bättre löner totalt för de lågavlönade inom vårdsektorn! Över allt lyser den höga arbetslösheten bland yngre.
Som Socialdemokrat är det istället självklart att ta sikte på andra åtgärder för att komma förbi den höga arbetslösheten bland unga i vårt land och län.
Jag kan inte se att ungas insatser behöver vara sämre, jag ser inte att den som är mellan 20-25 år behöver 25 % mindre i län, jag ser och vet om många som i den åldern tom har en familj att försörja. Det är inte de unga som har det enkelt att få ihop ekonomin, utan snarare vi som befinner oss i en högre ålder eller rent av i Finn Crombergers ålder som skulle kunna försaka lite för att klara bättre förutsättningar till de unga.
Istället för att ge sådana som oss enorma skattesänkningar på tusentals kronor i månaden och minskade intäkter till välfärden på över 100 miljarder per år, borde folkpartiet inse att dessa medel kunnat användas till just välfärdssektorns utveckling, finansiering och anställda.
Regeringen och deras medlemspartier väljer nu istället att angripa de som redan har det tufft på område efter område och nu senast på löneområdet. 
Om Cromberger och hans partikamrater haft lite visioner hade det istället handlat om satsningar på utbildning för unga, fortbildning, bättre ekonomi för studerande och en gymnasieskola som inte segregerar redan från starten!
Vi skall satsa på de unga, men en satsning kan knappast handla om en skamligt låg ersättning för en bra och viktig arbetsinsats. Tror kanske Finn Cromberger (fp) att vi lockar unga till att arbeta i vården med ingångslöner på en nivå av 10-12 000 kronor i månaden.
Eller så har Finn Cromberger uppfattningen att undersköterskor och liknande yrkesgrupper har löner som närmar sig hans egna inkomster...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar