torsdag 11 oktober 2012

Livslångt lärande och kultur måste bli ett verktyg !!!


En fantastisk känsla att få inledningstala på den Europeiska konferensen om Livslångt lärande och lärande för äldre, idag på Jamtli i Östersund.

Hos oss Socialdemokrater finns det i Jämtlands län en stark vilja att bli det län, där utbildning alltid lönar sig och där bildning och utbildning alltid skall finnas tillgängligt - i livets alla faser.

När museer i Europa bestämt sig och vårt museeum, Jamtli går före, för att bli delaktiga i det Livslånga lärandet blir det spännande.

Vad kan ett museum gör för bildning och lärande som de traditionella utbildningsanordnarna inte kan...

För mig blir det så självklart och tydligt när Jamtli engagerar sig i Socialfondsprojekt för att möta upp ungdomar som hoppat av gymnasieskolan och med sina pedagogiska metoder och helt annorlunda miljöer skapar intresse för kunskap, lärande och nyfikenhet.

Lärande från vaggan till graven måste vara lustfyllt, utmanande och spännande. Att se hur lärandet demokratiserar och tillgängliggörs på platser som alla har tillträde till blir övertygande - museer är en sådan plats!

Jamtli är ett fullgott exempel på arbete med barn på den öppna förskolan och i sin egna verksamhet, via avhoppade gymnasieelever till insatser för dementa på det egna Per-Albintorpet.

I ett Europa med ökande andel äldre, blir kultur och utbildning inte längre något enbart trevligt  utan ett nödvändigt verktyg för att klara välfärdsfrågorna.

EU-kommissionens deltagare på vår konferens om Livslångt lärande uttalar tydligt hur kulturen och lärandet kan bidraga till mer aktiva äldre, hur det kan ge förbättrade resultat i vården och hur det genom engagemang skapar friskare och mer välmående äldre i samhällen som annars skulle få enorma kostnader för sjukvård, omsorg och välfärdsinsatser.

Det livslånga lärandet, museerna och kulturen måste uppgraderas av Europas politiker och hanteras som verkliga välfärdsinstrument och inte bara som trivselfaktorer som lätt kan ges besparingar i tuffa ekonomiska tider!

Jämtlands län, Jamtli och politiken går i täten för arbetet. Nu måste fler anta utmaningen....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar