torsdag 25 oktober 2012

Jämtland House har visat Jämtlands styrka !


När Jämtlands län samlar kraft och visar upp sig i Stockholm på Jämtland House blir det till en uppvisning av vad ett stort glesbygdslän faktiskt ger och kan erbjuda till landets utveckling.

Jämtland House är en helt nyuppfunnen arena, där Regionförbundet i länet och Länsstyrelsen gått samman för att skapa tillfällen i huvudstaden för att visa kraften i vårt län.

Under tre dagar har det formligen sprudlat av kraft kring näringslivsfrågor, forskning, infrastruktur, besöksnäring och utbildning.

I vimlet på Engelen i centrala Stockholm har vi skapat möten för beslutsfattare, företagare, företagsledare och innovatörer som gett mersmak och en spegling av stora delar av allt det som sker i ett spännande län.

Att bara kunna visa att Jämtlands län besöksnäring omsätter många miljarder som bidrag till hela landets utveckling har varit viktigt. Behoven av en väl fungerande infrastruktur för skogsnäringen, besöksnäringen och industrin har varit en annan viktig del och där det finns mycket mer att göra.

När små spännande företag som dels tar sin utgångspunkt i gott miljöarbete, men också i länets spännande besöksmål och naturupplevelse - dyker upp i vårt län som nya innovatörer blir det spännande.
Jimmy Odén på Elevenate i Åre är ett sådant möte som visar på hur små företag med stora ambitioner inom outdoorområdet eller kanske skidåkarmärke.

Man blir glad och på samma sätt ger det hopp när stora företag som SAAB eller andra tillverkande insdustrier visar på att Jämtlands län är ett län att utveckla företagande i.

Jämtland House har i tre dagar visat på vad vårt län vill bidraga med, men samtidigt vad regeringen måste inse om satsningar för att skapa tillväxt i glesbygd. En tillväxt som på samma sätt som de tunga industrierna kan komma att öka den Svenska tillväxten, bara man ges rätt förutsättningar och inte tappar på en politik som just nu fokuserar på storstädernas tillväxt.

I tre dagar har vi visat på statlig kompetens och utbildningens vikt på regional nivå. Vi har samtalat och hållit dialoger kring infrastrukturen och besöksnäringen och idag har vi kunnat se på företagssatsningar som verkligen öppnar ögonen på oss och gett svar på funderingar - Ja, Jämtlands län kan och vill!

Dagarna har inramats av fantastisk Jämtländsk mat och musikupplevelser utöver det vanliga. Gårdagkvällens möte med Patriks Combo saknar motstycke och gör att jag kan konstatera - företagen, maten, smakerna och musiken bidrar till länets utveckling på ett sagolikt sätt.

Nu behövs bara en bättre politik för glesbygden för att ytterligare ge Jämtlands län chansen att öka sitt bidrag till landets utveckling på ett hållbart sätt.

Tacka alla som gjort dagarna möjliga - vi jobbar vidare för nästa års Jämtland House som ytterligare sätter länet på kartan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar