torsdag 17 januari 2013

De fattiga barnen finns inte...


Maria, Edvin och Sara finns inte... Uppdrag Granskning och Janne Josefsson ifrågasatte dessa barn som lever i fattigdom i dagens Sverige och att barnfattigdomen faktiskt ökar.

Man gör det dessutom på ett tvivelaktigt sätt och med stor nonchalans när man raderar ut frågan genom att dra slutsatsen att barnfattigdom inte existerar eftersom bla Rädda Barnen överdrev frågan i en kampanj 2011. 

Att barnfattigdomen genom deras överdrivna kampanjande inte skulle finnas är däremot inte sant eftersom det inte finns någon som helst anledning att tvivla på de siffror som utredaren Tapio Salonen, professor i socialt arbete presenterat.

Enligt honom levde 242 000 barn i ekonomiskt utsatta familjer 2010 och siffran ökar.

Osmakligt är att Josefsson och Uppdrag Granskning inte skiljer på en kampanj och saklig fakta från en erkänd forskare.

Förmodligen har Josefsson inte ens läst utredningen eller satt sig in i forskning kring barnfattigdom.

Även Statistiska Centralbyrån har producerat liknande siffror som borde manat till eftertanke, men det var enklare att i TV-rutan utsätta frivilligorganisationernas företrädare för ”Skjutjärnsjournalistik” och tjäna pluspoäng på detta istället för att faktiskt sätta sig in i alla de barns vardag som lever i denna fattigdom, där vardagen enbart räcker till det allra nödvändigaste och julklappar, presenter, biobesök, nya kläder och annat får stå tillbaka.

I dagens Sverige behöver barn tillgång till internet och dator för skolarbete, men dessa barn som lever utan denna tillgång vill Josefsson och SVT förringa och glömma.

Detta utanförskap och dessa förhållanden är inte fattigdom i jämförelse med svåra situationer i u-länder, men det är ett fattigdomsbegrepp i vårt land och i forskningen. Den forskning som Uppdrag granskning skiter i.

Uppdrag granskning är aldrig intresserad av det enkla och raka, utan vill lyfta det smaskiga och offrar gärna på vägen de barn som lever fattigt och i ett kommande utanförskap.

Ibland känns det som saker och ting är rena beställningsverk och i just detta fallet passar Uppdrag gransknings förnekande av de fattiga barnen som hand i handske för regeringens förda urusla fördelningspolitik...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar