söndag 6 januari 2013

Slut på sovmorgnarna....


Efter en skön ledighet med betydligt mindre politik än normalt är det väl dags att återgå till det normala med tidiga morgnar och dagar fyllda av spännande möten och utmaningar.

Bort med sovmorgnar och lediga dagar och tillbaka till lite ordning och reda.

Under våren finns det mycket att ta tag i både inom landstingspolitiken och inom den regionala utvecklingspolitiken. 

För landstingets del handlar det mycket om att vi måste prioritera rätt, klara av ekonomin och se till att vi i vårt län kan få en lika bra vård som i övriga landet - trots ett antal utmaningar som finns för ett glest befolkat län med allt för litet skatteunderlag och en åldrande befolkning med ökande behov av vård i olika former.

Det är där som den regionala utvecklingspolitiken och välfärden möts, när vi inser att vi måste göra allt för att länet i sig skall utvecklas och klara utmaningarna inom välfärden på ett bra sätt. Det handlar ju helt enkelt om mer pengar till inte minst vården, skolan och omsorgen - vilket i sig kräver att vi blir fler i arbete och också fler som flyttar till länet för att ta anställning eller rent av starta eller utveckla företagande.

Sjukvårdens kostnader ökar i takt med att vi kan göra mer i form av behandlingar eller införandet av nya kostsamma läkemedel. Då måste sjukvården fungera på det allra mest effektiva sättet samtidigt som vi vet att också de många andra delarna av välfärden behöver utveckling. Där handlar det om tryggare äldreomsorg och ännu bättre skola i hela vårt län. Det kräver att vi gemensamt gör allt för att göra länet kännt, skapa förutsättningar för bra boende och trygga miljöer, bra infrastruktur för besöksnäring och annat företagande.

Inom den regionala utvecklingspolitiken har vi många bra instrument som direkt kan påverka ekonomin och förutsättningarna i näringslivet - men vi har också många instrument som kan locka till boende hos oss i form av bra skolor och folkhögskolor, en bra länskultur och ett levande föreningsliv.

Under början av året kommer vi att utveckla en så kallad Regional Utvecklingsstrategi som blir styrande för vad vi skall satsa på för att utveckla länet och hur vi skall fördela de medel som finns till förfogande. Vi kommer också att göra allt för att påverka regeringen när det gäller infrastrukturbeslut och utformningen av den kommande EU-politiken som kan ge vår region många, många miljoner i stöd i olika former - men då krävs det också att vi är med och ser till att den utformas på ett sätt som bäst gynnar vår del av landet.

Utmaningarna är många och viktiga, men vi är också många som kan göra insatser tillsammans för att vårt län skall utvecklas och därmed skapa bättre ekonomiska förutsättningar för välfärden i länet.

2013 måste bli ett bra år för länet och landet, men det kräver också en regeringspolitik som i större utsträckning tänker på hela landet och som dessutom utgår från allas lika värde. 
- Där är vi inte just nu, vilket kräver än större vilja hos oss som arbetar med regional politik ute i landet.
Slut på sovmorgnarna, med andra ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar