onsdag 5 mars 2014

Det Moderata alternativet i vården...




Vårdens ekonomi är urusel, hör vi ständigt från Christer Siwertsson - moderatpolitiker i Jämtlands läns landsting.

  • Vi har lagt massor av förslag som skulle ha räddat ekonomin, men Socialdemokraterna har avslagit samtliga förslag -  basunerar han ofta ut.

Vad innehåller egentligen hans påstående och hur är de utformade. Ja, i grunden är företeelsen inte ny. Christer Siwertsson (M) och hans kamrater gör det nu och har gjort det flera år tillbaka i tiden. - Nämligen produktion av ett otaliga motioner, frågor och förslag som i grunden endera inte skulle ge något alls eller som rent av skulle vara helt omöjliga. 

Självklart är genomtänkt att kunna hänvisa till ansvarstagande och många förslag, men när de analyseras faller trovärdigheten totalt.
  • Endera slår man in redan öppna dörrar med förslag som redan testats, eller så är det förslag som är omöjliga att genomföra eller rent av går stick i stäv med Revisionens rekommendationer. Att försöka finansiera sjukvårdens verksamhet med EU-medel för 14 miljoner är lika horribelt som det är genomförbart. Att finansierar befintlig verksamhet med EU-pengar är nämligen inte tillåtet och detta borde Siwertsson veta som tidigare chef för Europa Direkt vid Landstinget.

På olika genomarbetade sätt försöker Siwertsson och Moderaterna svärta ned den Socialdemokratiska majoriteten i landstinget genom att försöka framstå som ansvarstagande och lösningsfokuserad.

Det är med samma metod man försöker dölja att Regeringens skattesänkningar på nära 130 miljarder, faktiskt hade kunnat gå direkt till sjukvård, omsorg och skola. Detta gör man genom att istället beskylla oss för att lägga skulden på regeringen över Landstingets dåliga ekonomi - Majoriteten måste ta ansvar över landstingets ekonomi och inte skylla ifrån sig på Regeringen, låter det...

Att hela landstingssektorn är kraftigt finansierad och att SKL i Sverige som leds av en moderat politiker själva basunerar ut detta vill man bara dölja. 
Det är självklart så att ett landstings ekonomi måste skötas regionalt, men när det saknas pengar till basal vård och många sjuka kostar långt över miljonen för ett glesbygdslandsting som vårt, är det viktigt med en Solidarisk politik som också gör att landsting med små skatteintäkter kan klara vården.

Bra sjukvård i hela landet ställt mot skattesänkningar som varit störst för de som redan har det bra är en enkel fråga för Socialdemokraterna - i vårt förslag för statens budget hade vårt landsting fått miljontals kronor mer - det är fakta!

Nu har vi de politiska motståndare vi har och får leva med utspel som vill skyla över de enorma skattesänkningarna som istället kunnat gå till vården. Vi får leva med att de framställer oss som om vi enbart skyllde på Regeringen, när vi presenterar förslag där staten också fördelar mer till de som behöver istället för till de som redan har.
Vi får leva med att Moderaterna vill hänvisa till att de lagt fram massor med förslag som skulle ha räddat ekonomin, trots att de flesta av förslagen är fullständigt tomma.

Nu måste vi gå vidare i arbetet för en Solidarisk sjukvård där samspelet mellan hur staten fördelar sina resurser och våra prioriteringar blir allt bättre. 

Sjukvården skall inte fördelas lika till alla, utan ge mest till de som har de största behoven. För att klara detta krävs en solidarisk politik på samtliga nivåer och en Region som utvecklas med fler jobb, mer företagande, större attraktivitet som i slutänden ger ökade skatteintäkter att fördela på den gemensamma välfärden.

En sådan politik får inte utelämna någon eller skapa allt mer ökande klyftor mellan rika och fattig!

Då gäller det att vi fortsätter med den politik som på sikt förbättrar Landstingets och Regionens ekonomi, men med riktiga förslag och inte iscensatta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar