tisdag 11 mars 2014

Företagen och idéerna som utvecklar glesbygden...


Sitter på Kaffestugan i Hammarstrand och äter lunch efter att ha mött fantastiska företagare i Ragunda kommun under förmiddagen. Ragunda får exemplifiera den norrländska inlandskommunen med alla de problem och utmaningar som en sådan kommun kan ha, men också de möjligheter till spännande lösningar som finns runt hörnet.

Utmaningar och idéer som med rätt förutsättningar kan vända trenden. Förmodligen är det inte heller här en slump att matserveringen drivs av invandrade vänner som mitt i glesbygden ändå sett möjligheten till försörjning och som klarat det bra.

Att kunna äta en pizza på ibland omöjliga ställen i glesbygden visar ju trots allt på att saker och ting är möjliga. Ingen blir rik på ett matställe som Kaffestugan i Ragunda, men det ger chans att bo i en del av landet som ger så mycket mer, med närheten till naturen och frihet och det låter dessutom bygden leva.

Det ligger trots allt ett orosmoln över Ragunda kommun i Jämtlands län dessa dagar - med många förlorade jobb på ett bräde. Jag märker det idag när jag pratar med invånarna, när jag möter företagare som berättar - men det finns också ett spår av revansch i deras berättelser.

Vad vore glesbygden utan alla dessa företagare som ger delar av sitt liv för att skapa försörjning till sig själv och andra, men som också på annat sätt och med brett engagemang skapar både trivsel och utveckling i glesbygd.

Ta Carola på macken i Stugun som ett exempel, som driver sitt företag, skapar jobb och som också orkar engagera sig i företagens utveckling och bygdens framtid. Eller Kent på Älggårdsberget som både driver VVS-firma och konferensanläggning, men som också är på väg att investera i miljöteknik och miljöföretagande. Kjellbergs plast i Bispgården, som dessutom vunnit Svensk Forms designpris är ännu en sådan strålande innovatör.

Lunchen är uppäten, serveringen töms och lunchgästerna drar vidare till de jobb som trots allt finns i bygden tack vare stort engagemang.

Jag dricker upp mitt kaffe, funderar över hur vi från politiken skall kunna använda våre resurser för att stötta just dessa idéer så att de kan utvecklas till ytterligare produkter, ytterligare jobb och utveckling.

Vi kan göra en hel del och det är därför så oerhört inspirerande att vara ute i länets alla delar för att möta dessa engagerade företagare som gärna delar med sig av sin verksamhet, sina problem och sina framtidsplaner.

Nu skyndar även jag vidare till Pålgård för ytterligare ett spännande företagsbesök.

Jämtlands län vill och kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar