torsdag 31 december 2015

Några av oss behöver ett extra Gott Nytt År 2016...

                                                Nu gör vi 2016 till ett bättre år…


FN:s Generalsekreterare på klimatmötet...


I mångt och mycket har 2015 varit ett bra år för oss här hemma och i Sverige, men ett tufft år på många sätt för Europa och resten av världen.

Politiskt har Putins lynnighet oroat oss alla och hans förda politik i bla Ukraina visar på att han är kapabel till de mest drastiska och galna åtgärder.

På många håll har världens ledare i form av diktatorer och militärledningar fortsatt sitt förtryck mot folket, men många har också modigt satt sig emot tyrannerna runt om i världen. Vissa konflikter känns som olösliga där händelserna i Syrien påverkar oss alla, men definitivt civilbefolkningen som mördas, hotas och misshandlas - fysiskt och mentalt. Allra mest utsatta är barnen - 2015 har definitivt inte varit barnens år i världen…

Människor på flykt skapar oro, men också möjligheter för terroristnätverk likt IS att skapa rädsla och genomföra illdåd på många ställen runt om i världen - närmast oss blev förstås händelserna i Paris som gav rädsla bland många - helt enligt terroristernas önskemål.

Människor på flykt skapar också misstänksamhet och främlingsfientlighet i vars spår främlingsfientliga partier växer i världen, i Europa och hemma hos oss - att Sverigedemokraterna passar på att putsa på fasaden och slipa budskapet är då ingen slump. Många av oss går på detta, ansluter sig och glömmer att bakom fasaden finns de mörka krafter som en gång höll på att vinna i ett brunt Europa. 

  • Varför kan vi inte bara påminna varandra om detta, påminna varandra om att mänsklighet handlar om att vi kan förvänta oss hjälp från andra den dagen vi är utsatta, vilsna, jagade och rädda…

  • Varför tvekar vi, varför ser vi inte våra bröder och systrar istället för att se ett hot i människor i nöd och varför ställer inte EU solidariskt upp för ett mottagande av flyktingar. De frågan har inget svar och i väntan på ett mer solidariskt Europa och EU tvingas vi som land stänga våra gränser när kommuner och Regioner inte längre klarar boende, skola, socialtjänst och sjukvård. Det kan inte bara vara Sveriges angelägenhet och viss mån några länder till så som exempelvis Tyskland - alla måste öppna sina gränser!

Utanför matbutiken fryser tiggarna som tvingats ta sig från sitt fattiga hemland till ett rikare land för att förnedra sig genom den enda möjliga inkomstkällan - tiggeri.

Innanför butikens väggar handlar vi hej vilt inför jul och nyår - hur mycket av det överskottet slängs efter helgerna, blir min fundering…

Sverige går bra, Sveriges tillväxt har ökat under 2015 och ändå känner så många denna oro och denna rädsla inför de som har det svårt - oförklarligt kan tyckas…

MEN - det finns också glädjeämnen: Kvinnan som kommer ut från butiken och sätter sig ned bredvid tiggaren - skänker en slant, överräcker en värmande kopp kaffe och en smörgås. Tjejerna som startat Hej Främling och aktiverar en hel flyktingförläggning utanför Östersund. Fotbollslaget ÖFK som arbetar med integration som förtecken och vinnande koncept. Ungdomarna som protesterar när en ung kille hotas av utvisning. Människor som engagerar sig genom att med kultur skapa tillfälle för möten mellan människor. Frivilliga som håller i svenskundervisning.

  • Ja exemplen är många och måste stå som just exempel på vad vi kan göra mer av i ett län som behöver var enda kotte som känner att de vill stanna här!

Jag vid Nordiska montern på Parismötet...


Det finns också andra hoppingivande händelser så som klimatmötet i Paris. Att som jag fått ha möjligheten att deltaga där, att prata om miljöns möjligheter och känna av stämningen när en enad värld vill något gemensamt gott ökar man sin positivism.  Att helt enkelt visa på att Regioner kan bidraga till en bättre värld.

Eller ledare i Europa som vågar stå upp för demokratin, Nobelpristagare som vågar tala om det som bara måste berättas om, läkare som reser ut för att hjälpa till, volontärer som möter flyktingarna vid stranden och på havet.

Det klart att de goda krafterna vinner 2016 - det handlar ju faktiskt inte om något svårare än ett ställningstagande från var och en av oss och det där lilla extra modet som får oss att gå från främlingsoroad till nyfiken medmänniska…


Gott Nytt År till er alla och extra mycket till de som behöver lite extra just nu….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar