onsdag 6 februari 2019

Hedrande att få kandidera till EU-parlamentet på Socialdemokraternas lista i EU-valet.

Som Europavän med stort intresse av EU är det verkligt roligt att fått chansen att kandidera till EU-parlamentet och företräda Socialdemokraterna på partiets valsedel inför EU-valet i maj.

EU-frågorna är komplexa, ibland svåra att förstå - men så enormt viktiga för freden, rättvisan och öppenheten i Europa.

Dessutom är EU:s utjämnande effekt viktig för utvecklingen av hela EU-området och på sikt hela Europa.

Robert Uitto


EU-samarbetet är inget annat än ett stort solidaritetsarbete mellan länderna, men även inom nationerna.

För norra Sverige och för vår dela av landet är inte minst EU:s olika fonder grunden för mycket av vårt utvecklingsarbete, där tex den Regionala fonden innehåller över 1,3 miljarder kronor för utveckling av Jämtlands och Västerbottens län.

Det handlar om stöd till företag och företagsutveckling, utveckling av nya arbetstillfällen investeringar i infrastruktur och kultur. Inte minst bredbandsutbyggnaden stöttas med stora summor från EU.

EU bidrar också bla genom Socialfonden till bättre förutsättningar för unga att komma studier eller arbete, hjälper långtidsarbetslösa tillbaka till arbete och matchar utbildningar för företagen behov.

Inget av detta har dock gjort sig självt, utan krävt påverkan från regionala och lokala politiker. Vi har under många år slagits för pengarna, visat på att vi har stora utmaningar med långa avstånd och gles befolkning. Utmaningar som vi kunnat argumentera för och som gett oss stora extra medel som kompensation - men också som medel för att kunna utveckla våra regioner i norr. En utveckling som hela landet och EU självklart drar nytta av.

Vårt gemensamma EU-arbete inom Europaforum Norra Sverige har satt sina positiva spår i Bryssel och gjort oss kända för att företräda en del av EU, som visserligen har relativt få invånare, men som levererar smarta lösningar, spännande företagande och en utveckling som ger nytta långt utanför våra gränder.

Min ambition inför EU-valet och min kandidatur handlar om dessa viktiga frågor, där vi inte skall ses som en tärande del av landet eller EU - utan bevisligan skall vara en del av EU-arbetet med duktiga företagare och invånare som stärker nationens och EU:s ekonomi och utveckling.

Vår del av Europa skall bli ännu mer känt!

Den rösten för de frågorna och för vår del av landet vill jag vara och ställer därför upp i EU-valet, där jag självklart hoppas på kryss för att få större chans att komma in i Parlamentet och driva våra frågor.

Som EU-parlamentariker skall man självklart värna hela vår nation och just till detta tror jag att erfarenheter från ett glesbygdslän i norr kan vara till nytta. Utmaningar i form av gleshet, långa avstånd, stora behov av bredband och bra kommunikationer har vi i stora delar av landet.

Att arbeta för att EU:s ekonomiska medel utformas på ett sätt som kan hjälpa hela landet blir viktigt. Det ska gå att bo, arbeta - men också att bedriva företagande i hela landet.

Frågor som demokrati, öppenhet och trygghet är en annan del av frågor som jag vill arbeta med - där har vi tex frågor om kulturens framtid och kulturens frihet. Måste och i sådana fall hur, skall kultur, litteratur, skrivande skyddas från besparingar, hot eller påverkan.

Den fria kulturen och yttrandefriheten är frågor som någon måste kämpa för - de om något är tecken på ett lands öppenhet och därför måste de högre upp på EU:s agenda…

Att vara en röst för Jämtlands län, för norra Sverige och hela Sveriges glesbygd kan var utmanande, men viktigt för mig som EU-kandidat.

Att till detta lägga och lyfta frågorna om kultur och demokrati gör ett eventuelt uppdrag ännu viktigare!

EU behöver mer Socialdemokratisk politik!

Förhoppningsvis möts vi i EU-sammanhang och i EU-valrörelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar