söndag 3 februari 2019

Två VM samma år sätter Jämtland Härjedalen på internationella kartan!

VM-nerverna är på helspänn och folkfesten kan börja…

Det känns egentligen som nyss, när vi var nere på uttagningen i Barcelona 2014 för att representera Åre och länet i den stora uttagningen - då var det värme och sol, nu ser vädergudarna ut att kunna erbjuda fantastiska VM-veckor och 12 spännande dagar i med alpina tävlingar i Åre och om några veckor, härliga tävlingar i Skidskytte-VM i Östersund.

Svenska teamet vid uttagningen i Barcelona 2014


Självklart är det ingen slump att juryns val föll på Åre de där dagarna i Barcelona - det handlat om medvetna satsningar från många i vårt län. Det samma gäller ju Östersund med sin enormt omtyckta arena.

Jämtland och Härjedalen som Region har gjort sig kända under åren - inte enbart som ett bra besöks- eller turistlän, utan också som ett län med spännande destinationer, medvetet klimatarbete, kunnighet inom gastronomi och ett län som vill framåt!

Idrotten har gjort sitt, besöksnäringen har varit fantastisk, klimatarbetet som letts av bla regionen har satt oss på den Europeiska kartan och två duktiga ”lag” kring VM-satsningarna i Åre och i Östersund har tillsammans med näringsliv, kommuner, regionen och många ideella insatser förverkligat detta.

Det går inte heller att sticka under stolen med att EU:s fonder och Regionens regionala utvecklingsmedel har kunnat spela en avgörande roll för investeringar och attraktionsskapande insatser.

Att visa upp länet internationellt ger effekt!

Som ansvarig politiker för regionala utvecklingsfrågor och ordförande i Strukturfondspartnerskapet  för EU:s reginalfond och Socialfond i vårt område har det varit viktigt att försöka bidraga med de medel som behövts för utvecklingen.

Besöksnäringen gör skillnad och omsätter miljardbelopp i vårt län - skapar jobb, ökar på skatteintäkterna och intresset för vår del av landet i stor konkurrens med turistorter i hela Europa.



Utvecklingen går framåt och är möjlig att påverka! Särskilt i sådana här sammanhang övertygas man om vikten av att Regionen driver smarta frågor och också inser att flera av de ”instrument” som vi har för att utveckla länet har effekt.

Att kultur, utbildning, klimatarbete, bredbandsutbyggnad, stöd till företagsutveckling och infrastruktur kan öka möjligheten att attrahera fler till oss blir alldeles uppenbart och viktiga delar i regionens ansvar för att också på akt skapa fler arbetstillfällen, få fler att bosätta sig i länet och fler företag att våga satsa.

De kommande veckorna bevisar alldeles tydligt att besöksnäringen och duktiga arrangörer bidrager till utvecklingen och attraktionskraften och kommer att synas ute i hela världen - länet på TV i flera veckor är verkligen en härlig känsla.

Nu hoppas vi på folkfest, spännande tävlingar och självklart svenska framgångar i de två fantastiska och klimatsmarta

VM:en.


Tack alla fantastiska människor som gör detta möjligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar