torsdag 9 februari 2012

Christer Siwertsson (m) vill montera ned den regionala utvecklingen...

Det är högst troligt att det hela tiden funnits en dold agenda styrd från centralt håll i Regionfrågan. Moderaternas kappvändning från regionförstoringar runt om i landet går också igen hos oss, när Moderaterna med Siwertsson i spetsen plötsligt röstar nej till en större regionbildning och sedan plötsligt vill bilda egen region av vårt lilla län.
Moderaterna har aldrig gillat den regionala nivån, eftersom den i mångt och mycket är besvärande för dem när de arbetar utjämnande och avslöjar den orättvisa fördelningen.
Genom att tillåta regionbildningar av enbart befintliga landsting har man dels gjort något i frågan, men samtidigt bevarat ursprunglig struktur för att enklare kunna fortsätta arbetet att skrota nivån.
Moderaterna ställer inte upp på EU:s gemensamma regionalpolitik och anser därför inte att det finns behov av starka regioner i Sverige. Samtidigt slipper man just den nivå som tydligast kan visa på hur politiken slår orättvist i landets olika delar och inom regionernas olika områden. Barnfattigdomen är ett sådant besvärande område och därför kan man både motverka regionbildning och avveckla statliga verk och institut som haft uppdraget att mäta och följa upp verkan av de politiska besluten - så som ALI och Folkhälsoinstitutet.
Christer Siwertsson går givetvis sin regerings ärenden, samtidigt som han tar chansen att lyssna på den opinion som hörts mest i frågan om Jämtlands framtid.
Precis som i frågan om EU:s regionalpolitik, där man anser att länderna själva i större utsträckning skall ta ansvar över regional utveckling - anser nog Siwertsson att Regeringen och inte Regionerna skall styra över de regionala utvecklingsfrågorna. Därför ingen regionförstoring, som kan öka den regionala styrkan i tex infrastrukturfrågor, fördelningspolitiska och i folkhälsofrågor.
Siwertsson säger tydligt att vi skall återföra dessa frågor in i landstinget, eftersom den nu är så dyr i form av vårt Regionförbund Detta trots att det är samma budget, samma verksamhet och samma kostnad. Det är ju bara en dold agenda för att inte kultur, infrastruktur, folkhälsa, gastronomi osv är viktigt.
För oss som vill utveckla länet handlar det inte om att vi organiserade oss för att bli billigare, utan för att samla all regional utveckling inom samma organisation för att bli effektivare.
Just ökad effektivitet är det vi behöver för att öka attraktionskraften, inflyttningen och utvecklingen. Ibland måste vi också satsa på det som får människor att flytta in, stanna kvar, starta företag, förbättra folkhälsan och utveckla vår del av landet. Allt för att öka intäkterna och därmed bättre klara av välfärdsfrågor så som sjukvård, omsorg och utbildning.
Därmed kan man inte som Siwertsson sätta satsningar på länskulturen, folkhälsan, infrastrukturen, miljön, boendemiljöer, skolor, näringsliv och internationell utveckling i bjärt kontrast mot satsningar på sjukvården. Just sjukvården med sina ökande kostnader är ju så beroende av att vi satsar på länets utveckling för att öka intäkterna.
Han menar att sjukvårdpolitikerna kan återta makten över sjukvårdsbudgeten, men vem skall ta makten över att satsa rätt på länsutvecklingsfrågorna som är fullständigt avgörande för hur framtiden skall bli i vårt län...
Hur mycket vill Moderaterna och Siwertsson skära i kulturen, i infrastruktursatsningarna, i näringslivsstödet och utbildningssektorn. Glöm inte heller att det då går förlorat en massa statsbidrag som växlar upp våra egna satsningar med mångmiljonbelopp.
Nu går vi vidare i vårt län med öppenhet inför kommande regionbildningar framöver, men vi kastar oss inte in i något nytt och oplanerat. Det krävs lyhördhet och ödmjukhet inför något som skall hålla länge. Under tiden lägger vi krut på sjukvårdens utveckling i länet och på det regionala utvecklingsarbetet genom de instrument vi har just nu. Däribland har vi det samlande Regionförbundet som visserligen inte är direktvalt, men som ändå speglar valutgången i länet.
En kommande regionbildning framöver blir givetvis mer demokratisk, men om detta skall uppnås måste också regeringen bli tydlig i frågan och stötta arbetet med tydliga direktiv och tydligt stöd. Så har inte fallet varit under denna period.
Vi Socialdemokrater tar nu krafttag i utvecklingsarbetet och behöver allt stöd i frågan och ett gott samarbetet med näringslivet, det offentliga, med föreningslivet och enskilda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar