fredag 3 februari 2012

Jämtlands län som egen Region ... ?

Det svänger snabbt i Regionfrågan och det som styr är populismen. Under de senaste åren har exempelvis Marianne Larm-Svensson, som centerpartiets högsta ansvariga i vårt landsting bytt ställning fyra gånger - från Stornorrland, via uppfattningen om egen region av Jämtland (Vid sittande debatt..) till att arbete för region med Västernorrland och nu senast i måndags en egen region av Jämtlands län igen...
Sådana hopp ger ingen trovärdighet i frågan, utan får politiken att enbart framstå som vindflöjel utifrån den senaste debatten.
Nu är inte centerns interna problem i frågan det som är avgörande för att regionfrågan för denna gång går i kras, utan snarare moderaternas avsaknad av vilja i frågan.
Efter moderaternas avhopp i både Jämtlands län och i Västernorrland, med medföljande av Centerpartiet och Folkpartiet blir regionfrågan mellan Jämtlands läns landsting och Västernorrlands död.
Under resans gång har processen anklagats för brist på folklig förankring, avsaknad av konsekvensanalyser och dåligt inflytande från kommunerna.
Regionfrågan är en alltför viktig omorganisation av Sverige, för att snabbt kunna slarvas bort genom snabba beslut i några partiers styrelser.
Regionbildningen skall vara långsiktig för att gynna landets olika delar- inte något som enbart håller någon mandatperiod.
Nu lyfter de borgerliga partierna, vars regering gjort allt för att hindra regionbildningen, förslaget om Jämtlands län som egen region. En fråga de vill skynda fram till beslut på de få veckor vi har kvar fram till inlämnandet av ansökan till Regeringen före påsk.
Det känns mer som de vill framstå som handlingskraftiga för att dölja den stora oenigheten i frågan inom regeringen.
Tillsammans måste vi påverka regeringen för att få tydlighet och stöd i frågan - något som ”Regionsverige” helt saknat under denna process. 
Här krävs ödmjukhet och eftertanke. Dessutom bör vi dra lärdom av det som vi gjort tidigare och kanske inte bli anklagade för samma ”snabba behandling”, som vi blivit hittills.
  • Vad tycker medborgarna i frågan och vi måste väl åtminstånde ha lika många dialogtillfällen som vi hade under den fleråriga resan med Region MittSverige....
  • Vad anser partierna och dess medlemmar? För oss i Socialdemokraterna är det inte enbart partiets styrelse som skall tycka till, utan samtliga medlemmar måste få frågan belyst och möjlighet till ställningstagande...
  • Vad tycker kommunerna? Det enda vi vet är att samtliga svarat positivt på Ansvarsutredningens förslag till Regionförstoring, vilket knappast visar att det var samma gamla landsting som de ville ha då...
  • Vilka konsekvenser får det att vi bildar en region av enbart Jämtlands län? Skall en kostsam återgång från Regionförbund till landstiget med samtliga regionala utvecklingsfrågor tjänas igen av denna nya benämning av vårt landsting, eller är det så att samma skatteintäkter, samma invånarantal och samma utmaningar gör att det förblir vid det som varit...
Kanske är en Region av Jämtlands län det rätta, men frågan är för viktig för att en snabbt hoprafsad motion, eller ett initiativärende framtaget via ett telefonmöte skall få hasta fram ett outrett och oförankrat förslag.
Samma krav som Moderaterna ställde på tidigare ansökningar måste gälla även nu. Jämtlands län behöver förändring för utveckling, men vad blir bättre av att behålla vårt landsting så som det är, med den enda skillnaden att det återigen skall arbeta med regionala utvecklingsfrågor som Regionförbundets personal just nu så förtjänstfullt utför - för samma summa pengar.
Vi vilar trots allt inte på hanen, utan skjuter skarpt genom att ta krafttag kring länets förutsättningar med de medel vi har för att stötta näringslivet, utbildningen och förbättrad infrastruktur.
Socialdemokraterna har bjudit in till ett brett politiskt samtal om framtiden, regionfrågan och vår utveckling - det skall ske ansvarsfullt istället för att användas som ett publikfrieri
Visserligen är det ur demokratisk synpunkt bättre med en direktvald församling, men låt den då verka inom en organisation som alla fått ta ställning till och som inte blir framtvingad en kylig vinterdag i februari...

2 kommentarer:

  1. Elisabeth Henriksdotter3 februari 2012 kl. 09:30

    Lite fundersam över vilka skillander, vilka fler uppgifter som region kommer att ha när det kanske blir ett landsting som blir region...
    Jag har inte satt mig in i en så enkel fråga ens och borde kanske därför inte kommentera. Känner mig lite som barnet i sagan som säger att kejsaren är naken..
    Men tror i min enfald att jag får svar från någon som ids. Det brukar vara så att fler undrar.. Kanske blir det olika i olika landsting/regioner. Kan inte undgå att tycka att det intressant ändå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elisabeth.

      egentligen finns det rent juridiskt inget som heter Regioner i Sverige, utan det är helt enkelt de gamla vanliga landstingen som får lite utökat ansvar för regional utveckling, pengar från länsstyrelsen för bla projekt och företagande.

      Egentligen heter de Landsting med utökat regionalt utvecklingsansvar och vid valen står det dessutom val till Landstingsfullmäktige på valsedlarna. Däremellan brukar man kalla sig Regioner. Vitsen är att den politiska nivån får samlat ansvar för alla dessa frågor, istället för att det är spritt och kan därmed på ett bättre sätt påverka utvecklingen.

      I Jämtland har vi numer ett regionförbund med i princip hela det ansvaret och landstinget kvar med sjukvården. Hos oss skulle det just nu inte bli någon nämnvärd skillnad om vi enbart bildade en region med Jämtlands län. Kvar finns problemet med för få invånare, för lite skatteintäkter, utflyttning osv....

      Radera