tisdag 14 februari 2012

Satsa på 6-årsstart i skolan istället för höjd pensionsålder...

Hå, hå, jaja - slit och släp fram till 75.... Så mottogs med rätta Statsministerns förslag om att vi skall jobba tio år till, eller rättare sagt 12 år längre med tanke på att vi pensionerar oss redan vid 63 års ålder i vårt land.
Det är ju helt klart ett absurt och motsägelsefullt förslag i tider där arbetslösheten ökar, möjligheterna till omskolning i högre ålder minskar drastiskt och stödet till utbildning försämras på allt fler punkter under den borgerliga regeringen.
Dessutom finns det ju enorma variationer i människors möjlighet att arbeta längre utifrån arbetets tyngd och belastning. 
Grunden för hela debatten är i sig viktig och rätt och handlar om Välfärdens finansiering.
Motsägelsefull blir också debatten med tanke på alla de skattesänkningar som i huvudsak riktat sig till oss som redan har det bra, men som tömmer statskassan på mångmiljardsummor. Pengar som självklart borde avsättas till just välfärdsområden så som vård, utbildning, omsorg...
Om Sverige vore lite smartare och regeringen lite mer initiativrik istället för att koncentrera sig på att försämra för de som redan sliter hårt skulle man titta i andra änden istället.
  • Vad kan vi göra för att vi skall komma i ”produktion” tidigare, istället för att människor idag närmar sig 30-årsstrecket innan man väl kommer ut i arbete.
Ett bättre stöd till elever i skolan, bättre resurser till lärarna, högre kompetens bland utbildningsanordnarna och en rättvisare fördelning av resurserna utifrån behov - inte efterfrågan i skolan skulle göra underverk.
Den i mina ögon så onödiga och tidsstjälande Förskoleklassen är inget annat än en halvmessyr, där Sveriges barn tvingas kvar i ett vakuum mellan en effektiv och utvecklande förskola och en skola som i de flesta fall utvecklar självständiga barn.
Låt istället barnen börja grundskolan vid 6 års ålder och därmed i de flesta fall träda in i Gymnasiet ett år tidigare. De svenska barnen är inte annorlunda än övriga Europas - tiden och utvecklingen har gått i rasande fart sedan 7-årsstarten blev det lagstadgade.
Tillsammans med ökade resurser och bättre kompetens i barnens hela skolgång, kan extra stöd vid högre utbildning påskynda utbildningstiden inom högskolor och universitet.
Redan med en sådan mer riktad och samlad insats ökar vi på antalet år i arbetet och förmodligen då i rätt ände.
Välfärden behöver stärkas och fördelas rättvist. Hela vårt system raseras i rasande fart i grunden till förmån för företagens rätt att bedriva skola, vård och omsorg med stora vinstuttag.
När regeringen samtidigt bedriver en politik som säljer ut statliga företag och verksamheter som är inkomstbringande, blir Reinfeldts enda svar på lösningen - jobba vidare i hög ålder.
Visionslöst, orättvist och ogenomtänkt i ett system som istället borde skärpas för att stötta fler människors utveckling!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar