söndag 5 februari 2012

Guidad tur till rikemanskvarteren...

Guidad tur till det idylliska rikemansgettot, arrangerat av förbundet Allt åt alla är det som inspirerat krönikören Peter Wolodarski i dagens DN.
Ett arrangemang som rönt stor uppmärksamhet och både hyllats och kritiserats. Kritiserats, inte mins av Wolodarski i söndagens Dagens Nyheter för att skapa hat mellan klasser och risk för uppdämda reaktioner.
Självklart ligger det något i hans resonemang kring detta, men i hans retorik kring detta finns en fullständig avsaknad av diskussion kring de verkliga orsakerna kring ett sådant växande hat - nämligen den regering om han så ofta försvarar, vars politik ger en växande inspiration till sådana arrangemang som just denna guidade busstur.
När han i slutet av sin artikel berör skolan, ungdomsarbetslösheten och den växande klyftan kommer han något närmare grundorsaken till varför det blir allt intressantare att återigen debattera klass i vårt land...
  • Nämligen det faktum att ungdomsarbetslösheten ökat under hans regering, att utanförskapet växer, att skillnaderna mellan landets olika delar blir allt större och att de rikaste i vårt land blir allt rikare och de fattigaste allt fattigare.
Det är knappast medvetet provocerande turer i rikemanskvarteren som är hotet, utan att klimatet allt mer blir sådant att sådana påhitt blir verklighet.
Inte heller skatterna för oss som tjänar bra är det stora hotet, utan snarare att de sänkts på ett sådant sätt att vi blivit förmögnare samtidigt som nödvändiga satsningar på skola, fortbildning, vård och omsorg inte kan finansieras.
Nu krävs det krafttag kring en förändrad politik för jobb och utbildning. En politik som ger alla chansen på nytt och som utraderar den ökande barnfattigdomen i vårt land. Då kommer inte heller guidade turer i rikemanskvarteren att skapa debatt, utan snarast hitresta studiebesök för att se hur vi gemensamt aldrig gav upp i skapande av ett tryggt inkluderande samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar